lördag 8 november 2014

Arbete pågår - work in progress


Vintage dresser, cabinet, table

Vi fick möjligheten att ta höstlov alla tre och åka till vår gamla skola. En hel vecka där gjorde att vi hann med både att träffa vänner, måla och tapetsera, träffa hantverkare och dessutom shoppa en del. Jag hade förstås gärna hunnit med mer men ibland känns det som att leda en motvillig skock med får när vår familj ska ha något gjort. Allra helst när vi är ute och shoppar. Vi är visserligen bara tre men ändå verkar det helt omöjligt att få med alla på samma gång till samma ställe.

Ibland känner jag mig som Sisyfos i underjorden. Ni vet han som fick som straff att rulla en ofantligt stor sten uppför en backe och varje gång han kommer till toppen rullar stenen tillbaka ner igen. Han skulle göra det i evigheters evighet. Precis så är det när vi ska shoppa. Så fort jag får med mig Tim så har Isabel kommit på villovägar och hittat något hon vill se på. Eller tvärt om.

Okej. Jag ska villigt erkänna att det ibland händer att jag kommer på villovägar, men det är liksom inte riktigt samma sak. Eller hur?

Så, med andra ord. När vi ska köpa något tar det tid. Tänk dig då när vi skulle köpa 20 liter färg i två nyanser OCH en massa tillbehör till det... Ja ni förstår själva. Vi skulle kunnat måla om tre rum istället för två om jag lämnat resten av familjen i bilen. Och som sagt. Då är vi ändå bara tre i familjen. Jag vågar inte ens fundera på hur det skulle vara om vi vore fyra.

Vintage dresser, cabinet

Det här rummet, som är lärarinnans rum, fick varken ny färg eller tapeter. Däremot hamnade det stora skåpet på sin plats, liksom även bordet och stolarna. Jag hade först tänkt mig att måla om allt till vitt men jag insåg ganska snabbt att det inte bara vore ett helgerån mot det fantastiskt vackra träet utan också ett jobb som skulle kunna ta nästan lika lång tid som som för Sisyfos att rulla upp stenen. Istället kommer vi att satsa på att måla golvet vitt eller ljusgrått, kanske till och med en ljus turkos färg. Då kommer skåpet och de andra möblerna ännu mer till sin rätt tror jag.


Den här söta lilla ljusstaken är en av de saker jag hann med att fynda på vår shoppingtripp. Eftersom jag behöver väldigt många söta små saker att ställa i skåp och på byråer så passar jag på att handla sådant som är billigt eller på rea. Ibland har jag turen att hitta något sådant här som är så gulligt. De gamla böckerna fyndade jag sist vi var på loppis, de är vackra som dekoration och passar perfekt att ställa mindre saker på för att få lite höjd.

Sovrummet före:
Så här såg sovrummet ut, ett av de två rum som vi hann med att måla. De fina kinesiska tapeterna är... så INTE jag. Inte VI heller för den delen. Det var det första vi bestämde skulle bort och nu är de äntligen borta.

Vintage master bed room

Självklart ska även sängen bort och ersättas av annat. En taklampa har redan kommit upp. Mellan de två nyanserna på väggen ska ett litet streck i grönt målas och några av tapetens blommor kommer förmodligen att hamna där som dekoration.

Vi har i princip beslutat oss för att ha en vit järnsäng här. Just nu är vi inne på IKEA:s Leirvik som faktiskt är både billig och väldigt lik det jag föreställer mig, förutom att den saknar mässingknoppar men det kan vi enkelt avhjälpa. Vi är också inne på att köpa de små runda borden till som IKEA har matchat sängen med. I ena hörnet av rummet hade jag tänkt mig ett sminkbord, men idag ringde mina föräldrar och sa att de köpt två antika stolar till mig i julklapp. Det tackar jag naturligtvis för och jag har inte alls svårt att föreställa dem i samma hörn. Men vi får se. 

Det riktigt fantastiska är faktiskt att rummet i princip är som en tom canvas och det är bara vår ekonomi och fantasi som sätter gränserna för hur slutresultatet blir. Jag härmar nog Ernst lite i detta. Han mumlade något om att huset skulle andas svensk sommar och grönskande ängar. Säga vad man säga vill om Ernst Kirchsteiger, men han har helt rätt i att när man skapar något så vill man förmedla en känsla. Vårt sovrum ska vara som svensk sommardag på landet, en skir vårdag med tidig grönska med lite inslag av fransk boudoir.

vintage kitchen table

Suck... ja, nu kommer vi till det mindre roliga. Vårt inte så fantastiska kök. Här krävs definitivt mer än tio liter färg och två rullar tapet. Här krävs större ingrepp. Jag har en vag bild av ett lantligt kök i ljust gult och svagt turkos, med vita väggar och ett enormt matbord med svarvade ben. Och det är väl så långt vi kommit. Till de svarvade benen. 

Medan vi höll på och målade som bäst råkade jag slänga en blick på Blocket och hittade då detta matbord med sex stycken stolar till. Jag höll nästan på att tappa penseln och ramla omkull. För ser ni de där benen på på bordet? Need I say more?

Stolarna är kanske inte mitt förstahandsval men de går ju också att måla om och i värsta fall målar jag även de stoppade dynorna. Eller snarare, planen är att göra just det, måla dynorna med Annie Sloan Chalk Paint. Bordets underrede kommer få en avvikande färg, bordsskivan ska slipas och förmodligen betsas lite mörkare. Och då kommer jag ha precis, exakt det lantliga matbord jag velat ha så länge. Frågan är förstås exakt vilken färg jag vill ha... Och... Frågan är förstås bara om jag vågar börja måla innan vi bestämt oss för hur köket ska se ut? 

Pinterest here I come again. 

Bordet, inklusive sex stycken stolar samt en TV-möbel i samma stil gick på 1500 kr (efter att Tim prutat lite). Själv tycker jag det var något av ett fynd. Inte som det ser ut nu förstås, men jag vet ju hur det KOMMER att se ut. Eller, jag vet typ-ish hur det kommer att se ut... eller snarare, jag vet att det kommer se fantastiskt ut. Punkt. 

Inga kommentarer: