onsdag 3 december 2014

Vintage bottles - DIY

Annie Sloan Chalk Paint, Original, vintage bottles,

Jag har alltid gillat de här flaskorna med vintage motiven. Självklart var jag tvungen att testa att göra en eller två. Jag är ganska säker på att det inte är sista gången jag gör dem heller.

De flesta som gör de här verkar använda någon slags metod med mod podge eller klister för att föra över motiven. Så har inte jag gjort. Däremot har jag som de flesta andra använt motiv från The Graphics Fairy.

I have loved these vintage bottles and jars from the first moment I saw them. I had to try to make a few of my own and I bet these arn´t the last ones I do.

I know most people use some sort of mod podge or glue to transfer the cute vintage images on to the painted bottle. That is not how I did it. I used motives from The Graphics Fairy.


Annie Sloan Chalk Paint, Original, vintage bottles,

Jag började med att måla mina flaskor två gånger med Annie Sloan Chalk Paint - Original.

Jag skrev ut mina motiv på ett transferpapper från Slöjd-Detaljer. Det är kanske inte den bästa och billigaste metoden men jag gissade på att den skulle vara enklast. Och enkelt var det, när jag väl lyckades klura ut vilken sida som var den rätta att skriva ut på, för på instruktionen stod det bara att man ska vara noga med att skriva ut på rätt sida. Som väl är lyckades jag pricka den blanka sidan redan från början, som alltså var den rätta.

När utskriften var klar gjorde jag som i denna video.


I started with painting the bottles twice with Annie Sloan Chalk Paint, color Original.

I printed my images on a sheet of transfer paper that I bought at Slöjd-Detaljer

It is probably not the best nor the cheapest method, but I thought it might be the easiest one. Apart from there being no instructions on which side of the paper to print (the shiny side), it turned out to be pretty easy, just as I suspected.  

After printing the image, I cut it out as close to the image as I could and then put the cut out peace of paper in a bowl of water for about two minutes. When I could feel it slide of the backing I took it out of the water, placed it on the bottle with the backing on it where I wanted it and then I sort of just slid the backing out from the back of the image leaving the image on the bottle. There is a little film clip you can see here. 

I dried of the image and made sure there was no bubbles and wrinkles on it. It took just a couple of minutes for it to dry.


Annie Sloan Chalk Paint, Original, vintage bottles,

Om jag förstått det hela rätt så är inte de här transferpappren riktigt avsedda för att sättas på så porösa material som två lager chalk paint blir. Det gjorde att motivet liksom rullade upp sig i kanterna när det torkat. Eftersom jag ändå skulle lacka färgen var det inte något problem. Jag lade genast på ett lager lack (Beckers klarlack matt) på motivet och tryckte ner det upprullade med en ganska tjock pensel tills det höll sig kvar. Sedan slipade jag flaskorna lite här och där och lade på några lager lack på hela ytan. Jag avslutade med Dark wax för att ge dem ännu lite mer antik känsla. 

These transfer sheets are originally made to be transferred on to surfaces that are a bit more shiny and smooth than the chalk paint is. This resulted in the corners of the image sort of curled up when it dried. Therefore I brushed on a couple layers of Beckers Clear Matte Lacquer on the image and after I sanded it on the entire bottle. I used a rather thick brush and sort of pressed down the curled up corners until they stayed down.

I finished it al of with a little touch of Annie Sloan Dark Wax to distress a bit more.  

Inga kommentarer: