tisdag 18 februari 2014

Sockerkakor i miniatyr och fiffiga verktyg


Ibland är det enkla också riktigt, riktigt gott. Speciellt om man väger arbetsinsatsen mot resultatet. Personligen tvivlar jag på att något med chokladsmak kan vara annat än allra minst jättegott.



Jag investerade i en silikonform för minisockerkakor. På e-bay, som numera är vår gud, kostade den runt en 20:a inklusive frakt och damp ner i brevlådan efter cirka två veckor. Formen på de små muffinsen är samma som Nordic Wares betydligt dyrare variant och faktum är att jag tror att denna silikonform fungerade minst lika bra. Jag smorde formarna med lite flytande margarin och pudrade över lite kakao.

Längst ned i detta inlägg hittar du receptet.

Ser du de supersöta tårtunderläggen?


Jag fick möjligheten att prova verktyget som man kan använda för att göra sina egna tårtundelägg, i vilket vackert papper som helst, i storlekar från 15-30 cm. Det är Hobbyworld som låtit mig leka och de är grossister för scrapbokingmaterial men under namnet Craftworld kan man shoppa loss bland deras sortiment som privatperson. Jag kan rekommendera ett besök då de har många trevliga verktyg som kan användas till dekorationer till exempel vid kalas och liknande.

Verktyget heter Martha Stewart Circle Border Eyelet Doily Punch.

När man köper verktyget ingår ett mönster, inte det ni ser på denna bil utan det som är närmast i bilen ovan.

Den runda ratten längst fram är magnetisk och dess funktion är att vrida runt pappret. Det är där mitten av ditt papper ska vara. Metallplattan sitter fast i en plasthållare som man kan dra fram och tillbaka och därigenom bestämma storleken på det utstansade pappret. Den fyrkantiga klossen längst upp i bild är ovandelen av själva stansen och alltså den som gör hålet.

Den fyrkantiga klossen är också magnetisk och snäpper med automatik fast på underdelen. Det är detta som gör att du kan stansa ut ditt papper precis där du själv känner för.

Här har jag använt två stycken mönsterpapper från kaisercraft i storleken 6x6 inch och gjort mina tårtunderlägg. Genom att vrida pappret med den runda ratten lägger sig mönstret i perfekt cirkel.

Underdelen av mönstret tar man enkelt bort och byter ut för att få ett annat mönster. Skräpet lägger sig praktiskt i behållaren under.

Så här ser det mönster ut som följer med i startkitet. Verktyget är enkelt att använda, det fungerar perfekt och skär ut mönstret utan minsta problem, till och med om man stansar i två papper samtidigt. Det krävs ingen större kraft för att stansa och när man vrider ratten för att stansa nästa mönsterdel radas det upp helt perfekt, gång efter gång. På det hela taget är det ett väldigt fiffigt, genomtänkt och roligt verktyg. Det stora pluset för mig är att jag kan använda vilket papper jag vill och få exakt den storlek jag vill ha på mina underlägg.


Det finns mängder av mönster att välja mellan och samla på sig. Hur man sedan använder dessa har jag också mängder av ideer för. Varför inte göra vimplar, eller "pompombollar" fast med vackra kanter? Eller kort, eller... ja det är ju bara fantasin som sätter gränserna.

Eller så kan man ha dem som tårtunderlägg.


Recept chokladmuffins

Sätt ugnen på 175 grader

1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna. 
Vispa smöret och resten av sockret poröst. 
Vispa ner ett ägg i taget, gärna rumsvarmt. 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet. Jag silade det.
Häll/klicka i smeten i 12 st muffinsformar till max 3/4 av formen. Grädda i ca 18 min.

Använder du silikonformar bör de smörjas och bröas, jag använde kakao och pudrade över. 

torsdag 13 februari 2014

PL på svenska


Jag vet inte om det är en trend, eller om det bara är jag, men det tycks mig som fler och fler ger upp detta med att scrappa och går över till att nästan endast göra PL-sidor. Efterfrågan på svenska produkter, eller snarare produkter över huvud taget verkar vara omättlig. 

Här kommer lite bilder på de senaste produkterna hos Momas. Tanken är att du ska kunna använda dessa små ord som helt vanliga digitala stämplar, skriva ut i den storlek du själv, så många du vill på samma ark och stansa eller klippa ut på valfritt sätt för att använda på dina alster. Eller så kan du helt enkelt skriva ut hela arket på ett lite kraftigare A4-papper utan att redigera dem alls, skära utskriften i storleken 10,2x7,4 cm, standard för de mindre PL-korten, runda av hörnen och använda dem direkt i dina PL-album. Ett ytterligare annat alternativ är att dekorera korten.  






Så här ser arken ut när du skrivit ut dem. Stämplarna ligger ganska glest så du skulle kunna använda dies för att skära ut dem som dekoration på kort.


Här har jag skurit ut dem i PL-storlek.


Självklart vill jag ha mina PL-kort dekorerade med något prickigt. Min tanke är att göra ett "grundutförande" på dem och sedan dekorera med just den färg som matchar uppslaget.


Här har några av dem fått lite washitejp på sig. Andra är helt "naturella" men med hörnen avrundade.

Det finns nu fyra set i butiken, snart kommer flera.


söndag 9 februari 2014

Tårta för alla hjärtans dag



Som ung var jag nog ännu mer romantisk än jag är nu. Jag drömde rent av om att gifta mig på Alla hjärtans dag och även om jag lätt kan räkna de tillfällen jag fått blommor den dagen så drömmer jag nog fortfarande om den där stora rosenbuketten. Jag har hört att det finns de som får sådant...  Nå väl. Romantiskt svammel lämnar jag därhän nu, det är inte nyttigt att läsa Harleqinböcker i tonåren. 

Den här tårtan festade vi på igår och bara för att göra sambon glad är det en helt vanlig sockerkaka som gömmer sig under dekorationerna. Jag använde receptet från Sju sorters kakor. Fyllningen är gjord på mandelmassa blandad med vispgrädde och bara för att den ska bli lite mer stabil är det dessutom lite gelatin i, tårtan är spacklad med smörkräm smaksatt med bittermandel. De mjuka sockerkaksbottnarna är kanske inte idealet för en riktigt så här hög tårta då den blev en aning svajig. Recept följer längst ned.


Jag har köpt fyra stycken miniformar, de är bara 10 cm i diameter och för en normal sats sockerkaka räcker de perfekt.

För säkerhets skull klädde jag formarna med bakplåtspapper. Jag var kanske lite väl optimistisk i fråga om hur hög bottnarna skulle bli. Eftersom alla formar är likadana var det enkelt att få lika mycket smet i varje med hjälp av vågen. Har jag nämnt att jag är perfektionist?

Tack vare den lilla mängden smet i varje form behövde sockerkakorna bara vara inne i 20 minuter. det gjorde att de blev ljusa och fina utanpå också. Toppiga blir mina tårtbottnar alltid men fina Linda i Frankrike tipsade om att man kan platta till dem genom att försiktigt trycka på dem med en potatisstöt. Nu äter vi ju upp topparna men det kan vara värt att testa.

Den fjärde lilla botten åkte in i frysen, toppen på bottnarna åt vi självklart upp genast. Jag beslöt mig för att inte dela bottnarna ytterligare just med tanke på att sambon nog är mer förtjust i själva sockerkakan än i fyllningen.

Jag har använt sockerpasta från Scrapbruket som säljer märket Culpit. Det är en lättjobbad och smidig massa som enkelt formade sig runt tårtan trots att den var så hög. Däremot kunde jag kavlat ut den lite tjockare eftersom den sträckte ut sig så mycket och blev lite genomskinlig. Så mitt tips är att inte kavla den tunnare än 5-8 mm. Till den här pyttelilla tårtan använda jag drygt ett paket sockermassa men mycket av massan finns kvar. Ska du klä en mer normalstor tårta bör du ha minst två paket så att du har gott om massa att kavla ut. Såvida du inte redan är proffs på att täcka tårtor.


Blomman har jag gjort med en pionutstickare och använt Flowerpaste. Även det hittar du hos Scrapbruket. Jag har färgat in massan med geléfärg som du också hittar i samma butik, till ett väldigt bra pris.



Recept sockerkaka
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Finrivet skal av en citron eller lime
1 dl hett vatten

Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner resten av de torra ingredienserna och tillsätt till sist vattnet.

Baka ut i fyra stycken runda formar 10 cm i diameter eller i en normalstor form. 175 grader ca 20 minuter eller tills provstickan är torr.

Ta ut ur ugnen, låt svalna i 10 minuter, stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt.


Flufffig mandelfyllning (mängdangivelser är ungefärliga)
200 g riven mandelmassa
2 dl vispad grädde
2 tsk gelatinpulver
2 msk kallt vatten

Rör ihop den hårdvispade grädden med mandelmassan tills det inte finns några klumpar kvar.
Lägg gelatinpulver i ett värmetåligt glas och lös upp det i vattnet, låt det stelna. Värm glaset med det stelnade gelatinet över vattenbad tills det blir flytande igen.
Ta ut cirka 2 -3 msk av din tillblandade fyllning och lägg det i en liten skål. Värm det i micron ca 20 sekunder. Det ska vara lite mer än fingervarmt och kommer bli flytande. Blanda ned gelatinet i den uppvärmda smeten och rör ut det ordentligt. Häll tillbaka det till resten av fyllningen, rör om och stoppa in i kylskåpet cirka 30 minuter innan du fyller tårtan.
Denna sats räcker till ett normalstort lager eller två små.

Smörkräm med mandelsmak
200 g smör
3 dl florsocker
bittermandelarom
2 msk mjölk

Vispa smör i ca 8 minuter på hög hastighet. Tillsätt de övriga ingredienserna. Denna sats ska räcka att spackla tårtan. Får du något över går det utmärkt att frysa. 

söndag 2 februari 2014

Kakor att dekorera


Jag har letat efter receptet på de perfekta kakorna att sticka ut för att sedan dekorera med kristyr i olika färger. På något konstigt sätt trodde jag att om jag bara hittade ett recept som både är gott och där degen inte sväller när man bakar ut den så skulle jag liksom kunna åstadkomma de där vackra dekorerade kakorna som mitt Pinterestflöde är fullt av.

Jag kan meddela att jag hittade receptet. Och efter lite felräkning vid omvandlingen från cups till gram så lyckades jag också baka ut de perfekta, de godaste chokladkakor jag någonsin ätit.

Jag kan också meddela att de dekorerade kakorna inte kommer hamna någon annanstans än i de närmast sörjandes magar. Inte på några villkor kommer jag att visa dem. Men vem vet, kanske att jag provar igen. Någon gång när jag känner för att bli knäckt och börja tvivla på om jag ens ska hålla på och dekorera något över huvud taget.

Receptet till kakorna, som påminner om Oreoes i smaken, hittade jag här.

480 g smör, rumstemp (2 cups)
4,5 dl socker (2 cups)
2 stora ägg
vaniljessens efter smak
9 dl vetemjöl (4 cups)
3,5 dl kakao (ja!) (1,5 cups)
1 tsk salt
(2 msk mjölk eget tillägg)

Rör ihop smör och socker med flatblandaren bara så mycket att det blandas, tar ca 1-1,5 min. Ju mer du rör, desto mer luft blir det i degen.
Rör ner äggen försiktigt, tillsätt vaniljessensen. Jag hade en rejäl skvätt.
Sikta de torra ingredienserna och tillsätt allt på samma gång. Rör om tills degen börjar klumpa sig runt flatblandaren. Tillsätt mjölken.

Kavla ut degen mellan bakplåtspapper. Min kavlade jag ut till ca 5 mm tjocklek med hjälp av en silikonkavel med gummiringar på.

Lägg in den utkavlade degen i kylskåpet för minst en timme.

Ta ut och stick ut dina kakor. Knåda ihop resterna och stick ut tills du inte har någon deg kvar.

Stoppa in i kylskåpet igen i minst 10 minuter, gärna längre. Jag hade dem i kylen minst 30 minuter.

Baka ut mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Du ser att de är klara när de ser torra ut och inte bubblar längre.

Låt svalna på plåten lite, lyft dem sedan över till ett galler där de svalnar helt.

Vill du sticka ut hål i kakorna gör du det så fort du tagit dem ur ugnen.


Glöm inte att följa mig på FB