lördag 28 juni 2014

Plättlätt, lyxig, söndagsfrukost


När det är helg, hela familjen är ledig och vi inte har några planer för dagen är det så mysigt att lyxa till det lite till frukost. Det är den stunden som liksom alltid är lugnet innan stormen. Innan man kommer på allt det där andra som man måste, borde, ville eller skulle göra. För mig är det också en perfekt stund att experimentera. Jag menar, skulle det gå åt skogen kan man ju faktiskt äta den där tråkiga smörgåsen.

I det här fallet gick det inte åt skogen. Inspirerad av andras LHCF och liknande recept gjorde jag vår egen kokospannkaka. Och den blev riktigt god!

Jag bjuder självklart på det "superavancerade" receptet:

2 dl kokos (coconut flakes)
2 dl vetemjöl ((flour)
1 tsk bakpulver (tea spoon baking powder)
1 nypa salt (pinch of salt)
1 tsk socker (tea spoon sugar)
1 tsk vaniljpulver (tea spoon vanilla powder)
ca 2 dl mjölk (milk)
0,5 dl vaniljyoghurt (går lika bra utan) (vanilla yoghurt)
3 ägg (eggs)

Vispa ihop mjölken och yoghurten med de torra ingredienserna.
Vispa ner äggen.
Använd en stavmixer för att få en slät smet. (du kan naturligtvis också börja med att köra kokosen i en mixer tills det blir mjöl av den. Jag testade matberedaren, då vår mixer sagt adjö, men den kunde inte finhacka på samma sätt som en mixer.
Låt smeten svälla några minuter och tillsätt eventuellt lite mer mjölk om den är för trög. Den ska dock vara mindre rinnig än vanlig pannkakssmet om du vill steka tjockare plättar som jag gjorde.
Stek på medelvärme i lite smör, servera med färska eller tinade hallon, ringla över lite sirap och strö lite florsocker på.

How to:
Whisk the milk with the drie ingredients.
Use a hand blender to "grinde" the cocnut flakes.
Add the eggs.


tisdag 24 juni 2014

Midsommartårtan


Häromveckan fick jag hem en omgång med Culpit sockerpasta från Scrapbruket.com. Det var några paket gult, blått, vitt och så en helt underbar ljusblå nyans som jag genast förälskade mig i. Det är den jag har använt för att täcka den här midsommartårtan med. Den mellanblåa nyansen fick tillsammans ,ed lite av det gula bli vackra blommor och band i den svenska flaggans och sommarens färger. Allt helt perfekt för midsommar alltså.

Eftersom jag skulle frakta tårtan fick det bli en chokladbollsfyllning och en vaniljkräm med jordgubbar, båda innehåller visserligen en del mjölkprodukter men klarar sig rätt bra i en kylväska. Jag dekorerade tårtan när jag kom fram och jag ska ärligt erkänna att denna tårta inte går till historien som en av dem jag känner mig mest nöjd med.

Jag måste återigen slå ett slag för Culpit sockerpasta som Scrapbruket säljer för en prisvärd summa, Är du nybörjare är det absolut denna du ska satsa på. så fantastiskt lättarbetat är den!



lördag 14 juni 2014

Artisan Kitchen Aid eller OBH Nordica Chilli?






Ska det vara en KitchenAid Artisan (KA) för cirka 5000 kronor eller en OBH Nordica Chilli (OBH) för cirka 2000 kronor?

Betalar man runt 3000 kronor för märke och design eller är KitchenAid de facto en bättre maskin?

 Nu har jag själv fått chansen att avgöra genom att testa båda maskinerna.

Tekniska specifikationer KitchenAid (5KSM150)

  • 300 Watt
  • 4,8 liter bunke
  • Grundutrustad med ballongvisp, degkrok och flatblandare

Tekniska specifikationen OBH Nordica Chilli
  • 1200 Watt
  • 5,5 liter bunke
  • Grundutrustad med ballongvisp, degkrok och flatblandare
Enligt viss information är KA:s motor utrustad med någon slags specialteknik som gör att den är lika effektiv som den större motorn hos OBH. 

Jämförelse tårt- och muffinssmet
Jag har i båda maskinerna testat att göra smet till en normalstor tårta enligt de recept som finns i bloggen. Dessa recept är avsedda för ett vanligt hushåll. Jag har testat smet där ägg och socker ska vispas pösigt och smet där smör och socker ska vispas. 

Både KA och OBH klarar att vispa ihop en normal smet utan några som helst problem. Båda maskinerna gör det lika snabbt. 

KA har en mindre skål vilket gör att min normalsmet lättare blandar sig och smör/sockerblandningen kräver något färre omgångar med slickepotten för att skrapa ned det som fastnat på kanterna. 
Det uppfällbara motorhuvudet är smalare på KA och hålet i stänkskyddet bättre utformat. Det gör det lättare att hälla i vetemjöl och övriga ingredienser medan maskinen är i gång. 

Motorljudet är tystare på KA

Hastigheten är steglös på OBH medan den regleras med en ganska opraktisk spak på KA. De tio hastigheterna fungerar dock ganska väl för alla behov.

Slutsats:
På det hela taget fyller båda maskinerna sin funktion. KA har ett svagt försprång utifrån mina behov i jämförelse med OBH.


Jämförelse bröddeg
Normalt sett bakar jag bröd på en påse torrjäst och ca 7 dl degvätska vilket anges som max för vad KA klarar av. Om jag inte missminner mig klarar OBH av en hel liter degvätska.

Eftersom jag ibland tillsätter kvarg eller något annat liknande tycker jag att 7 dl är i snålaste laget för mina behov även om båda maskinerna klarade av min deg lika bra. 

Jag upplevde att KA fick kämpa lite mer med min deg, men båda maskinerna dansade runt lika mycket på diskbänken medan de knådade degen. Man kan alltså inte lämna någon av dem utan tillsyn vilket funkar bra för mig som inte knådar degen så länge som man kanske bör. Å andra sidan har jag haft en Electrolux som har degkroken i botten och den stod inte heller stadigare på bänken. 

Som jag tidigare nämnde är det lite lättare att hälla i ingredienser i KA vilket underlättar lite vid brödbak.

Slutsats:
KA halkar efter lite när det gäller brödbak. Den mindre skålen är ett minus, 7 dl degvätska känns väldigt begränsande. Ska du baka mycket bröd och bullar är detta inte en maskin att rekommendera.

Vilken ska man välja då??
Jag skulle säga att har du 3-4000 kronor över för att betala för varumärket och designen ska du absolut välja KA! Den är läcker, lite tystare, och gör sitt arbete lika bra som den lite mindre sexiga OBH:n. Beroende på dina behov får du en ganska likvärdig maskin som dessutom är en aning tystare. 

Det inte OBH Nordica kan erbjuda i form av utrustning, som jag personligen verkligen skulle vilja ha, är den praktiska flatblandaren och vispen med silikon som gör att du slipper skrapa ner smeten med jämna mellanrum. Om det verkligen funkar är det guld värt. Jag skulle även vilja ha den läckra glasskålen som OBH inte har. Är de värda 3000 kr extra för maskinen samt runt en 1000-lapp för skålen och dito för blandaren? Det måste var och en svara själv på. Själv tror jag att slickepotten för 20-lappen är en smartare investering. 

KA har även en glassmaskin som tillbehör, å andra sidan har OBH en mixer. Tillbehör är generellt dyra till båda maskinerna men inte helt otippat kan du köpa en helt ny OBH till priset av en extra skål till KA:n. Eftersom jag inte är miljonär säger det mig en hel del. 

Skulle jag betala för en KitchenAid?
Svaret blir alltså "A BIG FAT NO!" 
Visst har KA vissa fördelar i några lägen men jag tycker absolut inte de fördelarna är värda så mycket pengar. Inte när man dessutom väger in att jag faktiskt får en betydligt mindre maskin med lägre kapacitet. 

fredag 6 juni 2014

Project Life - with only papers


Dagens PL-sida handlar om vår lilla stuga som nu är såld. Vi hade stora drömmar för den men det blev faktiskt bara pannkaka av alltihop. Inte så kul att erkänna men så är det. Hade vi haft mer tid, mer ekonomi hade det säkert kunnat bli allt det där vi drömt om men nu hade vi varken det ena, andra eller tålamod.

Den här sidan har inte så många digitala element. Det enda jag gjort var att redigera fotona i Photoshop, ge dem rätt storlek, lite skärpa och ljus samt ett par ord som fått en "urklippt" effekt. Vet inte om det just syns så väl på bilden.

I övrigt har jag inte använt något material avsett för Project Life. Istället har jag använt tre stycken mönsterpapper från en MME paper pad i serien Collectable. Jag tyckte att de fina jordnära färgerna passade bra till mina foton som mestadels går i grönt och brunt. Att det fanns med ett papper med många blommor på var perfekt eftersom jag alltid kommer förknippa vår stuga med just blommor.

De båda små taggarna är mönster på ett av pappren jag använt. Blommorna har jag klippt ut från det blommiga pappret och arrangerat runt dem.

Den vita taggen har hittade jag i högen av utstansat. Vimplarna har jag klippt ut ur papprena jag använt. 

Fler urklippta blommor. Jag tycker om när element och färger kommer igen på fler ställen på samma uppslag. Det får sidan att bli en enhet. Texten har jag redigerat i Photoshop och lagt runt rubriken. Den, liksom fotona, är utskrivna med en Canon Selphy.

Jag kan inte riktigt förlika mig med att Canon Selphys papper är 4-6 mm kortare/smalare än ett normalt fotopapper. Jag stör mig en hel del på de stora luckorna som blir i plastfickan. Det är inget problem så länge allt har samma storlek och alla utskrifter görs på Selphyn men jag tycker det är olustigt att skära ner allt till "fel" storlek.


måndag 2 juni 2014

The horses head


I helgen var det stort party hos oss. Vi fick en tioåring i huset och hästtjej som hon är skulle det firas med en turkos hästtårta.

Behöver jag säga att alla flickorna ville ha hästens huvud när tårtan skulle skäras upp? Tre hästar fanns det på tårtan. Men jag tror ingen enda av flickorna har sett Gudfadern.


This weekend we had a big party as our daughter turned 10. Of cause she wanted a cake with a horse on it and I did my best. All the party girls wanted to have the horses head.... There was only three horses on the cake though. 




Dammsugare - en delikatessklassiker. Enligt sambon är dessa... GRÖNA. Vad ska man säga?
These are swedish cakes made of cookie crumbs, flavoured with Rom. The outside is made of marcipan and dipped in chocolate. They are usually green. I made them teal and stamped Isabels name on them.

Minimuffins med chokladtopping.
Mini Cupcakes. 

Minisockerkakor.
Mini sponge cake with royal icing on.

The birthday girl.