söndag 29 mars 2015

Dagens bild - skuggspelDagens ord är Skuggspel. Hur du tolkar den är som vanligt upp till dig. Idag ska jag skriva om alla de spel vi människor spelar, om Earth Hour, Ice Bucket Challange, tiggare och rockiga sockar.

Om man nu är en positiv person så skulle man lika väl kunna kalla det ljusspel men i skrivande stund är det just skuggor som spelar i livet runt mig. Och det är ett spel.

Så vad spelar vi om då?
Ekonomi, arbete, hälsa, framgång... vi spelar ett spel för gallerierna för att döva vårt samvete.

Men innan jag fortsätter på just den tråden vill jag inleda med att detta är mina åsikter, om mitt liv och hur jag uppfattar saker runt mig. Vad andra väljer att göra, stödja eller tycka har jag full respekt för. Lika stor respekt som du har för mina åsikter. Så även om du inte håller med om det jag skriver, så hoppas jag att du inser att detta inte är ett personligt påhopp på dina åsikter. Jag tänker inte ens försöka omvända dig. 

Så alltså tillbaka till "ett spel för gallerierna".
Ett spel för Facebookvännerna som går ut på att medvetet, eller omedvetet, visa upp vårt goda samvete. Det ligger i tiden, en trend som blir starkare och starkare. Nu räcker det inte längre med att fota vår fina LHCF-tallrik, alla vikter vi lyfter på gymmet eller berätta om bullarna vi just bakat, huset vi städat och barnen som är så smarta. Nu måste vi också visa på vårt enorma samhällsengagemang. Vi deltar i Earth Hour, the Ice Bucket Challange, vi rockar sockarna och allt annat som dyker upp. Allt naturligtvis socalamediervänligt dokumenterat så ingen råkar missa det vi gör. Det är aktiviteter som är som gjorda för att dokumenteras och delas på Facebook. Alla smarta organisationer har fattat att de inte kommer få några bidrag om de inte gör sin hjärtefråga till en socialfråga.

Jag menar, hur många av oss vågar fota när vi ger en slant till tiggaren på hörnet eller när vi för över pengar till en vän som är i knipa? Nej, det är ju inte speciellt sociala mediervänligt.

Nej, här ska släckas ljus och bytas sockar, allt dokumenterat på bild så ingen missar det. Och ändamålet är behjärtansvärt. Vi räddar världen, bidrar till ökad förståelse för de som är annorlunda och höjer medvetandet om sjukdomar. Men när dagen är över. Vad har vi då åstadkommit? För alla de här sakerna har ju bara effekt om vi även under resten av året, när vi inte kan lägga ut bilder om det på Facebook, lever som vi lärde just den dagen. För att inte tala om de  minst tusen andra behjärtansvärda ändamål att stödja med en dag.

Jag vill gärna se det goda i alla människor, men jag reserverar mig för att vi faktiskt bara är människor allihopa och tror att saker och ting lätt faller i glömska till förmån för andra, ursäkta uttrycket, jippon.

För ärligt talat.

Hur många av er där ute kommer ihåg vad själva meningen med Ice Bucket Challange var? Hur många av er har regelbundet givit pengar till den forskningen? Och hur många av er kommer att dagligen släcka ned ljuset för att rädda jorden?

Någon sa att det var en utmärkt metod att fostra sina barn genom att delta och visa att den lilla människans handlande är viktigt. Jo. Jag skriver under på det. Men personligen föredrar jag att diskutera allas rätt att vara sig själva varje dag med mitt barn, i varje vardaglig händelse tydligt visa mitt moraliska ställningstagande och uppmuntra och stödja henne i att handla etiskt, empatiskt och moraliskt. Jag föredrar att sätta tydliga gränser och göra mitt bästa för att finnas närvarande, ta en aktiv del av hennes vardag, förklara varför ett nej är ett nej och så vidare. Det räcker inte med en symbolisk handling per år! Det är inte det som gör mig till en god förälder! Faktum är att det är tveksamt om det ens gör skillnad om jag inte deltar i den symboliska handlingen.

Men tillbaka till Earth Hour som jag egentligen skulle skriva om.

Under de år vi haft Earth Hour har man fortfarande inte kunnat fastställa att alla släckta ljus har någon som helst effekt som man med säkerhet kan säga beror på Earth Hour. Det är nämligen så att samtidigt som några hushåll släcker ner sina lågenergilampor så fortsätter kylskåpen att gå, pappersbruken tillverkar papper, fjärrvärmestationen värme och Scania här intill fortsätter att tillverka motorer och drar precis lika mycket ström som tidigare. Den stora besparingen görs inte genom att SLÄCKA NED några lågenergilampor i hemmen. Faktum är att det också sägs att energiförbrukningen ökar just efter Earth Hour. Ja, det tror jag det, när alla ska ladda upp sina bilder på Facebook och diskutera hur duktiga de varit.

Den stora besparingen görs genom att byta till led-lampor och till att forska om nya förnyelsebara energikällor, nya produkter inom industri, handel och bygg som gör att de energislukande maskinerna och produktionsprocesserna drar mindre ström. Vi löser inte framtidens problem med att sitta och mysa vid tända ljus, vi löser det genom att ständigt ifrågasätta vårt handlande och lära oss hur vi ska handla bäst på lång sikt. Det innebär att söka kunskap. Inte att sitta vid tända ljus, prata med sina Facebookvänner och tro att bara för att laptopen går på batteri så drar den ingen ström.

Vi kan naturligtvis inte få Scania att släcka ner sin tillverkning. Men om vi nu vill göra något som varar längre än en timme och faktiskt är effektivt så varför inte gå ut och frosta av frysen? Byt ut den sista lampan till Led, eller ställ dig frågan varför? Man kan faktiskt göra det tillsammans med sitt barn och därigenom visa att den lilla människan har möjlighet att påverka genom att GÖRA något istället för att faktiskt inte göra något alls.

Jag ifrågasatte effekten av Earth Hour nyligen och fick då till svar att det är helt idiotiskt att fråga varför. Enligt min mening är mänsklighetens allra viktigaste fråga "Varför"! Det är genom att ställa oss den frågan som vi utvecklats från grottmänniskor till moderna människor som har el, vatten, eld och datorer. Som idag rent av kan ge döende människor ett nytt liv genom en hjärttransplantation. Hade vi aldrig ställt oss frågan varför hade vi bott i grottor fortfarande! 

Det är vår plikt att ifrågasätta och ställa frågan varför. Varför ska vi genomföra jippon som Earth Hour? Är det för att en organisation som driver frågan ska ha ett existensberättigande eller är det för att vi ska bidra till att jordens klimat inte förändras? Om svaret är det sistnämnda så kanske vi ska ställa oss nästa fråga. Hur gör vi det, utifrån våra förutsättningar, på bästa sätt? Det är inte minst viktigt för våra barn att vi besvarar den frågan och inte låter dem växa upp i tron att det räcker med att delta i ett socialt jippo för att lösa stora och svåra problem! 

Enligt min mening har Earth Hour överlevt sitt syfte; att öka medvetenhet och skicka signaler till beslutsfattare. Ska vi göra det krävs andra, mer effektiva "jippon" eller varför inte upplyningskampanjer. Ett jippo som faktiskt inte ger någon effekt där mätningen sker - minskad elanvändning - blir till slut bara ifrågasatt, av både beslutsfattare och de som deltar. För många handlar Earth Hour om att bidra till minskad elanvändning vilket ju varken är syftet eller effekten.

Nu tror jag faktiskt att jag ska gå och frosta av frysen. Jag kommer inte dokumentera det och lägga ut det på FB. Ni får tro på mitt ord!

Trevlig söndag mina vänner!


Inga kommentarer: