lördag 27 februari 2016

Foton och Photoshop trix


Fotar du i RAW?
Om inte så är det dags att göra det om du har möjligheten!

Jag hade fotat sedan stenåldern innan jag tog steget över till Raw. Jag var mycket skeptisk och inte alls övertygad om nyttan med att ta bilder i detta, stora och konstiga format.
Dagens systemkameror levererar tillräckligt skarpa jpg-bilder. Dessutom fotar jag oftast under de bästa förhållanden och har satsat på bra optik (hm... läs bättre än kit-optiken, men långt ifrån profsigt) Så varför krångla till det hela?

Jag menar... bilden ovan kommer ur kameran tillräckligt bra för att jag faktiskt ska vara nöjd och inte ens behöva göra annat än möjligen beskära.

Så varför inte bara fortsätta med det jag redan kan?


Fast sanningen är den att jag sällan är nöjd med bilderna jag får direkt från kameran. Det är ju därför jag har Photoshop.


De här bilderna tog jag i januari när det var som kallast. Och eftersom solen höll på att gå ner blev bilderna, i mitt tycke, ganska bra.Men det finns ju inget som inte är så bra att det inte kan bli bättra. Så jag gick över till RAW för något år sedan men egentligen använde jag bara redigeringsmöjligheterna som fanns under första fliken i Photoshop... Ända tills nu.


Det här är mitt hus. Bortsett från röran i trädgården är det ganska deprimerande att taket är så bågformat. Eller hur?

Som väl är så är detta bara på bild. Inte i verkligheten.
Jag har tagit fotot med ett Sigmaobjektiv, 17-50 mm, 2,8 f. JAg stod ganska nära huset och hade zomat ut helt för att få med hela. Det är inget direkt vidvinkelobjektiv men ändå uppstår en linsförvrängning. Något som blir mer synligt ju mer vidvinkel man har.

Som väl är krävs det faktiskt inga större kunskaper för att rätta till det hela. Det har objektivtillverkaren sett till att fixa. Om du fotar i RAW och använder Photoshop.


Skillnaden är markant. Eller hur?


När man öppnar en RAW-fil i Photoshop kommer man direkt till redigeringsmenyn för detta format. Menyn består av ett gäng flikar. Under den första kan du ändra nyanserna och få bilden varmare, ljusa upp skuggor, öka kontrast och en massa annat roligt som snabbt gör stor skillnad.

Andra fliken är kurvor. Något jag är marginellt bekant med.

Tredje fliken är skärpan. Här kan du redan från start fixa skärpan i din bild, något alla bilder behöver.

Under de två följande flikarna kan du påverka ljus, skuggor och nyanser. Drar bilden åt för mycket gult till exempel så är det bland annat här du kan ändra det.

Sedan är vi framme vid den ena av de två bästa flikarna, som är direkt kopplade till din kamera.
Genom att klicka i den översta rutan här kommer Photoshop läsa av de medföljande profilerna och korrigera för linsförvrängningen som uppstår. Du kommer här se exakt vilket objektiv du tagit bilden med. En liten bock i en ruta är allt som krävs för att gå från ett bågformat tak till ett rakt. Häftigt va?

Under fliken FX kan du redigera bilden så att den får diverse effekter. Kul att leka med!

Nästa flik är den med kamera på, den andra fliken som är direkt kopplad till din kameras profiler. Här kan du kryssa i de inställningar du gjort i din kamera och få bilden att diskret ändra karaktär eller kompensera för att du valt fel. På min bild till exempel kunde jag gå från ett klarrött hus till ett falurött genom att välja de inställningarna som finns där.

Ger man sig tid att leka lite med de här flikarna och inställningarna kan man nog rädda en hel del misslyckade foton och ge lyckade foton en helt ny känsla.

Inga kommentarer: