torsdag 8 oktober 2015

Om att planera ett kök med hjälp av IKEA

Eftersom vi nu flyttar till vårt hus för gott behöver vi göra två saker innan.
1. Bygga två vattentoaletter med allt vad det innebär inne och ute.
2. Bygga ett riktigt kök.

Det här inlägget kommer helt och hållet ägnas åt våra köksplaner. Dessutom tänkte jag inleda med att berätta lite om Ikeas köksplaneringsverktyg som du hittar här.

Jag kan tyvärr inte säga att jag varmt rekommenderar verktyget. Inte så vida du verkligen stod först i kön när egenskapen tålamod delades ut. Gjorde du inte det så har verktyget vissa fördelar och vissa nackdelar och det kommer att ge dig gråa hår samt förkorta ditt liv med cirka ett år. Om jag ska beskriva hur mycket jag svurit över det så skulle det se ut så här ungefär: "#¤&/"(/%#¤)/%#¤¤&(W" upphöjt till 3000.

Trots allt har verktyget några fördelar mot att rita för hand:

  • Du kan lägga in dina egna rumsmått och få en skalenlig ritning.
  • Funktionerna är lätta att använda när de fungerar, vilket är ungefär 50 procent av tiden.
  • Ger dig en tillräckligt bra bild av hur ditt kök kommer att se ut.
  • Genererar en tydlig prisuppgift och en inköpslista, om du har tur.
  • Du kan få din ritning på flera olika sätt (bilder nedan)
Nackdelar med verktyget:
  • SÅ TRÖGT ATT DU HINNER BLI GAMMAL INNAN DITT KÖK ÄR KLART!!!
  • Verktyget låser sig, slutar att fungera titt som tätt. Spara ofta!
  • Det är väldigt lätt att råka flytta fasta element som dörrar
  • Verktyget är så trögt att du hinner ångra hela ditt kök och radera allt innan du ser något hända på skärmen.
De negativa sidorna till trots har jag faktiskt lyckats rita två olika versioner av vårt kök som idag, håll i dig nu, ser ut så här:

Som ni ser är det ingen vacker syn, men det är ett fullt fungerande kök. Utöver att det inte är vackert, finns det inte en enda pryl i köket som inte är snett. Och det är inte för att huset lutar.


Mitt första försök att rita ett kök såg ut så här:Lärdomen efter en himla massa timmar av nervsammanbrottsframkallande pillande i IKEAS planeringsverktyg blev att det är oerhört lätt att fastna i gamla strukturer. Det är väl något som inte bara gäller köksritningar utan allt i livet. När jag var färdig och vi kände oss nöjda tyckte jag ändå att något fattades. Och varför i hela friden var vi tvungna att byta ut det gamla köket. Varför inte tänka helt nytt? Vara lite whild and crazy?

Så jag tog på mig tänkarhatten och detta blev resultatet av mitt nytänkande.


Som synes blev det ett helt nytt kök som jag känner hänger ihop istället för att vara lite här och var i rummet. På det här viset, om vi hittar rätt mått kan vi till och med ha kyl och frys i köket istället för i skafferiet som vi tänkte ha i den förra versionen. Tanken är att köksön ska ha matplatser för tre, i nödfall fem, personer på denna sidan men verktyget kan inte rita separata bänkskivor så förlängningen av skivan får vi helt enkelt föreställa oss. Det blir en ganska smal köksö, ca 80x160 cm, detta för att det inte ska kännas trångt med dörren som vetter mot lärarinnans rum.Så här kan man också arbeta med verktyget.


Det som är riktigt bra med verktyget är att man kan dra ut varje skåp och i princip exakt planera hur det ska se ut inuti. Man väljer till lådor, belysning mm, mm tills man är nöjd. Hur man sedan ska veta vad som är bästa inredningen för ens egna behov är däremot en helt annan femma. En sak är jag dock säker på, jag vill bara ha utdragsskåp, inga vanliga hyllplan, det är något av det mest korkade jag vet, allt hamnar längst bak och man får ligga på knä och leta efter saker. Hela tiden. Ja ni märker att mitt ordningssinne, i likhet med mitt tålamod, lämnar en del i övrigt att önska.


Vårt kök ovanifrån. I mittersta högskåpet, under vitrinen tänker jag minsann leka Ernst och bygga ett tallriksställ. Den skåpsdörren ska vi alltså inte ha. När snickarna var där igår förslog de att man skulle kunna frilägga väggen som är borterst i bilden, mellan högskåpet och dörren. På andra sidan den väggen, i lärarinnans rum, är nämligen de stora, fina träbalkarna frilagda och det tycker jag jättemycket om. Jag tror faktiskt det skulle kunna ge köket en jättefin karaktär, frågan är bara hur det ser ut när dörren är öppen,vilket den ju alltid är. Vi hade själva planerat en bröstpanel men detta är kanske en bättre idé. Vad tycker du?

Nu återstår allt arbete. Snickare ska komma, vi ska måla, vi ska fundera på inredningen i varje skåp och förmodligen ändra lite detaljer som till exempel handtag. Men förhoppningsvis är det så här det ska se ut i slutändan. Fast man vet aldrig. Imorgon kanske vi har en helt annan idé.


Jag avslutar med en bild från planeringsverktyget. Så här enkelt är det upplagt och du kan även arbeta med en ritning rakt ovanifrån.
Inga kommentarer: