måndag 1 januari 2018

Ugnsform


Mina trevande försök med keramiken fortsätter. I julas fick faktiskt både mamma, svärmor och svägerska handgjorda julklappar som jag hoppas och tror att de uppskattade.

Ugnsformen på bilden är mitt första försök att göra något annat än mindre saker. Jag ville ha en form som är lagom för oss tre. För att vara första försöket med att faktiskt bygga något annat än blommor av det jag kavlat får jag säga att jag blev nöjd. Glasyren som jag fick chansa med avseende tjocklek blev också bra, kanske hade jag kunnat önska lite mer bruna skiftningar i det blåa, men i det stora hela blev det över förväntan.


Även om jag känner mig nöjd med just den här formen så är detta en hobby där varje liten sak jag gör är ett led i en lärprocess. Det svåra är att det finns så många fallgropar och risker i varje liten sak man gör. Först ska man forma leran, det är nog faktiskt det lättaste. Sedan ska det jag format torka utan att spricka eller att jag har sönder det. Innan det blir helt torrt ska eventuella justeringar göras - utan att den spröda leran går sönder.
När det torkat ska det skröjbrännas - utan att det spricker. Sedan ska det glaseras, utan att jag har sönder det och på ett sådant sätt att glasyren i nästa steg kan bli en fin, jämn och glansig yta på godset.
Slutligen ska det brännas igen, utan att det spricker, eller att glasyren rinner, eller lämnar fläckar eller bildar bubblor eller... Ja tusen saker kan gå fel och jag har inte minsta kontroll över det. Svårt men roligt.

Inga kommentarer: