onsdag 15 oktober 2014

Vintage Living - Nymålat med transfermotiv - tutorial

vintage school, Annie Sloan dark wax, Bäckers lackfärg, posca pen

Det fula, trekantiga furubordet som stod framför soffan var inte precis min favorit och tyvärr kan jag inte påstå att det blivit det heller, trots timmar av arbete men det får duga ett tag. 

Jag valde att måla bordet med Bäckers lackfärg i nyanserna Rimfrost och Äggskal, ovanpå bordsytan hade jag lite Annie Sloan dark och clear wax. 

Så här gjorde jag:

Jag började med att sandpappra bordet lite för att få bort de värsta skavankerna. Därefter kvistlackade jag alla kvistar för att sedan måla ett lager med Bäckers grundfärg.
När detta var gjort målade jag hela bordet i nyansen Äggskal som alltså är det vita, ben och underrede fick två lager av denna färg medan bordsskivan fick ett lager. Nästa steg var att rolla hela bordsskivan med nyansen Rimfrost, vilket jag gjorde två gånger. 

När allt var torrt tog jag fram mitt motiv som jag skrivit ut och tejpat ihop.


Jag mätte ut var på bordet jag ville ha motivet, tejpade försiktigt fast det och placerade sedan under ett kalkerpapper. Det är den mörka, släta ytan som ska vara nedåt. Kalkerpapper eller transferpapper kan du beställa på nätet från till exempel Monicas Butik som säljer Annie Sloanprodukter.

När allt ligger på plats är det viktigt att inte gnugga på det för så fort man rör vid pappret lossnar svärtan och fastnar på bordet under. Det går att ta bort men kan vara lite svårt.

Nu är det dags att föra över själva mönstret. Här hade jag bästa hjälpen, Isabel började bakifrån och jag framifrån. Med var sin kulspetspenna ritade vi igenom varje linje på mönstret så att det blev en snygg streckteckning på bordet.


När mönstret väl var klart, tog vi bort papper och transferpapper och jag började fylla i med en värdelös lackpenna jag köpt på Slöjddetaljer. Den var så uselt dålig att den antingen rann, eller så kom inget vilket resulterade i att jag nästan lyckades förstöra mitt mönster helt. När jag var färdig såg det ut som ovan och jag var mycket nära på att måla över allt och börja från början.


Jag bestämde mig slutligen att låta mönstret vara och se om jag kunde hitta en bättre penna. På Panduro hittade jag en säljare som kunde råda mig och jag köpte pennan nederst i bild, en penna som finns i många tjocklekar och ännu fler färger och som är ett rent nöje att arbeta med. Jag var genast fast och kär! Nu gäller det att hitta ännu fler projekt som jag kan använda den i.

Pennan överst i bild kan jag bara säga VARNING! om. Köp den inte! Använd den inte! Den är verkligen, verkligen urkass!


Posca pen
Jag gick nu igenom mönstret en gång till med den nya pennan och fyllde i. Så här fint blev det. Min enda sorg är att det kunde blivit så mycket finare om jag börjat med denna penna redan från start.

Pennans färg är vattenburen och fäster på de flesta underlag utom möjligtvis plast. På mitt lackade bord satt det som berget. Det tål att torkas av med våt trasa men kanske inte att blötläggas.

När motivet var torrt gick jag så lös på bordet med sandpapper. Jag använde allt ifrån det finaste jag hade till ett riktigt grovt papper. Mitt mål var att slipa fram lite av träet och en hel del av den vita färgen som låg under. När man använder lackfärg kräver det en hel del energi och armstyrka men det går.

Slutligen, när jag var nöjd med slipningen dammsög jag och torkade av allt med våt trasa. Sedan gick jag lös på kanterna med lite av Annie Sloans dark wax som jag lättade upp med clear wax. Vaxet fäster genast på lackfärg, det är inga problem alls. Däremot tyckte jag att det blev lite väl blankt men då använde jag en trasa och det innebär att man per automatik polerar vaxet. Jag slipade lite på vaxet för att få bort det värsta blänket.


Annie Sloan dark wax, Bäckers lackfärg

Annie Sloan dark wax, Bäckers lackfärg

Annie Sloan dark wax, Bäckers lackfärg

Annie Sloan dark wax, Bäckers lackfärg

2 kommentarer:

Annelie Meckbach sa...

Jag tyckte det blev fint! Och ...vilket arbete du lagt ner. Men det var det ju värt😀

Annelie Meckbach sa...

Jag tyckte det blev fint! Oj vilket arbete du lagt ner. Men det var det ju värt!😀