fredag 31 januari 2014

Allt du behöver veta om sockerpasta och dess gelikar

Hur länge håller det sig? Kan man göra själv? Hur ska det förvaras?

Ja, frågorna är många och jag ser dem titt som tätt. Förmodligen är det exakt samma frågor jag sökte svaren på när jag först fick för mig att baka en tårta med ett vackert, färgat lock. Här kommer de svar jag har.

Längst ned får du receptet på allt utom marsipan.

  • Sockerpasta (SP)
  • Marsh Mellow Fondant (MMF) 
  • Flower paste (FP) och Mexican paste (MP)
  • Marsipan 

Gemensamma nämnare
Alla dessa olika sockerdegar är någon typ av fondant som är den engelska betäckningen för något man kan täcka en tårta med.

Du kan färga dem alla, bäst funkar geléfärg.

Du kan skulptera dem alla. Stora figurer som tex en 15 cm hög nalle, behöver stöd inifrån för att den inte ska säcka ihop.

Lägger du dina skulpturer fritt på exempelvis en tallrik kommer de att hårdna olika hårt och bli olika hållbara.


Smak
Sockerpasta, Flowerpaste och Mexican Paste
Huvudinnehållet är florsocker och smakar därför extremt sött om det inte smaksätts. Kan smaksättas med olika essenser, kakao eller vanilj.

Marsh Mellow fondant
Principen för MMF är den samma som för SP men vätskan i degen ersätts med Marsh Mellows. Det ger degen en godare smak men den är fortfarande lika söt.

Marsipan
Marsipan innehåller mandel eller mandelmassa. De flesta brukar tycka den är väldigt god. Dock kan smaken variera med tillverkare.

Förvaring och hållbarhet
Sockerpasta och Flowerpaste
Oanvänd deg ska förvaras i tättslutande folie. Vira in den i dubbla lager och lägg den sedan i en tättslutande burk eller i en plastpåse med påsklämma. Luften för degen hård och svår att använda. Förvara den i skafferiet eller i kylskåpet. Hållbarheten är minst så lång som anges på förpackningen. Gör du egen sockerpasta håller den lika länge som själva produkterna du har i, under förutsättning att du inte tillför några bakterier genom tex redskap.
Färdiga figurer som ska bli hårda förvaras inte i tättslutande förpackningar. Hållbarheten är obegränsad.

Mexican Paste
Oanvänd deg förvaras i frysen. I övrigt gäller samma sak som för FP.

Marsh Mellow fondant
Håller sig och förvaras på samma vis som SP och FP.

Marsipan
Förvaras också tättslutande, gärna i kylskåp för bästa hållbarhet som är till på förpackningen angivet datum.

Användning och hantering
Sockerpasta, Marsh Mellow fondant och Marsipan
Knåda degen väl innan du använder den. Se till att den är rumstempererad om du haft den i kylen. Är den för hård går det att micra den några sekunder för att få den mjukare. I nödfall kan man tillsätta några droppar vatten. Är din deg för kladdig tillsätter du florsocker.

Både marsipan, SP och MMF kan svettas om det läggs direkt på en gräddtårta, dvs om tårtan är spacklad med grädde. Många föredrar därför att för säkerhets skull spackla med smörkräm. Ett annat alternativ är att pensla degen med neutral olja eller smör innan man lägger den på tårtan.

Flowerpaste och Mexican Paste
Till skillnad från sockerpastan används floweraste till att skulptera figurer, i synnerhet just blommor. Denna deg kan kavlas ut tunt, den blir mer elastisk och hållbar och den hårdnar snabbt. När den hårdnat blir den mer hållbar, dock kan detta variera mellan olika märken. Se till att täcka den deg du inte arbetar med för den hårdnar snabbt.

Tips:
  • Använd gärna engångsplasthandskar när du hanterar FP, SP och MMF. De gör att degen inte fastnar på dina fingrar och det är mindre risk för att lämna fingermärken på tårtan. Claes Ohlsson har 50-pack till bra pris. 
  • Klistra fast mindre dekorationer genom att fukta dem med vatten. Större dekorationer fäster du med kristyr.
  • Du behöver inget speciellt ätbart klister, vatten fungerar lika bra.

Verktyg
Sockerpasta, Flowerpaste, Mexican Paste, Marsh Mellow fondant, Marsipan
Bra att ha är silikonunderlägg och silikonkavel. Även bakplåtspapper fungerar som underlag.
Diverse skulpteringsverktyg och utstickare finns tillgängliga i olika butiker. Kika gärna på E-Bay för att jämföra priser.

Färg och att färga in deg
Alla ovan nämnda degar går att köpa i olika färger utom som sagt MMF och Mexican Paste som jag inte sett ute i handeln.
Vill du färga själv gör du det med geléfärg som är drygt och inte innehåller en massa vatten som ändrar konsistensen på din deg.
Gör du egen deg är det lättast att färga den medan du gör den. Sockerpastan behåller sin färg när den stått ett tag medan MMF blir mörkare när den stått ett dygn.
Klarrött och svart är färger som är svåra att få till och du får räkna med att använda mycket färg. Så mycket att det rent av kan vara lönsammare att köpa färdig deg i det läget. Ska du färga in mindre bitar det så går det dock bra, använd gärna Extra Black och Extra Red.
Gör så här:
Ta en liten bit deg, en boll på ca 5-7 diameter brukar vara lagom.
Ta färg på en tandpetare och stick in den i degklumpen, dra av så mycket du kan. Släng tandpetaren!
Knåda bollen tills den är jämn i färgen.
Tillsätt mer färg om du vill med en ny tandpetare. Se till att färgen är något mörkare än vad du vill ha som slutresultat, men inte mycket!
Lägg till en liten bit deg och knåda ihop det med den färgade bollen. Jag brukar knåda och kavla för att färgerna ska smälta ihop. Fortsätt lägga till deg tills du färgat allt. Se till att din färgade deg är helt jämn i färgen innan du tillsätter mer deg.


Köpa eller göra?
Sockerpasta och Flowerpaste
Du kan med fördel göra egen SP och FP. De innehåller då inga tillsatser och kemikalier och håller sig länge. En väl knådad deg är lätt att använda.

Färdig sockerpasta finns i bakbutiker och ibland i dagligvaruhandeln. Flowerpaste finns i bakbutiker. Båda säljs i förpackningar om 250 g oftast. För en normalstor tårta bör du ha minst 500 g SP. Priset är ungefär det dubbla till det tredubbla mot att göra egen deg.

Mexican Paste
Har inte sett detta i butik, du kan göra det själv enligt recept nedan.

Marsh Mellow fondant
Mig veterligen säljs inte MMF, den gör du själv.
MMF är dock svårare att få en lagom konsistens på än SP.

Marsipan
Jag har aldrig gjort egen marsipan men säkert kan du hitta recept på det om du googlar. Personligen har jag väldigt goda egenskaper av Örebro marsipan som säljs i förpackningar om 500g, finns i många färger och smakar förträffligt. Den är även otroligt lättarbetad och smidig.



Recept sockerpasta
Du hittar det på min FB-sida

Recept Flowerpaste
Gör sockerpasta enligt ovan recept. Tillsätt 2 tsk Tylose eller CMC till 500 g sockerpasta. Knåda in ordentligt, låt vila i 30 minuter.

Recept Mexican Paste
225 g siktad florsocker
3 tsk CMC
6 tsk kallt vatten.

Häll florsocker i en bunke, häll på vattnet och arbeta ihop till en hård deg. OBS det kan vara svårt att få i allt socker, men tillsätt inte mer vatten utan arbeta tills du får en slät boll.

Recept MMF
300 g marshmellows
2 msk vatten
1 msk matolja
7 - 8 dl florsocker ev mer

Smält marshmellows i micron i en stor plastbunke. Jag brukar köra 10 sekunder, röra om med en plastslev som sedan kan åka med i micron och köra 10 sekunder till, till dess att det smält.

Tillsätt vatten och olja samt eventuell färg.

Strö över all florsocker och rör om tills du får en deg. Konsistensen ska vara som tuggummi, fast inte superkladdigt. MMF-en hårdnar betydligt när den vilat ett par timmar. Det är alltid lättare att tillsätta florsocker efteråt än att arbeta med en hård deg. Även färgen blir betydligt skarpare när degen vilat en stund.

måndag 27 januari 2014

En dröm i rosa


Den här tårtan festade vi på redan förra helgen. Det verkar faktiskt som vi fått ett favorittårta som vi alla älskar i familjen. Receptet hittar du här. Detta är en perfekt tårta för den som inte tycker om grädde då all grädde kan bytas ut mot Marsan.

Du hittar vit marsipan, geléfärger, pulverfärger (29 kr), sockerpasta i alla nyanser och flowerpaste på Scrapbruket.



Jag har fortsatt att testa att måla på tårtan för hand. Det är ett marsipanlock på tårtan och jag har använt geléfärg för att måla på den. En av mina lärdomar är att färgen behöver vara ganska tjock för att bli täckande vilket gör att den också blir ganska mörk, så om man vill ha ljusa färger bör man införskaffa ljusa färger. Som väl är har ju Scrapbruket geléfärger till det smått otroliga priset 29 kr. Det är dessutom inga dåliga färger utan från Squires Kitchen.

Man kan också måla med pulverfärger, principen är ungefär densamma, man späder ut dem med lite genomskinligt sprit, tex vodka. Jag brukar glömma av denna möjlighet när jag väl sitter och ska måla så jag har faktiskt inte testat detta. Pulverfärger har jag däremot på blommorna som alla från början var vita och gjorda i flowerpaste. Även pulverfärgerna har ett riktigt bra pris hos Scrapbruket.


Som jag skrev är det ett marsipanlock på denna tårta som är ca 12 cm i diameter och 12 cm hög. Till den storleken gick det åt ganska exakt 260 g marsipan, utkavlad till ca 3-4 mm tjocklek. Marsipan säljs i paket om 500 g oftast vilket jag tycker är ganska lagom då jag inte är tillräckligt duktig på att kavla ut det för att jag ska klara mig med exakt vad som går åt. Även om du klär tårtan med sockerpasta skulle jag rekommendera att du köper minst 500 g.

Det går utmärkt att blanda ihop olika färger eller färga in med geléfärg, vare sig du väljer sockerpasta eller marsipan. Ska du färga in en hel klump på 500g kan det vara en bra idé att ta mindre bitar åt gången och räkna med att du får knåda en stund. Att knåda degen, oavsett om det är marsipan eller sockerpasta, är för övrigt ganska bra, den blir mer elastiskt och lättare att klä tårtan med den då.


Slutligen tänkte jag visa en bild på min improviserade fotostudio. När jag var klar med tårtan var det förstås mörkt och att fota blev svårt. I normala fall använder jag bara naturligt ljus men nu fick jag tända överallt och komplettera med en prydnadslampa. Eftersom jag fotar i RAW-format är det sedan enkelt att ge fotot lite mer ljus och ändra på färgbalansen.

söndag 26 januari 2014

Vinnare!!!

Äntligen är det dags att presentera vinnarna i min lilla utlottning.

Vinnare av utstickarna är:
Veronica Swedin!

Grattis Nathalie!

Vinnare av digitala stämpelset är:
Nathalie Hjalmarrson och Marie Eriksson i Bredbyn.

Var snäll och mejla mig din adress Veronica och ni andra er mejladress.

lördag 25 januari 2014

Längtar till sommaren - Vita Sandar


Idag har jag varit och pysslat med riktiga pappersfoton, dekorationer och papper. Det blev tre sidor till mitt album i PL-format. När jag kom hem blev det också denna snabba digitala sida. När jag jämför de två sätten att skapa med foton så är det helt klart att jag just nu har hjärtat i det digitala.Jag älskar fördelarna med digitalt format, att kunna göra mina foton exakt så stora som jag vill, att lägga på filter, text och till och med dekorationer precis vart som helst utan att vara bunden till ett i förväg inrutat system är för mig perfekt.

Jag börjar hitta min stil i den digitala PL-världen. Jag tror att detta är vad som blir digital PL för mig:

  • Lägga tiden på fotona, inte på layouten i första hand
  • Återanvända samma stil på foton, dvs vita ramar med samma skugga.
  • Arbeta med material från samma digitala kit för att minimera tidsåtgång.
  • Återanvända de templates jag gjort. 
  • Jag börjar varje sida med förutsättningen att det inte ska ta för lång tid. 

fredag 24 januari 2014

Tipsar om en ny bakbutik

En helt ny bakbutik har öppnat. Malin Rylander heter den trevliga ägaren och butiken heter Tant Fondant. Kika in där om du är sugen på att handla fina baksaker, i en fräsch och användarvänlig butik.


torsdag 23 januari 2014

Ett rån?


Igår när jag gick från jobbet stod det minst 20 polisbilar av diverse sorter på den korta sträckan mellan Plattan och Centralen. Jag gissade på ett rån och i morse när jag vaknade upp från mitt dåsande på tåget och råkade titta ned i grannens tidning fick jag  min teori bekräftad. Tydligen var det ett väpnat rån mot en av butikerna där. Vad som var lite märkligt var att jag trots de 20-talet polisbilar inte såg en enda levande polis på gatan vid tillfället. Kanske hade de löst fallet och var iväg för att köpa en munk.

De här rånen på bilden är inte helt ofarliga heller. Försvinnande goda och väldigt enkla att göra om man har ett rånjärn. Jag försökte mig på att först följa receptet i "Sju sorters kakor" men det blev inte speciellt bra, även om det blev gott. Sedan justerade jag smeten, lade till några ägg, bakpulver och potatismjöl och fick dessa perfekta rån. Jag undrar om man skulle kunna byta ut potatismjölet mot kakao? Chokladrån, det kan inte bli bättre, eller vad tror ni?


onsdag 22 januari 2014

Digital Project Life



Två sidor till blev det från Skara Sommarland. Jag har lagt på ett Nic-filter på alla fotona och även en ram från samma tillverkare. Det digitala pl-kitet jag använt är Midnight från Becky Higgins. Man kan inte tro det men jag gillar verkligen färgerna och mönstren i detta kit.

Idag har jag äntligen hunnit skriva ut alla digitala sidor jag gjort hittills. Jag skriver ut med en Canon Pixma 9000 som är en äldre modell av Canons A3-skrivare. Jag använder alltid originalbläck och originalpapper, Canon Photo Paper Plus Semi Gloss. Det är ett sidenmatt papper som ger bilderna ett fint djup och återger färgerna perfekt. Detta papper är en aning billigare än motsvarande högblankt papper.


måndag 20 januari 2014

One Direction

One Direction Cake

Som ni vet gillar jag blommor, både på mina layouter och tårtor. Att skapa en tårta utan blommor skrämde mig en aning måste jag erkänna, men faktiskt så blev resultatet inte alls så pjåkigt som jag var oroad för att det skulle bli. Men att göra den här tårtan innebar verkligen att kliva ur min "confort zone", även om jag är tillräckligt ny på detta med tårtor för att alla tårtor ska kännas lite just så.

Under det vita marsipanlocket döljer sig samma tårta som ni fick receptet till sist, två chokladbottnar och en jordgubbsbotten. Enda skillnaden är att det inte är någon grädde i denna utan jordgubbarna är istället blandade med Marsan som faktiskt var riktigt gott i just denna kombination.

Så här gör du för att sätta på en siluett eller mönster på tårtan.

  1. Skriv ut mönstret och klipp ut det. 
  2. Kavla ut en lagom stor bit sockerpasta eller marsipan på en bit bakplåtspapper. Du kan kavla det riktigt tunt. 
  3. Lägg ditt mönster på den utkavlade sockerpastan, med framsidan nedåt och skär ut mönstret med en skalpell. om du trycker till lite försiktigt fastnar pappret på sockerpastan.
  4. Ta bort överflödig sockerpasta och lyft bort mallen. Klipp bort det mesta av bakplåtspappret så att du kan passa in ditt mönster där det ska sitta.
  5. Pensla mönstret med lite vatten, lyft upp det med bakplåtspappret och tryck försiktigt fast det på tårtan.
  6. Dra loss bakplåtspappret försiktigt.

Till den här tårtan har jag använt vit marsipan som lock. De svarta och röda detaljerna är sockerpasta. Allt hittar du hos Scrapbruket.



One Direction Cake

lördag 18 januari 2014

Det finns fortfarande chans att vinna!


för en månad sedan postade jag ett inlägg och lottade ut utstickarna ovan och ett antal digitala stämpelset med motivet Dogwood and Roses som du hittar hos Momas Lil´shop of stamps.

Jag har absollut inte glömt bort att lotta ut dem men jag tänkte ge er alla chansen att vinna dem en vecka till. Nästa söndag, den 26 januari lottar jag ut dem. Hur du gör för att vinna ser du nedan.



  1. Lämna en kommentar till detta inlägg och berätta vad du skulle vilja vinna, stämpel, utstickare eller båda.
  2. Berätta om du följer min blogg eller någon av mina Facebooksidor: https://www.facebook.com/sweeterwithsugar eller https://www.facebook.com/Momaslilshop. För varje sida du följer får du en extra vinstchans.
    Naturligtvis är det inget som hindrar att du börjar följa nu för att få din extra vinstchans. 
  3. Dela detta inlägg, antingen via din egen blogg eller via FB. Du gör det genom att länka hit och i din kommentar nämna att du gör det.
Steg 1 och steg 3 är obligatoriska för att delta i utlottningen. 

lördag 11 januari 2014

PL digitalt - Från Kyrketorp till Skara Sommarland


Jag vet inte riktigt hur det gick till men plötsligt är jag helt fast i digital "Projekt Life" (PL). Ja de som verkligen håller på med Pl kanske menar att detta inte alls är PL, jag har nog bara tagit idén med själva layoutupplägget, lånat delar av stilen, att lägga mindre tid på dekorerande och mer på att skriva, och gjort min egen version. Utan att följa några "regler" eller ha några krav på mig. Det viktiga är att jag sparar minnena och att jag har roligt medan jag gör det. Och just nu har jag verkligen roligt med detta!




Jag började med PL redan i somras men tyvärr har det i princip inte hänt något under hela hösten. Så nu gäller det att komma ikapp med semesterfotona. Här har vi väl kommit halvvägs genom vår "lilla" road trip över halva Sverige.

Skara Sommarland när det är som bäst. Tidigt en varm sommarmorgon. Åkattraktionen heter Newton.
Skara Sommarland delar föredömligt med sig av en högupplöst logga som jag använt på denna bild.

Jag har använt digitala papper och dekorationer från Becky Higgins Cherry Edition. Bakgrundspappren är dock från andra kit som jag förändrat färgen på. 

Jag kan varmt rekommendera er att ta fram era sommarbilder en dag som denna. Jag vet inte hur mycket jag har lett och skrattat åt dessa bilder. Ser ni hennes min? Våra miner?

Nackdelen är förstås att detta riskerar att bli dyrt. Väldigt dyrt, det är mycket nära att jag klickar hem en resa till en varmare plats på stående, nå ja sittande, fot.


måndag 6 januari 2014

Vårlängtan


Så här när alla julhelger är över är det lätt att få vårlängtan. Det var precis vad jag hade när jag gjorde dekorationerna till denna tårta. Om ni funderar över de stora vita blommorna, ska de föreställa Dogwood och utstickarna jag använt för dem kan du vinna lite längre ned.

Den här tårtan blev inte riktigt som jag hade tänkt  mig. Fast jag vet faktiskt inte om en tårta någonsin blivit vad jag från början tänkt mig. På ett sätt är jag väldigt nöjd med den. Jag tror aldrig jag lyckats klä in tårtan i sockerpasta eller marsipan så perfekt som denna, lite längre ned visar jag dig hur jag gjorde. Däremot är jag mindre nöjd med de handmålade detaljerna och det kanske inte är så konstigt då det är mitt allra första försök.

Längst ned får du receptet till tårtan som jag hittat hos sockerrus.se. Jag har dock gjort en del förändringar i receptet och därigenom fått en enklare metod och finare bottnar.

Jag har använt gelefärger, grönt och blått för att målapåmarsipanen. För att kunna måla med dem kan man med fördel tunna ut dem med lite vit sprit. 

Klä en hög tårta med fondant

Idag tänkte jag visa dig steg för steg hur man enklast klär in en hög tårta i marsipan, sockerpasta eller marshmellowfondant. Den här metoden är kanske inte den som proffsen föredrar, men den ger dig, med relativt lite träning en rak och fin tårta med skrapa kanter. 

 Det första steget är alltid att spackla tårtan med smörkräm eller ganasche. Ju bättre underarbete, desto bättre slutresultat. När du är färdig med underarbetet bör tårtan stå kallt i minst en halvtimme så att krämen stelnar.
Jag använder här bakformen jag bakat tårtan i för att mäta ungefär hur stor toppen är.


Kavla ut din fondant (sockerpasta, marsipan eller marshmellowfondant) på en bit bakplåtspapper. Ca 3-4 mm tycker jag är lagom.
Använd formen för att skära ut en cirkel i fondanten.
Med hjälp av smörpappret lyfter du locket på tårtan till tårtan. Var försiktig så du inte får fingermärken på tårtan. Dra av smörpappret när locket sitter på rätt ställe.
Använd gärna en smoother för att släta till locket och fästa det på smörkrämen.
Mät nu tårtans höjd och omkrets. Jag gör det enkelt för mig och måttar med en rulle bakplåtspapper.
 Klipp till en bit bakplåtspapper som motsvarar omkretsen av din tårta. Kavla fondanten så att den täcker bakplåtspapprets mått.
Skär bort överskottet så att du får samma storlek som på bakplåtspappret. Du kan ta till lite extra på längden.
Rulla nu en rulle av din fondant med bakplåtspappret inuti.
Klä tårtan på samma sätt som om du skulle bandagera ett ben. Rulla alltså på fondantrullen och se till att överkanten går kant i kant med locket. Där rullen möts lägger du kanterna ovan varandra. Skär igenom bägge bitarna och ta sedan loss den undre biten så får du ett lock som möts perfekt.
Dra med fingret runt de kanter där fondanten möts och försök fäst ihop dem så gott det går. Ibland kan man ta lite vatten på fingret.



Som du ser måttade jag dåligt. Min marsipan räckte inte ända ned på tårtan och det skilde nästan en centimeter. Jag använde min smoother och med cirkulära nedåtgående rörelser kunde jag dra ut marsipanet så att det slutligen gick ända ned. Får du för mycket fondant nedtill är det bara att skära bort det med en vass kniv.

Recept jordgubbsbottnar

Receptet hittade jag hos sockerrus.se. Jag har nu provat det två gånger, en gång enligt den metod som stod i hennes recept med resultat att formen på bottnarna blev helt misslyckade. Denna gång bakade jag dem enligt min metod och fick dessa perfekta bottnar. Den ena mäter ca 17 cm i diameter, den andra 12,5 cm i diameter. Höjden är ca 6 cm på båda bottnar. 

2, 75 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,25 tsk salt

115 g smör
1 dl mjölk (helst 3 %)
0.25 dl jordgubbssaft (det du får när du tinar frysta jordgubbar) Går att byta ut mot 0.25 dl mjölk istället.

4 dl socker
3 stora ägg
0.5 tsk vaniljpulver

Ev några droppar jordgubbsessens
Ev lite rosa karamell-/pastafärg

Gör så här:
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt. 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och jordgubbsaft. Låt svalna medan du gör resten. 
Vispa socker, ägg och vaniljpulver poröst, det kan ta ca 10 minuter i en hushållsassistent på högsta fart. Det är inte en katastrof om du känner några sockerkorn när du doppar fingrarna i smeten.
Tillsätt mjölblandningen, varvad med mjölk/smörblandningen. Vispa tills det inte finns klumpar i smeten. Tillsätt eventuell jordgubbsessens och färg. 

Fördela smeten i två små formar eller i en större. Jag klär alltid mina formar med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 30 min i nedre delen av ugnen. Låt en sticka avgöra när den är klar. Den ska vara torr.

Recept chokladbottnar

Även detta recept kommer från Sockerrus men metoden har jag förenklat något. Även av detta kan du baka två mindre bottnar eller en större.

0,5 dl kakaopulver
0,5 dl  vatten
225 g smält smör
2,75 dl socker
4 ägg
3,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader. 
Vispa smält smör, vatten, socker och kakaopulver tills det är luftigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver och blanda ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i form klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.

Fyllningen i min tårta bestod av hackade jordgubbar blandade med lite grädde samt ett lager chokladbollskräm. 

Recept chokladbollskräm räcker till två lager i en liten tårta (12,5 cm diameter)

50g smält smör
2 msk kakao
0,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
(3 msk rom)
ca 1 dl vaniljkräm gjord på marsanpuvler
Kokus efter smak
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser, tillsätt så mycket vaniljkräm som du tycker behövs för att få rätt konsistens på krämen. 

Montering

Jordgubbsbottnarna blir inte lika höga som chokladbottnarna. Jag valde därför att dela en chokladbotten i två lika delar. Jag skar bort så mycket av jordgubbsbotten att den blev lika tjock som ena delen av chokladbotten. Min tårta bestod alltså av tre lager. Jag hade chokladbollskrämen på nere lagret och jordgubbarna på övre. Pensla gärna bottnarna med sockervatten eller jordgubbssaft.
   




lördag 4 januari 2014

Project Life - Solliden

Gott nytt år kära läsare!

Jag hoppas att det gamla året firades ut och det nya in på ett alldeles fantastiskt sätt.
Här hos oss fick jag glädjen att få lära känna nya fina vänner och fira i "stillhet", ja så stilla det kan bli med 4-6 barn i åldrarna 2-9. Å andra sidan firade vi in det nya året långt ute på landet och slapp ifrån alla raketer, något jag irriteras mer och mer över för vare år som går.

Såhär några dagar in på det nya året bör man ha summerat det gamla året och avgivit sina nyårslöften. För mig får löftena bestå i att göra ett tappert försök att komma lite längre med Project Life, det vill säga att dokumentera vardagen på ett enklare sätt än via scrapbookingen. Anledningen till att jag vill tvinga mig till detta är att när jag tittar tillbaka på 2013 inser jag att det är via mina foton, Facebook, min blogg och Instagram jag minns året. Jag tycker personligen det är rätt patetiskt att Facebook ska få välja ut årets höjdpunkter åt mig. Bättre än så bör jag väl kunna göra själv? Och därför börjar jag året med att tvinga mig till att göra några PL-sidor. Trots att jag hellre skulle vilja baka, eller varför inte bara slappa. Här är mina två första digitala sidor.




Den vana PL-skaparen ser genast att detta kanske inte är riktig PL. Nej, jag har ju dels valt att skapa i A4-format och dels valt att fortsätta med samma upplägg ungefär som jag har på de riktiga fotofickorna. Jag kanske ändrar mig under resans gång, om det blir fler digitala upplägg. Det tar ju tid att kliva ur sin "Confort Zone".

Jag har ännu inte skrivit ut dessa uppslag. Min förhoppning är att jag ska få kantlösa utskrifter att fungera i skrivaren utan att slösa bort allt för många papper och att bläcket ska räcka till. Men det är förstås en helt annan historia, för det verkar som bläcket alltid tar slut när jag ska skriva ut.