tisdag 21 oktober 2014

Strösselbollar


I lördags kom gubben hem med ett kilo köttfärs och sa "jag tänkte VI (lägg märke till ordet vi) kunde göra köttbullar", varpå han lägligt nog drog iväg för att provköra någon bil han var nyfiken på. Själv stod jag och rullade köttbullar. Fast ska jag vara ärlig så har jag inget emot att rulla köttbullar, det är något speciellt med att göra det och jag får alltid lite julkänslor. Kanske för att det är ganska sällan jag gör det. 

Men de där bollarna på bilden är långt ifrån köttbullar. De är någon slags mellanting av dammsugare, Delicatobollar och mammas godaste rulltårta gjord på Mariekexsmulor. Den här innehåller dock inga Mariekex. 

Jag bakade de här goda tårtbottnarna för ett tag sedan, men bytte ut valnötterna till mandlar. Tyvärr blev det ingen tårta den gången och eftersom själva bottnarna var ganska stora så så tänkte jag att det nog inte lär bli någon tårta heller inom en snar framtid så de fick bilda basen till dessa goda, inte jättesöta, strösselbollar. Här följer receptet, allt är angivet i ungefärliga mängder så smaka av och tillsätt mer av något om du tycker att det smakar för lite.

Recept:
730 g tårtbottnar efter smak, gärna lite torr.
1 msk vaniljsocker
100 g smält smör
0,5 dl hett vatten
4 msk kakao
4 msk socker (lite beroende på hur söta dina tårtbottnar är och hur sött du vill ha det)
2 msk snabbkaffe
3-4 msk aprikosmarmelad utan fruktbitar helst

Likör efter smak eller arrakessens

Smula sönder tårtbottnarna, jag körde dem i matberedaren. Häll ner vaniljsockret. 
Häll kakao, socker och kaffe i en liten skål. Häll på vattnet och vispa ihop så allt smälter. 
Häll kakaoblandningen och smöret på kaksmulorna, tillsätt aprikosmarmeladen och rör ihop så att du får en kladdig massa. Tillsätt en rejäl skvätt av din favoritlikör, jag använde Wild Africa som är en kaffelikör men jag tror att rom eller Kaluha hade blivit ännu godare. 
Nu ska du ha en kladdig och ganska fuktig deg som lätt går att forma till bollar som hänger ihop. Går inte det så tillsätter du mer vatten, likör eller marmelad.

Forma små bollar, jag fick ihop ca 30 st. Rulla dem i strössel, pärlsocker eller kokos. 

Vill du ha en barnsligare smak går det bra att utesluta både kaffe och likör, tillsätt då lite extra vätska och socker. Men både Isabel (10 år) och hennes väninna älskade mina bollar så detta är nog en dessert som går hem hos likväl vuxna som barn. Dotterns väninna smakade, konstaterade att de smakade konstigt, och sedan åt de väl gemensamt upp hälften av bollarna. Konstigt fast gott sa hon senare när jag bad henne förklara. 

Bollarna går bra att servera direkt efter att du kylt dem ca 30 minuter men de blir ännu godare dagen efter och ännu lite godare andra dagen efter. Hur de smakar tredje dagen efter lär vi aldrig få veta för nu är de tvärslut. Jag som tänkte att jag nog skulle kunna frysa ner några... Jo, men visst. Då får jag nog göra dem lite mindre goda nästa gång. 


Inga kommentarer: