torsdag 16 februari 2017

Fotobok 2016 via Photohome - plus och minus

Ni som följer min blogg har fått se de flesta sidor jag gjort till min fotobok. Tidigare år har jag printat ut varje sida allt eftersom men i början av 2016 beslutade jag mig för att prova på att spara layouterna och istället beställa en fotobok. Jag var ganska säker på att jag inte skulle klara av denna uppgift, att tåla mig med utskrift nästan ett helt år! Men det visade sig gå ganska bra faktiskt. När jag blev sugen på att se bilderna var det ganska enkelt att gå tillbaka till min Facebooksida och ta upp bilderna på skärmen. Dessutom innebar detta att det blev ännu enklare att inte layouta bilderna kronologiskt utan snarare utifrån vad jag själv hade lust med för stunden. Det berodde förstås på att jag hann bygga upp ett lager av foton innan jag började på 2016.

Här kommer den digitala versionen av boken. När jag får den fysiska boken så kommer ett nytt inlägg. Jag vet att många är nyfikna på kvalitén.


Innan jag bestämde mig för Photohome som tillverkare av boken var jag inne och tittade på flera andra alternativ men de flesta stupade på att jag ville ha en bok i storleken ca 30x30 cm, layflat-sidor och sidenmatt eller obestruket papper. 

Jag tog kontakt med Photobox, som också har ett samarbete med Ica, och ställde frågan om jag kunde få denna kombination på min bok hos dem. Till svar fick jag: "ja formatet 30x30 är kvadratiskt"! Jag kände inte direkt för att nyttja deras tjänst som kostar ungefär lika mycket som Photohomes. På det sistnämnda företaget kunde jag inte chatta med kundtjänst, men jag fick inom en timme svar via mejl, från en person som hade exakt koll på alla alternativ och möjligheter och som lämnade korrekt svar. Under proceduren att sätta samman boken och beställa den råkade jag på flera frågor som jag inte orkade leta efter svaret på. Jag fick till och med svar på kvällstid av Photohome. 

Kostnaden för min bok, som slutligen landade på 48 sidor, storlek L (27x27 cm) och extra allt, blev dryga 1000 kr inklusive frakt. Dyrt kan tyckas men å andra sidan kostar fotopapper och bläck till skrivaren också. Faktum är att om jag skulle ge en kvalificerad gissning så är nog den kostnaden den dubbla mot fotoboken. 

På minussidan är dock att jag inte får min utskrift direkt och jag har ingen kontroll över att slutresultatet blir så bra som när jag skriver ut själv. Photohome har visserligen färgprofiler att ladda ner men de är endast för tryck och visar alltså inte resultatet för skärm, i alla fall lyckades inte min it-sambo klura ut det. De har också en testutskrift att beställa vilket jag gjorde och utifrån den kan man antingen kalibrera sin skärm halvbra eller helt enkelt gissa sig till hur boken kommer att se ut jämfört med skärmen. I mitt fall stämde färgerna hyfsat överens men utskriften jag fick var mycket mörkare än min skärm. Jag ljusade därför upp alla mina foton på ett ungefär. Här hade det förstås varit jättebra att kunna göra några testutskrifter och se hur mycket jag faktiskt behöver ljusa upp bilderna men en kvalificerad gissning måste alltså duga. Just för det valde jag tillägget "förhandsgranska" vilket innebär att en van person på Photohome kommer granska mitt tryckoriginal innan det trycks. 

Photohome har ett layoutprogram som är nedladdningsbar. Jag har bara lagt in mina pilder, från kant till kant, som högupplösta jpg. Det var enkelt och smidigt. Hur det är att arbeta med en layout i nämnda program kan jag alltså inte svara på. 

Ett slutgiltigt omdöme återkommer jag med när jag har min bok i handen. 


Inga kommentarer: