onsdag 3 februari 2016

Drömmar i lantligtSovrummet var det första rummet vi tog oss an när vi köpte huset. De hemska, kinesiska tapeterna i rött var bara tvungna att försvinna, liksom de tråkiga beige väggarna och framför allt, den hemska, hemska kinesiska lampan som gav mig mardrömmar. Jag fattar än idag inte att någon kunnat somna i det rummet, till och med med slutna ögon var det hemskt. För att inte tala om den vidriga djurmönstrade tapeten i hallen utanför. Jag ryser än.

Efter vår renovering har sovrummet steg för steg förändrats och genomgått stora och små förvandlingar.

Det här är kanske den första bilden som togs efter det att vi flyttat in:


Snyggt va?

Här finns flera bilder på andra varianter av sovrummet. 

Nu när vi flyttade in för gott ville jag absolut ha min sänggavel och våra sängbord istället för den fina men ganska vanliga IKEA-sängen vi hade köpt efter renoveringen. Ett tag var jag osäker på om det turkosa verkligen skulle funka mot den rosenmönstrade fondväggen och hyllan med gulddetaljer.


Det kanske inte är en helt perfekt matchning men det behöver faktiskt inte vara det för att helheten ska fungera tillsammans. Ibland är det just olikheterna som bildar bilden.
Vår kakelugn är kanske inte den finaste bland kakelugnar men för mig är den just det. När jag var barn fick jag ibland sova över hos mina farföräldrar. De bodde i en liten, ganska mörk och murrig lägenhet i hjärtat av Budapest. Det var enormt högt till tak och jag minns med bestämdhet att de hade en brun kakelugn som spred värme om nätterna. Om man nu skulle behöva det under det enorma dunbolster man formligen försvann under. För mig finns inte mycket som är mysigare än att kalla vinterkvällar starta en brasa och somna till ljudet av sprakandet från elden och den sköna värmen. Det fina med kakelugnar är att de håller värmen till långt in på förmiddagen dagen efter.


Eftersom vårt hus köptes som sommarstuga och det är ganska länge sedan den beboddes året om har den inte några moderna förvaringsutrymmen i form av inbyggda garderober. Däremot har vi två mer eller mindre isolerade förråd på övervåningen som man absolut med lite kärlek kan förvandla till walk in closet eller varför inte ett extra badrum. Det är dock planer som just nu får vänta och de två utrymmena får vara förråd ett tag till och gå under de spännande namnen "färgförrådet" och "kallförrådet". Ni förstår själva skillnaden på dem.

För att livet ska fungera rent praktiskt har vi i princip fått trolla med knäna så att säga. Vi har ju trots allt lite mer kläder än tanten och farbrorn som sist bebodde huset. I somras köpte vi en enorm garderob på blocket, i furu naturligtvis. Med lite färg blev den riktigt bra och rymmer nu massor av våra kläder. Vid behov kan man till och med gå in och gömma sig i den. Jag har instruerat dottern att göra det om det skulle dyka upp några skumma män i en vit hantverkarbil. Vi får nog vara glada för att hon är i skolan om dagarna, annars hade vi fått sätta svängdörrar på garderoben eftersom hantverkarna just nu avlöser varandra på uppfarten.

Det rosa sybordet fick mot förmodan vara kvar. Matchar inte alls på samma vis som jag vill att möbler ska matcha men på något sätt hör det ändå ihop med rummet utan att skära sig tycker jag.


Bakom sängen finns ett ganska smalt utrymme som alltid fungerat som förvaring för hängande kläder. Nu har hela väggen fyllts av Expedithyllor från IKEA och hör och häpna, alla handdukar, dukar och sängkläder, plus mina fotalbum och en hel del av Tims kläder ryms där. Och det finns till och med plats över! Jag har aldrig förstått riktigt hur mycket en expedithylla rymmer, än mindre hur mycket fyra stycken gör! Mer förvaring åt folket!

PS
I nästa version av sovrummet ska jag riva ut golvet. För jag vet att under detta ligger ett underbart trägolv som bara behöver slipas och målas vitt!

Inga kommentarer: