fredag 27 november 2015

Köket halvvägs


Ni som tittar in regelbundet vet att vi snart flyttar och att vi innan ska ha två stora projekt klara i huset - ett nytt kök och vattentoalett. Här kommer en liten update på själva köket.

Under de senaste två-tre veckorna har det gamla köket rivits ut. På golvet har det legat en ful plastmatta som togs bort och det vackra plankgolvet under, som var målat i orange, slipades. Den fula mattan har vi lagt tillbaka för att skydda golvet medan resten av arbetet pågår.

Vi valde att ha hjälp av snickare med att fixa de väggar som köksskåpen ska sitta på. Eftersom det är ett gammalt hus är det inget som är riktigt rakt men vi ville gärna ha bästa förutsättningar för just köksskåpen. Vi valde också att beställa stommarna från IKEA som körde hem allt och vi lät snickarna montera dem, bänkskivor och diskho. I samband med detta så frilades väggen till höger och de mycket gamla och slitna balkarna kom fram, fulla med gamla tapetrester och nubbar som sambon har plockat bort. Under förra helgen då jag och Isabel var där hann vi måla taket, den frilagda väggen och jag hann även spackla gipsskivorna lite.

Det som inte syns i bilden är väggen som är alldeles intill den gamla vedspisen. När sambon började knacka bort gammalt murbruk uppenbarade sig, inte helt oväntat, en vacker tegelvägg. Den väggen ska naturligtvis också bevaras i original och han har därför penslat den med någon typ av dammbindningsmedel så att inte den ska kännas ofräsch. Skutta gärna in på Instagram så ser du en liten film med hela köket. 

Vi funderade länge över vad vi skulle ha för kakel vid bänkskivorna. Jag villa ha det där tunnelbanekaklet som alla andra har medan sambon inte var speciellt förtjust i tanken vilket jag är glad för nu. Till slut var det faktiskt snickaren själv som löste problemet genom att föreslå en träpanel, enkel att sätta upp och därmed billig, och lite annorlunda. Tanken är att vi sätter fast en glasskiva framför för att skydda mot fett och vatten.

Vi har inte någon 200 000 kronors budget för köket ska jag erkänna. Därför har vi fått hushålla både med material och snickartimmar och trots det lär vi landa på minst halva summan innan allt är klart. Det som är gjort hittills är jobb som ingen av oss kan klara av. Det som är kvar, att montera luckor och inredning, måla, tapetsera, det är sådant vi klarar och kommer göra själva även om jag inser redan nu att arbetet kommer ta tid och knappast lär bli klar till jul. Vi valde också att åka själva till IKEA och plocka alla skåpsluckor och inredning, det tog ett par timmar men IKEA ska ha eloge för hur lätt de gör det för kunden med bra plocklistor och allt samlat på två hyllgångar. IKEA tar annars en slant för plock och hemkörning, vi kostade på oss det för stommarna men inte för luckor, diskmaskin, spis och inredning eftersom vi av praktiska skäl var tvungen att köpa allt i två omgångar.

Skåpluckorna vi har valt är Hittarp som ser ut som ett riktigt platsbyggt kök i pärlspont med socklar som sticker ut en liten bit utanför skåpen som förr i tiden. Golvet är ett gammalt brädgolv som vi ännu inte riktigt vet vad vi ska göra med, väggen till höger är raka linjer och även tegelväggen blir ganska "randig". Därför har vi valt en mjuk och fluffig tapet som tar upp det lite lantligt romantiska men i en mild färgställning som ska passa med vår tegelvägg och bänkskivor. Tapeten är från Boråstapeter, A vintage Book, French roses och är helt ny för veckan hos Boråstapeter. Vi köpte tapeterna på Stuvbutiken som hade ett väldigt bra pris på dem.


Inga kommentarer: