måndag 19 oktober 2015

It´s not a question of money, it´s a question of taste


Det handlar inte om pengar, det handlar om smak.
Jag läste den frasen någonstans på Facebook. Det kan låta lite högfärdigt men jag tycker faktiskt att det ligger en hel del i den.

Ni som följt vår renovering av Gamla Skolan vet att vi inte köpt så jättemycket nya möbler även om vi nu snart har bytt ut eller målat om det mesta som stod i huset när vi tog över den. Vi har köpt en ny säng till sovrummet, billigast möjliga på IKEA, förutom madrasserna som vi valde efter bekvämlighet. Vi har köpt en ny soffgrupp. Också på IKEA. En byrå och ett litet avlastningsbord till badrummet. Också på IKEA. Och där slutar nog alla inköp av nya saker. Där slutar dock ej våra regelbundna besök på IKEA. Faktum är att vi snart förtjänat en vip-p-plats utanför varuhuset i Karlstad och det är inte långt kvar tills alla där känner oss vid förnamn. "Åh nej.. nu är de här igen" går som ett sus genom varuhuset varje gång vi kommer.

Allt annat har vi köpt på loppis, blocket, fått av familjen eller vänner eller hittat i huset och renoverat. Det har gått åt ganska många liter färg kan jag berätta och jag önskar verkligen att literpriset låg i samma nivå som bensinpriset...

På bilden ovan är det en sekretär som stod i huset, som jag gjort rent, limmat ihop och slipat fram detaljer på, tavlorna hittade jag på loppis liksom böckerna. Även stegen stod i huset, den har fått en ljusslinga och gamla kläder ingen av oss längre kommer in i. Det finns en hel del sådant att tillgå hos oss eftersom det är så varmt i våra garderober att kläderna krymper.

Och så står där just nu den nya sängen från IKEA men den ska snart ersättas av min gamla sänggavel jag fyndade på Blocket och målade i antik stil.

Så, med andra ord, handlar inte heminredning så mycket om pengar utan mer om stil, smak men kanske mest om idéer och mod. Framför allt mod! För om man inte vågar ta tag i penseln, eller tapeten eller (ve och fasa!!) dekorplasten, så kommer man vara låst till det som säljs dyrt på MIO, IKEA eller någon annan, ännu dyrare heminredningsbutik. Men har man lite fantasi så kommer man ganska långt, och självklart behöver man inte ha samma smak eller stil som jag, det finns massor med möbler i betydligt modernare stil att hämta på loppis och som med en bytta målarfärg blir helt din egen design.

Blanda det sedan med enstaka klipp från MIO eller IKEA, allt efter plånbok och smak och på det viset växer ditt helt egna, personliga hem fram. Ett hem som inte ser ut som IKEA-katalogen.2 kommentarer:

Monnah sa...

Det mest spännande är att "smaken är som baken"! När vi bodde i Visättra för snart 20 år sedan hade jag äntligen börjat få plats och utrymme att utveckla min/vår inredningssmak. Vi hade inte mycket pengar, men jag var så sugen på att få testa olika idéer. Det var på den tiden man lånade inredningstips på biblioteket, fick Tricia Guilds fantastiska böcker i julklapp eller kunde unna sig en heminredningstidning då och då. Jag sydde gardiner och kuddar, målade om loppisfynd och åkte då och då till... IKEA! :) En dag kom ett gäng ungdomar hem till oss (jag var ungdomsledare i en kyrkgrupp) och en av tjejerna ställde sig alldeles tyst och utbrast till slut "Det ser ut precis som en IKEA-katalog!". Då tog jag nästan lite illa upp (jag sade ingenting), men med tanke på vad som följde så insåg jag att hon tyckte det var det finaste hem hon någonsin varit i. (Tjejen har numera en fantastiskt underbar och cool smak med mycket färger, afrikanska färger, mycket glas och så långt ifrån IKEA man kan tänka sig.) Hur som helst... Det fick mig att tänka då och jag tänker fortfarande så, att vi alla investerar olika mycket energi, tid, pengar och tankar på hur vi inreder. Även när någon inte har "min stil" är jag noggrann med att känna efter och hitta själen i inredningen. Då visar det sig att jag hittar en massa fina hus, även då de ser ut som "IKEA-kataloger". :D

Unknown sa...

JAg är verkligen nyfiken på att se hur du har det Monnah!
Men vist är det så, alla är ju olika intresserade av inredning men ofta finns det kanske ändå en "själ" i inredningen. Även om det är IKEA! Och IKEA kan ju faktiskt vara väldigt fint idag och praktiskt. Dessutom bästa priset och man får ta med sig varan direkt. Så det är inget fel på IKEA.