måndag 20 juli 2015

Steg för steg, tutorial; Renovera fönster, del 1

Vår gamla skola är som bekant byggd på mitten av 1800-talet. En del av fönstren har suttit i huset sedan det byggdes medan andra byttes gissningsvis under 50-60 talet. Det är också ett av dessa fönster som idag är i sämst skick. Så dåligt skick att de flesta hävdar att det borde bytas direkt.

Vi är kanske också som bekant av motvalls typ och beslutade oss för att ägna sommaren åt att renovera fönstren. Alla fönster tänkte vi i vår enfald. Så här en knapp vecka senare och med knappt ett endaste fönster färdigt kan jag direkt meddela att vi inte kommer renovera alla dryga 14 fönster i år. Faktiskt blir jag lycklig om vi hinner renovera fyra innan vintern kommer.

Med det sagt kanske jag inte ens behöver gå närmare in på hur tidsödande en fönsterrenovering från grunden är, men jag kan berätta att det inte är speciellt svårt och ganska roligt om man är två som hjälps åt.

Så här gjorde vi:

Vi började med att inhämta information och tänka till på vad vi skulle behöva i form av verktyg och material. Faktiskt lyckades vi få med det mesta innan vi påbörjade arbetet, förutom rostfärgen som fick införskaffas senare.


Eftersom vi ska renovera alla husets fönster och de flesta dessutom är spröjsade beslutade vi oss för att köpa en del av de dyrare verktygen.

Överst i bilden ser du en stiftpistol (kallar jag den). Det är en mackapär som liknar en häftapparat men som slår i stiften som håller fast fönstren. Den kostade, inklusive stift, 1600 kr. Det kan tyckas som dyrt men att ersätta en enda ruta av ett handblåst fönster från 1860 tror vi är ännu dyrare. Apparaten går att köpa på byggnadsvårdsbutiker. Budgetalternativet är stift och hammare.

Den stora infralampan framför stiftpistolen köpte vi i en av byggkedjorna och kostar runt 2600 kr. Otroligt användbar både för att skrapa loss färg och för att få bort gammalt kitt.

I bild ser du en stor färgskrapa. Mitt tips är att även skaffa den lilla trekantiga som är smidigare.

Näst längst till höger i bild ser du ett kittstämjärn. Också det inköpt i en av bygg- och allt i allokedjorna till det hyfsat dyra priset 379 kr. Inte billigt alltså men helt nödvändigt.

Slutligen en tång att dra ut de gamla stiften med.

Utöver detta har vi också inhandlat:

  • Snabbtorkande kitt
  • Grundfärg
  • Rostskyddsfärg
  • Penslar
  • Kittskrapa och skittkniv
  • Snabbtorkande utefärg för fönster
  • Impregneringsolja
  • En liten slipmus
  • Stift
  • Klickskrapa
Allt som allt har vi lagt ned cirka 6-7000 kr. I detta är inte fönsterkittet medräknat. Vi valde som sagt att inte använda linoljeprodukter, mest för att vi inte tycker det är speciellt praktiskt att hantera dem. Det kitt vi valde kostar ca 200 kr per fönster räknat utifrån att det blir en del svinn när vi inte är så vana. Självklart hittar du produkter som kostar mindre än hälften. Jag återkommer till kittet i ett senare inlägg.
Vi inledde arbetet med skapa en stabil arbetsplats i bra arbetshöjd och ta loss fönstren. Vi satte kraftig byggplast utanför fönstret för att skydda från väder. På bilen ovan ser du hur våra fönster såg ut när vi tog loss dem och började skrapa lite på kittet. Det lossade smulor på många ställen.


Det kitt som inte gick att lossa värmde vi upp med infralampan. Det krävdes runt 7-10 sekunder för att det skulle mjukna nog för att försiktigt kunna få bort med stämjärnet. Här gäller det att inte bränna träet och inte heller hetta upp fönstret så det spricker men samtidigt få kittet så pass mjukt att det går att lossa.


Närbild på hur det såg ut när Tim arbetade.När allt kitt var borta var det dags att dra ut stiften som håller fast fönstren och därefter lyfta ur fönsterglaset. Vi markerade hur fönstret suttit i ramen så att det hamnade likadant när det skulle tillbaka.

När fönstret väl är borta är det dags att få bort resterande kitt i ramen så att träet kommer fram och kan oljas in.


Nästa steg är att få bort all färg. Här kommer infralampan åter till användning. Man håller den helt nära träet i cirka 5 sekunder tills färgen liksom bubblar sig, därefter tar man skrapan och skrapar loss färgen. Under färgen hittade vi helt oskadd trä.När allt färg var bortskrapad slipade vi ramen med den lilla slipmusen så att de sista färgresterna försvann. Därefter målartvättades ramen och oljades in så att den impregneras.Jag råkade grundmåla ramen innan vi kom på att metalldelarna skulle målas med rostskyddsfärg så på första fönstret blev det gjort i omvänd ordning.

Visst låter detta enkelt? Inte jobbigt alls, eller hur?
Både ja och nej. Är man ovan är det lite nervöst och pirrigt men det går. Och det är roligt. Jag lovar.

I nästa inlägg ska jag visa hur vi sätter tillbaka fönstren och kittar.

Inga kommentarer: