söndag 1 februari 2015

Annie Sloan och Beckers rosa dröm

Beckers Elegan Aqua Dimrosa, Annie Sloan Chalk Paint, Annie Sloan Dark Wax, Nik effex
Det var väldigt länge sedan, mer än ett år faktiskt, som vi åkte på just den här Blocketutflykten. Jag tror vi var i Tyresö eller liknande. Jag hade hittat det här söta lilla sybordet och jag visste genast att det skulle vara perfekt att måla om. Det dröjde dock ganska länge innan jag var lika säker på vart den skulle stå och hur den skulle målas. 

 Jag förstår att många av er tycker jag är rent ut sagt dum som målade om det vackert målade lilla skrinet på sina svarvade ben. Faktiskt är det så att jag själv börjat gilla det med sina handmålade blommor. Men inte tillräckligt mycket för att det skulle få stå kvar i ett hörn och inte passa in i vårt hem, vare sig här i stan eller på landet.

Missförstå mig rätt. Vissa gamla möbler är så vackra i sig att de passar in nästan i vilket rum som helst. Som till exempel det här vackra skåpet. Det här sybordet kanske är just en sådan möbel, men trots det köpte jag den för att just måla om den. Ingenting annat. Dessutom anser jag att om valet står mellan att inte användas eller målas om så bör man måla om. En vacker gammal möbel förtjänar ett bättre öde än att hamna på tippen eller på vinden.

Beckers Elegan Aqua Dimrosa, Annie Sloan Chalk Paint, Annie Sloan Dark Wax
Jag valde att måla med Beckers Elegant Lackfärg i nyansen Dimrosa. Eftersom bordet redan var målat så hade jag behövt slipa ner det helt för att få ett slätt resultat, alternativt grundmålat ett antal gånger och slipat dess emellan. Jag valde att grundmåla en gång och sedan gå direkt på med lackfärgen. Resultatet blev att penseldrag och mönster blev synliga som en svag relief.

Beckers Elegan Aqua Dimrosa, Annie Sloan Chalk Paint, Annie Sloan Dark Wax
 Eftersom jag ändå planerade att gå ganska hårt åt färgen med sandpapper så gjorde det inte så mycket. Tvärt om blev det en fin effekt här och var.

Beckers Elegan Aqua Dimrosa, Annie Sloan Chalk Paint, Annie Sloan Dark Wax
 När jag slipat och kände mig nöjd med det tog jag fram Annie Sloan Dark wax och penslade på här och var med en rund, kraftig pensel. När man tar vax på lackfärg går den in direkt i färgen där man slipat mycket, men där ytan inte är ruggad går den att torka bort igen tills den härdar vilket tog cirka ett dygn i det här fallet. Det gjorde också att jag hann få lagom mycket vax överallt.

Använder man Annie Sloan Chalk Paint som underlag bör man först ta ett lager ljust vax och sedan lägga på det mörka för att man ska ha lite kontroll över slutresultatet. Ett bra tips är att alltid testa på en dold yta först.

Beckers Elegan Aqua Dimrosa, Annie Sloan Chalk Paint, Annie Sloan Dark Wax


Inga kommentarer: