onsdag 5 november 2014

Vintage Living - historien om en utdömd kakelugn

Kakelugn, Eskilstuna, vintage, fireplace

När jag var barn fanns det flera kakelugnar i min omgivning. Jag vill minnas att både min morfar och mina farföräldrar hade en. Konstigt nog minns jag dem båda som bruna? Och kanske eldades de med kol? Hur som helst. De hade kakelugnar och jag vet hur underbart varmt det var i rummen där de stod. Jag älskade värmen och sprakandet från elden.

Min farmor och farfar bodde i Budapest, i en liten lägenhet i ett hus med innegård och loftgångar och en massa våningar. En lägenhet med säkert tre meter högt i tak, stora fönster med spetsgardiner och ett kök med vedspis. Det var egentligen ingen trevlig lägenhet. Rummen låg i fil och fönstren släppte inte in så mycket ljus eftersom de bodde längst ned och alla fönster vette mot gården. Men jag kommer ihåg hur min pyttelilla farmor alltid välkomnade mig och hur farfar satt vid sin symaskin och sydde herrkostymer. Jag kommer ihåg de där kritorna han använde för att rita på tyget.... Det var ett helt annat liv och i allra högsta grad en annan värld.

När vi först såg bilderna på vårt hus blev jag så glad över kakelugnen, även om jag ganska genast förstod att den nog inte skulle gå att elda i. Det gjorde det inte heller. Så jag beslöt mig för att be någon titta på den och berätta vad som var felet. 

En trevlig, pratsam, herre vid namn Conny dök upp och tittade men kunde inte hitta felet. Vi beslutade att han skulle komma tillbaka och ta med sig sotaren som skulle provtrycka och ge ett utlåtande på alla kanaler och eldstäder i huset. Det finns nämligen en vanlig öppen spis som vi eldar i, en vedugn som ska gå att elda i men som vi inte kunnat elda i, en kamin utanför toaletten, en kakelugn på övervåningen och en tom plats med rör för eldstad. 


Kakelugn, Eskilstuna, vintage, fireplace

Sotaren kliade sig också i huvudet. Så småningom tog han fram protokollet från besiktningen på 90-talet och konstaterade att kakelugnen var utdömd.

U T D Ö M D !

Japp, där gick alla mina barndomsdrömmar upp i rök tänkte jag och muttrade något surt. Men sotaren var inte ett dugg pessimistisk. Han förklarade, hör och häpna, att man på 90-talet var betydligt mer snabb på att döma ut kakelugnar. Han menade på att det står en hel del kakelugnar i Sverige som inte används trots att de skulle kunna användas! Allt för att man idag vet att det man trodde var farligt då, inte är det. Så har du en utdömd kakelugn kan det vara värt att kolla upp.

Kakelugnen provtrycktes, skorstenen och vinden inspekterades flera gånger om och hela huset var till slut skitigt, men resultatet var att kakelugnen och kaminen utanför toaletten nu är fritt fram att elda i. Även det tomma röret är godkänt för eldning men där måste förstås en kamin eller liknande först installeras.

Gissa om jag blev glad?


Kakelugn, Eskilstuna, vintage, fireplace

"KaminConny" tyckte dock att vi skulle ta bort träväggen som någon satt ända in mot kakelugnen. Det kämpade Tim med ett tag, och det blev ännu mer dammigt i hela huset, men eftersom sovrummet ändå skulle målas gjorde det inget. Faktum är att någon hade inte bara satt upp en trävägg mot kaminen utan också tejpat igen luckorna på den. Bara för säkerhetens skull. Jag har nu putsat koppardetaljerna och den murade väggen ska "KaminConny" få slamma när han med varsam hand sköter om kakelugnen. Tanken är att han ska få göra lite småfix inuti den så att den ska kunna må bra och användas i många år till. Kanske får han samtidigt installera en kamin i hallen lite längre bort.


1 kommentar:

Monnah sa...

Fuskigt, fuskigt, fuskigt! Kan du tänka dig att någon av de förra ägarna (inte de som byggde huset 1978) monterade bort eldstaden som fanns i huset från början?! Jag kan bara inte fatta hur man är funtad i huvudet om man gör en sådan grej. Buhu! Inte för att det var någon vacker kakelugn, men en eldstad är en eldstad. Grattis till att den nya inspektionen blev så bra! Lite skit rensar för övrigt magen och jag tror nog det var värt att städa i några timmar för att få det där beskedet, eller hur?