tisdag 10 mars 2015

Decopage och Annie Sloans dark vax för att distressa


Något som jag faktiskt aldrig tidigare har testat är decopage. Det är säkert ett par, tre månader sedan jag köpte alla grejer till det men som alltid när man inte provat något som verkar både krångligt och kladdigt så är tröskeln till start lite högre än annars.


Den gångna helgen hade jag dock både tid och lust och kreativiteten bara flödade här hemma. Egentligen hade jag bara tänkt att måla Panduros bokstäver rosa, men när jag var färdig med det kändes de lite kala. Så varför inte testa, det är ingen jätteinvestering om det blir helt fel tänkte jag. Dessutom har vi en tapet med rosor på där bokstäverna ska stå, på landet, så varför inte.

Hur svårt kan det vara?

Det var faktiskt inte alls svårt. Men lite pilligt.

Decopage
Jag målade bokstäverna med Beckers lackfärg i nyansen Dimrosa.
Eftersom mina bokstäver var rosa tänkte jag att det nog var säkrast att klippa ut motivet ganska nära kanterna och eftersom motivet fanns på en trelagrig pappersservett är var just det kanske inte det enklaste.
Men till slut hade jag mitt urklippta motiv, jag delade isär servettens lager så bara det översta återstod.
Penslade Panduros matta decopagelack på bokstaven och pressade fast motivet.
Sedan lackade över alltihopa.

Lätt som en plätt.Några tips
Det jag lärde mig var att man får släta ut motivet försiktigt så man inte drar sönder det men ändå får bort bubblor och veck.
Det jag också lärde mig var att Panduros hyfsat dyra/ml flaska med decopagelack inte är något annat än vanligt lack, sådant man kan köpa på färgaffären för att lacka möbler med. I betydligt större burkar och av betydligt bättre kvalité förmodligen. .

När mina bokstäver fått torka över natten var det dags för mig att smutsa ned dem och göra dem lite slitna. Sådär som jag aldrig kan låta blir. Så här gjorde jag:

Distressing med Annie Sloan dark waxFörst slipade jag bokstäverna runt kanterna med en fil jag fått från Kaisercraft. Det är ett set med tre verktyg, den ena platt, den andre rund och den tredje trekantig. Jättesmarta eftersom de kommer åt överallt på det viset.

Jag slipade lite på ovansidan av bokstäverna också.


Eftersom jag målat bokstaven med lackfärg så suger den inte in vaxet direkt. Man kan ha på rätt frikostligt och låta det vara kvar en liten stund.


Jag använder en mjuk frottéhandduk för att sudda ut kanterna och ta bort överskott. Just nu går det fortfarande att torka av allt om man skulle vilja. Låter man det härda över natten sitter det fast ordentligt och det går inte att torka av.Inga kommentarer: