måndag 6 oktober 2014

Godast, lättast, snabbast - kladdig kaka på bär eller äpplen


Ibland är det allra enklaste också det allra godaste. Just i det här fallet är det precis så. Det tar, på sin höjd, fem minuter att röra ihop alla ingredienser, i en och samma skål. Sedan tar det ganska exakt 30 minuter innan du kan njuta av kakan. Med eller utan vedspis.

Det absolut bästa är att du kan ha äpplen, bär eller vad du nu vill ha i denna fantastiska kaka. Kanske det rent av skulle bli himmelskt gott med choklad och några matskedar kakao i smeten. Kanske jag ska ta och utreda det nästa gång jag är i stugan?

Receptet har jag fått av min fina svärmor för en evighet sedan. Kanske är det till och med så att jag redan bjudit på det, men i så fall får du hålla till godo dubbelt upp och ta det som bevis på att jag talar sanning.

Recept:

100 g smält smör

3 ägg
3 dl socker

2 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Skala och tärna 3-4 äpplen om du väljer att göra äppelkaka. Du kan även ha valfria frysta bär, en förpackning om 200 g brukar bli lagom. Hinner du tina dem är det bra men de funkar även frysta.

Rör ihop ägg och socker lite. Det går utmärkt att använda en slev och det behöver inte alls vispas.
Tillsätt de övriga torra produkterna och rör ihop. Häll slutligen i det smälta smöret som nu svalnat lite. Rör om.

Häll hälften av äpplena i en osmord springform. Har du ingen springform går det bra med en vanlig form. För enkelhetens skull brukar jag klä den med ett bakplåtspapper så som du ser på bilden.

Häll över smeten. Häll ner resten av äpplena och tryck ned dem lite. Strö över cirka en msk socker.

Baka i vedspis.... nej, i vanlig ugn på 200 grader i cirka 30-40 minuter. Kakan är god om den är genombakt, men ännu lite godare om den fortfarande är lite kladdig.
2 kommentarer:

Linda sa...

Nu har jag bakat, och mums, vad den var god!
När vi gör äppelpaj så är det alltid bara smulpaj men den här ska jag komma ihåg att lägga till samlingarna.
Det var jättegott med den krispiga toppen som det blir av sockret, men du glömde skriva kanel i ditt recept, det går ju inte att göra äppelkaka utan kanel! ;)

Anonym sa...

............sa vem ? jag gör ALLTID äppelkaka utan kanel !! och säkert många med mig. ett svensk påhitt, som alla inte gillar alls !!