onsdag 26 augusti 2015

Steg för steg, Tutorial; Fönsterrenovering del 2

Sommaren som gått har kanske inte varit den varmaste i mannaminne men faktiskt har det bjudit på perfekt väder för vår fönsterrenovering. I ett tidigare inlägg som du hittar här kan du läsa första delen av min steg- för stegbeskrivning på hur vi renoverar våra fönster som är delvis från 1800-talets mitt och delvis från 1900-talets mitt.

Om du mot förmodan tycker att fönstret på bilderna nedan ser annorlunda ut än det fönster som figurerade i mitt första inlägg så stämmer det. Vi började med lärarinnans rum på bottenvåningen. Här hade fönstren bytts under uppskattningsvis mitten av 1900-talet. Jag glömde dock att fota processens andra hälft och kom på det när vi var framme vid innefönstren på övervåningen. Dessa fönster är från mitten av 1800 talet, då skolan byggdes tror vi, men vi är helt säkra på att de satt i huset vid sekelskiftets början för från den tiden finns det bildbevis. Det som gör oss konfunderade är att vi har ladan full av fönster som tycks vara ännu äldre.

Hur som helst, att fönstren är så gamla, som dryga hundra år, gör att de är mycket sköra, det fick vi erfara ganska snabbt. Även om vi inte hade sönder några glas när vi skulle spika dem så gick ett glas söner när vi skulle ta ut det, ett annat efter vi spikat och skulle kitta och ett tredje när vi gjorde rent glaset från kitt. Vår tanke var att återanvände de gamla glasen från ladan men med facit på hand är vi nog inne på att ersätta trasiga glas med nya glas trots att de inte alls är så vackra som de munblåsta originalglasen är. Detta av praktiska skäl. Jag måste kunna putsa fönstren och vi måste våga öppna dem också.


Som du kommer ihåg så grundmålade jag fönstren i mitt första inlägg. Efter andra fönstret som vi renoverade insåg vi att man lika väl kan måla färdigt fönstret helt innan man sätt i glasen. På det viset slipper man skrapa rent glaset från färg. Här är alltså ramen oljad, målad med ett lager grundfärg och två lager fönsterfärg.

Tim börjar med att lägga en sträng kitt på ramens utfalsning för glaset. Här gäller det att inte lägga för mycket men så det flyter ut utanför den avsedda platsen, men inte heller för lite för att glaset ska hamna oskyddat mot träet.Därefter läggs glaset på sin plats.Tim använder en planslip utan sandpapper för att vibrera ner glaset mot kittet. Har man väldigt sköra fönster kanske man ska avstå från detta menade jag men faktum är att ingen av våra glas reagerade på denna behandling.


Som jag nämnde i mitt första inlägg investerade vi i en slags stiftmaskin eftersom vi trodde att detta skulle vara det känsligaste momentet vid renoveringen. Det är trots allt inte helt enkelt att slå in fönsterstift... säger hon som aldrig hållit i en hammare.Istället för tunna små spikar slår denna maskin i små stift och hittills har det fungerat utmärkt. Lättanvänd och träffsäker och helt klart en bra investering om man som vi ska renovera 14 fönsterpar med tillhörande innefönster.När väl stiften är islagna är det dags att vända på fönstret och kitta utsidan. Också här gäller det att lägga på lagom mycket kitt.


Tim använder en kittkniv för att släta till kittet han spritsat ut. Om man vill använda sina fingrar eller en tunnare handske så är det en fördel att doppa fingrarna i lite vatten med tvål så fastnar inte kittet och man kan lätt släta till de delar som inte fick perfekt form från början.

När kittet torkat är det sedan lätt att skära och skrapa bort överflödet så att fönstret blir fint både utifrån och inifrån. En klickskrapa är perfekt för ändamålet.


Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg valde vi inte linoljeprodukter av flera anledningar, den ena är tiden. Vi behöver kunna göra ett fönster i taget men utan att det tar dagar för de olika och många torktillfällena. Kittet rekommenderade Stuvbutiken och även om det är ganska dyrt är det ett bra kitt som på 12-16 timmar går att skrapa rent och måla över.

Tillvägagångssättet är dock ungefär densamma oavsett material.Inga kommentarer: