måndag 31 mars 2014

Skansen i vårsolen och Stockholmare


I lördags var vi på Skansen, en underbar solig vårdag. Inte för kall, inte för varm, utan just sådär lagom så att man lätt kan föreställa sig att sommaren snart är här. Trots att vi bara är i mars än.

Jag tittade just på foton från förra året, de där första vårdagarna då inget slagit ut än men värmen började kännas i luften. Då var vi i Malmköping och datumet var den 9 maj. I år är alltså våren mer än en hel månad tidigare så bli inte förvånad om det blir snö imorgon...


Vi gick runt och tittade på djuren, den "lilla" sötisen bland annat. 

Den här sötnosen fick dock inte följa med

De här två, strax innan jag fotade var de tre, stod och tittade på medan lodjuren poserade i hagen bredvid.

Isabels kompis Moa och hennes familj följde med oss. Barnen hade roligare än vi kanske. Fast att åka tåg tror jag inte var så jätteroligt. 

Självklart skulle de ha sockervadd och popcorn. 
Lyckan var total när hon fick rida, och dessutom en större ponny än de andra barnen fått rida på. 

Spårvagn och tunnelbana till bilarna som vi ställt på T:s jobb fick avsluta dagen. Trots att vi var så här trötta orkade barnen leka lite till på en lekplats på vägen.

Solen på väg att sjunka nedåt och det magiska ljuset blev allt vackrare. 

Smygfoton på stockholmare och turister

Det är inte ofta jag fotar folk jag inte känner, men när ljuset blev sådär perfekt såg jag plötsligt bilder överallt och jag var tvungen att testa. Lite blygt och försiktigt till att börja med. Det kommer nog ta ett bra tag innan jag vågar klicka när jag ser bilderna. 

Gissa nationaliteten... 

Ljuset föll så vackert på barnen med sina stora sockervadd som de verkligen såg ut att njuta av. 

Åskådare njuter av dansen på Sergels torg

Salsauppvisning på Sergels torg. Visst är hon fin i de röda byxorna?

Vi backar tillbaka till Skansen och möter detta udda par. De såg ut att vara sammanvuxna vid läpparna.

Om man tappat sin väg får man leta efter den. 

fredag 28 mars 2014

Lördagsfrukost?


För några veckor sedan vaknade jag en lördag morgon med ett mycket tydligt minne av en dröm där jag ätit det godaste chokladbröd.

Jo... jag är älskar choklad, men att ha det i bröd är en tanke som aldrig ens föresvävat mig. Hur det än var, ju längre jag låg kvar i sängen och funderade på brödet jag drömt om, desto mer säker blev jag på att detta måste provas. Sagt och gjort, jag hoppade upp och bestämde mig för att baka chokladscones. Och medan jag ändå var i farten kunde jag lika väl testa äppelscones också.


Jag blev ganska nöjd med sconesen. Chokladvarianten var "to die for". Man kan visst äta choklad till frukost. Varför skulle man inte kunna göra det? Äppelsconesen kunde nog varit i ugnen lte längre och de vanliga, utan smaksättning... ja de var ganska tråkiga.



Recept chokladscones 
Detta recept ger ca 3-4  frukostbullar i smörgåsstorlek. Jag gjorde samma recept i tre skålar och smaksatte två av dem.

2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
25 g smält smör
1 dl naturell yoghurt

Smaksättning
2 msk kakao, 20-30 g hackad mjökchoklad
eller 1 grovrivet äpple.

Sätt ugnen på 250 grader
Blanda ihop de torra varorna, tillsätt smör och yoghurt, rör ihop snabbt till en smidig deg. Klicka ut degen på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Äppelsconesen bör bakas lite längre.

tisdag 18 mars 2014

Våningstårta med diamant- och marockanskt mönster


Diamantmönster och marockanskt är bland mina två absolut favoriter. Diamantmöntret har varit inne länge och är egentligen en klassiker som alltid är lika stilfullt på en tårta. Det marockanska mönstret är en trend som syns mer och mer, inte bara på tårtor utan på scrappapper, i reklam och framförallt kanske på tyg. Det är heller ingen nyhet egentligen, det har funnits länge men just nu syns det mer tycker jag personligen.

Det marockanske mönstret på tårtan gör man med ett verktyg jag skulle beskriva som en mjuk silikonutstickare som heter onlays. Jag kommer att visa hur det ser ut lite längre fram. Idag tänkte jag däremot visa ett enkelt sätt för att göra diamantmönster utan att äga avancerade verktyg.

Klä din tårta med marsipan eller sockerpasta. Jag har använt Scrapbrukets underbara Culpit-sp.
Vik sedan ett vanligt skrivarpapper på diagonalen, viker du inte kant mot kant får du mer utdragna rutor i ditt mönster. 

Håll nu pappret mot tårtan. Se till att undre delen av pappret ligger rakt mot underlaget hela tiden. Dra linjer i sockerpastan med någon form av verktyg, du kan använda baksidan av en kniv, en smörkniv i plast eller något annat som du trycker lätt mot tårtan, inte så hårt att du skär hål i sockerpastan

Jag har investerat i detta lilla verktyg som jag beställde på E-bay. Det har tre utbytbara hjul som ritar olika mönster. 

När dudragit linjer åt ena hållet, runt om tårtan, vänder du på pappret och ritar linjer åt andra hållet. Här har jag tryckt till små krysslinjer linjer där mönstret möts för att ge tårtan en annorlunda effekt. Jag har penslat lite vatten i kryssen och tryckt dit en strösselpärla.




tisdag 11 mars 2014

Strössel och sådant


För mig handlar bakandet inte bara om att baka en kaka. Den ska sedan dekoreras och göras vacker och därefter ska den fotas och bilderna redigeras. Jag kan helt ärligt säga att de fyra delarna är lika viktiga för mig och jag njuter lika mycket av varje steg. Att äta upp tårtan... ja det är förstås höjdpunkten. Speciellt om tårtan är såhär liten och så syndigt fylld med choklad som denna. Strösslet runt om bryter av läckert krispigt mot det mjuka innanmätet. Jag köpte Dr Oetkers strössel och till den här tårtan gick det åt ungefär ett halvt paket... med ganska mycket spill.


Jag har använt Martha Stewarts recept på one bowl chokolate cake. Kärnmjölken har jag bytt ut mot youghurt. När jag bakar efter amerikanska recept använder jag en måttsats jag köpte som är i cups vilket underlättar. Gradantalet står inte i Celsius men den här tårtan är bakad på 175 grader.



Det är många som frågar mig vad jag använder för formar när jag bakar. Den här tårtan är 10 cm i diameter och ca 7 cm på höjden. En alldeles lagom liten tårta för en familj på fyra. På Scrapbruket kan du hitta min favorittårtform. Min är 12 cm i diameter, så just den här tårtan är inte bakad i den. Bakar man den mängd som ett vanligt tårtrecept innehåller är det ganska lagom att baka ut den på två gånger i en 12 cm form. Då får du två riktigt höga tårtbottnar men kanske får du baka dem längre än receptet skriver.

Själv har jag fyra stycken 10 cm formar och det är precis perfekt för en vanlig smet, jag får då fyra normaltjocka bottnar som med fördel kan delas i två delar. De små 10 cm formarna är definitivt den bästa investering jag gjort i mitt tårtbakande! Du hittar 10 cm-formen här.


Den här tårtan är fylld med en syndigt god ganasch som är gjord på mörk choklad, grädde, rom och starkt kaffe.

Blomman har jag gjort av den fantastiskt lättjobbade sockerpastan som finns på Scrapbruket. Jag har tillsatt lite CMC för att få den ännu mer elastisk. Sockerpastan är av märket Culpit och du hittar den här.

söndag 9 mars 2014

Project Life digitalat och i papper

Detta är en digital sida som du ser, jag har använt lite blandning av material, bland annat från Becky Higgins. 

Mitt skapande när det gäller project life har legat lite stilla den sista tiden. Det är inte så att jag inte känner mig inspirerad eller har lust... det är bara att det liksom aldrig riktigt kommer till kritan att jag faktiskt gör annat än tänker på att skapa. Kanske är det vårtröttheten som drabbat mig eller bara ren lättja.

Sidorna nedan gjorde jag för några veckor sedan då Catharina och jag var hos Lilo och pysslade en hel dag. jag fick ihop två uppslag men sedan glömde jag att fota dem.


Den vänstra sidan är min första sida jag använt riktigt Pl-material till. Jag vet inte om jag tycker det är så lyckat med tanke på A4-formatet och att formen på plastfickorna är så begränsade. Till höger är en "riktig" scrapsida som jag gjorde för ett bra tag sedan och som du säkert redan sett. 

Här har jag också använt PL-material men även kompletterat med lite urklipp från campingens reklamfolder. 

Den vänstra sidan är skapad med material från Nikki Sivils. My lil monsters är perfekt till mina små monster. Jag tycker det är trevligt att ge uppslagen lite variation, i det här fallet är det en sida med fyra foton, utan dekoration. 

lördag 8 mars 2014

Mitt vackra barn - before and after Nik software



Bästa svägerskan var här förra helgen och gav både mig och dottern en make over. Själv är jag inte lika bildmässig som Isabel så mig slipper ni på bild. 

Jag tog några foton på Isabel, direkt under kökslamporna och har sedan lekt med dem i Photoshop. Skuggorna går faktiskt att minska ner något tack vare att jag tog bilderna i Raw, bilden ovan är fixad vad gäller färger och skuggor men i övrigt originalet. 

Eller... nej förresten, det var en lite störande bakgrund till vänster som jag tog bort med Photoshops underbara verktyg som klipper ut och ersätter med något som liknar det som finns bredvid utklippsområdet. I det här fallet funkade det nästan perfekt och det som inte funkade fick jag ta bort med klonverktyget. 

Här har jag testat ett av filtren som gör fotot till sepia, sedan har jag suddat i lagret för att få fram den läckra turkosa färgen.
Ett annat filter med varmare ton i sepiafärgen.


Ytterligare ett filter. Denna heter Vintage tror jag bestämt.

Nik Software har massor med plug ins som lägger på olika filter på fotona, varje filter har mängder med inställningar och man skulle kunna hålla på i en evighet utan minsta problem.

fredag 7 mars 2014

Chest of drawers make over

Strax innan sommaren, nästan för ett år sedan, beslutade jag att vi skulle göra om i vårt kök vilket skulle resultera i att vi skulle ha en matsalsdel i vardagsrummet. Jag visade bilder på det nya köket men inte på vardagsrummet.

Ett ganska stort och lantligt IKEA-bord med fyra rangliga stolar. Inget fel på det, inte efter min remake till min tolkning av shabby chic, men jag har ett stort behov av att med jämna mellanrum förnya mitt hem. 

Även efterbilden är som hämtad från en IKEA-katalog, med vitrinskåp Fabrikör, barstolar, bordskiva och underrede från IKEA. Fast självklart var jag tvungen att göra om dem lite. kladda lite färg och liknande


Du kanske kommer ihåg de här bilderna?

Och så tänker du att ja, men då ska hon väl nu blogga efterbilderna på vardagsrummet, eller den så kallade matsalen.

Men tänkt för att det tänker jag inte för... 

Nej, det är fortfarande inte klart!

Vi har ett matsalsbord och stolar. Men fram tills nu har det saknats något i ena hörnet och en hel massa på väggarna. Väggarna är fortfarande tomma kan jag meddela. Avseende hörnet var min tanke att ha ett ganska högsmalt skåp, inte vitrin och inte högt som en garderob utan mer som ett serveringsskåp, men ganska smalt på grund av utrymmet. Detta skåp har jag nu jagat i ungefär sex månader utan någon som helst tur. Så, till slut beslutade jag mig att ta vad jag hittade. 


Den här byrån har de mått och den form jag föreställt mig på mitt skåp, men det är en byrå. Det tog mig ett tag att tänka om och jag är fortfarande inte helt övertygad om att det blev rätt men vi testar. 


Jag ska redan från början säga att det inte blev som jag föreställt mig. Dels känns inte färgerna helt rätt och de knoppar jag hittade är inte helt perfekta heller. Det är fullt möjligt att jag kommer slänga ut den om ett halvår. 

Jag har målat byrån med Beckers Elegant Lackfärg i tonerna Äggskal och Rauk. Sedan har jag slipat och "smutsat" den. Jag har faktiskt till och med använt en av mina Kaisercrafstämplar på den. Slutligen har jag lackat den med ett matt lack från Beckers. 

tisdag 4 mars 2014

Cupcakes för chokladälskaren


Jag använde samma recept som till minisockerkakorna och bakade godaste choladmuffinsen. Du hittar receptet i inlägget nedan. I dessa blandade jag även i ca 50 g hackad mjölkchoklad. Jag hackade i rätt grova bitar så att de inte smälte helt under utbakningen. Det gör att om man fryser ner muffinsen och sedan tinar dem i micron blir själva chokladbitarna lite lagom mjuka och muffinsen blir extra saftiga.


Min spritsteknik behöver definitivt tränas. Tyvärr blev det inte alls lika snyggt som gott. Frostingen består av ca 2 dl grädde och 150 g choklad som fått smälta i grädden jag värmde. Sedan fick allt kallna ordentligt innan jag vispade upp det och gjorde chokladfluff. För säkerhets skull tillsatte jag en rejäl skvätt rom så att det skulle smaka extra gott.


De underbart söta små cupcakeformarna hittar du hos Scrapbruket.com. De är från Martha Stewart och fungerar utmärkt att baka muffinsen i utan att de blir fula eller solkiga.