tisdag 4 november 2014

Shabby chic vintage living

Shabby Chic, vintage Living, furuskåp, vitrinskåp, vintage dresser, Beckers Elegant Aqua Lackfärg

Det är något magiskt med färg. Jag tror att jag kan ha ett lätt beroende. Det finns inget jag kan njuta av så mycket som att se en hel vägg full med pennor i olika färger, en vägg med de där små nyansproverna i färgbutiken eller burkar av färg. Märkligt nog har jag aldrig haft svårt att matcha ihop färger jag vill ha och aldrig någonsin funderat på om mitt val skulle bli bra. Färg är nämligen vackert, i alla dess kulörer och nyanser.

Även denna gång har jag använt Beckers Elegant Aqua Lackfärg. Nyanserna heter Drömmar och Rimfrost. Den senare är samma färg jag hade till bordet jag visade för ett tag sedan och den förra, Drömmar, är en underbar, svagt gul eller kanske väldigt antikt vit färg. Tyvärr syns det inte helt på bilderna.

Skillnaden denna gång är att jag haft den helt matta färgen och för första gången är jag också helt nöjd med resultatet som blev en sidenmatt yta som man bara vill gå fram och smeka och njuta av den lena ytan.


Så här såg mitt skåp ut från början. Ett rangligt furuskåp, med två vitrindörrar, som sett sina bästa dagar. Jag tog loss skåpsdörrarna och tog ur glaset, dels för att en av spröjsarna saknades och dels för att jag i flera år nu velat göra ett skåp med hönsnät.

Normalt sett brukar jag rugga upp ytan lite, men det här skåpet var så gammalt att det knappt hade någon lack kvar så jag beslöt mig för att bara målartvätta och sedan direkt gå på med grundfärgen. Också den Beckers.

Ett lager grundfärg, två lager av det blåa och tre av det Drömmar blev det innan jag var nöjd. Eftersom detta är en lackfärg har jag nyligen fått lära mig att man inte behöver avsluta med att lacka. Istället gick jag ganska snabbt lös med slipklossen på färgen för att ge skåpet lite shabby chick-stil.

Shabby Chic, vintage Living, furuskåp, vitrinskåp, vintage dresser, Beckers Elegant Aqua Lackfärg

På vissa ställen fick jag ta i mer och på andra mindre för att få en sliten yta, men jag bestämde mig denna gång för att fara relativt försiktigt fram då detta trots allt skulle bli ett vardagsrumsskåp. Hönsnätet satte gubben fast med häftapparat i bak på dörrarna. Det var inte utan att han sedan hade kramp i handen ett tag.

Shabby Chic, vintage Living, furuskåp, vitrinskåp, vintage dresser, Beckers Elegant Aqua Lackfärg

Jag hade en blå färg kvar från bordet jag målade och det räckte nästan till två lager i hela skåpet, utom nederdelen av insidan. Jag köpte en ny burk och kände mig ganska trygg i att jag hört att man numera kunde få exakt samma nyans även på burkar som bryts senare, detta på grund av att man idag gör det digitalt.

Men... Jag märkte genast nyansskillnaden. En del av mig blev väldigt irriterad, jag är ju perfektionist. Samtidigt såg jag ju att det inte skulle märkas tack vare att bytet av färg skulle bli inuti skåpet och är faller det alltid någon slags skugga. Jag var glad och nöjd till sambon kom in, tittade upp mot skåpets tak och talade om att jag missat att måla högst upp och att det syntes. Det var alltså bara själva överdelen jag missat men jag lyckades slinta med penseln och fick därför måla hela översta krönet. Plötsligt blev nyansskillnaden ganska stor och märkbar. Som väl är ser det ju faktiskt ut som om det var tänkt så från början.

Shabby Chic, vintage Living, furuskåp, vitrinskåp, vintage dresser, Beckers Elegant Aqua Lackfärg

När mitt skåp nu var klart var jag tvungen att hitta något att ha i det. Jag fick helt enkelt ge mig ut och shoppa. Självklart skulle jag ha en ängeln, den ser ju ut som de där bokmärkena från min barndom.

Shabby Chic, vintage Living, furuskåp, vitrinskåp, vintage dresser, Beckers Elegant Aqua Lackfärg

Ordet "kärlek" var också en självklarhet. Bara några dagar innan hade jag försökt köpa lösa bokstäver på Mio utan att lyckas hitta alla, så jag blev glad när jag hittade detta i en butik i Karlstad.

Shabby Chic, vintage Living, furuskåp, vitrinskåp, vintage dresser, Beckers Elegant Aqua Lackfärg


Shabby Chic, vintage Living, furuskåp, vitrinskåp, vintage dresser, Beckers Elegant Aqua Lackfärg


Shabby Chic, vintage Living, furuskåp, vitrinskåp, vintage dresser, Beckers Elegant Aqua Lackfärg

Inga kommentarer: