söndag 21 september 2014

Vintage living - Annie Sloan chalk paint

Annie Sloan chalkk paint, duck egg blue, old white, rokoko drawers
Annie Sloan Chalk Paint.
Djup suck!

Jag har skrivit om detta så kallade mirakel tidigare, du hittar mitt inlägg här.

Nu är det dags att ta tillbaka en del av det jag skrev sist. Faktum är att jag höll på att gråta blod över den här lilla byrån som jag målade med Annie Sloan Chalk Paint Old White och Duck Egg Blue. Den vita färgen ville absolut inte täcka byrån, som dessutom tycktes blöda igenom en aning. Ingen av färgerna gick att få ens någorlunda slätt och fint och när jag slipade på den blåa färgen blev det flammig.

Och sedan... skulle allt vaxas!!! Att vaxa en spegelram i all ära, men en hel byrå??? NEJ TACK! Aldrig igen!

Jag lovar och svär, dyrt och heligt, jag kommer aldrig någonsin använda denna färg på en så här stor möbel, och i synnerhet inte vaxa!

Dessutom ska jag utfärda en varning. Färgen färgar av sig! Till och med efter vaxning!

Men snälla nån, alla säger ju att det är så enkelt att måla med denna mirakelfärg som folk använder för att måla allt ifrån toalettens insida till husfasaden, det krävs bara en strykning och lite vax och vips så är det klart... Inget mindre än ett mirakel och universallösning på alla målarbehov.

Pyttsan!
I det här fallet borde jag nog spärrmålat byrån först, sedan målat minst två lager vitt, jag målade tre och det var ändå flammigt, och därefter ska det slipas och vaxas med två olika vax, allt ställt mot lackfärg som kräver häftgrund, två lager färg och sedan är det klart. Och dessutom blir det slätt och fint med minimala sträck efter penseln.

Därmed inte sagt att jag nu dömer ut färgen. Jag är hängiven troende i uttrycket "var sak har sin tid och plats" och i det här fallet sitt ändamål.

Nej, jag köper inte enkelheten i chalk paint, att försöka sälja in färgen på den grunden duger inte. Inte heller att det skulle vara något unikt i att den fäster på allt, för det är det fler färger som gör och som dessutom gör det bättre. Däremot köper jag gärna argumentet att färgen ger mängder med möjligheter att skapa annorlunda effekter och vill man ha en riktig shabby shic-möbel, ja då är detta den perfekta färgen. Men då ska man förstås inte ha målat med lackfärg först och inte vara perfektionist som jag. Och så ska man kanske testat några tekniker innan man ger sig på sin favoritmöbel.


Byrån före:

Jag köpte den här lilla pärlan på loppis i somras och blev helt kär i den. Den är ingen riktig rokokobyrå men i sin enkelhet och med de rena linjerna såg jag genast hur perfekt den skulle bli ommålad.


Annie Sloan chalkk paint, duck egg blue, old white, rokoko drawers
Som jag skrev ovan så blev färgen flammig  när jag slipade den för att få bort de värsta penseldragen och för att ge den lite patina. Jag vaxade den i tron att det nog skulle jämna ut sig vilket det inte gjorde och eftersom jag varit ute efter en jämn färg blev jag besviken. Jag beslöt mig därför att jag lika gärna kunde torrborsta ytan lite med Old White och ge den en lite mer "drift wood" eller nött yta.
När jag var nöjd lade jag på ett lager ljus vax till och därefter lite  mörk vax.

Annie Sloan chalkk paint, duck egg blue, old white, rokoko drawers, dresser, chest
Dekorationen nedtill målade jag först vitt. När det torkat lade jag på lite Duck Egg Blue som jag nästan genast torkkade bort lite. Vaxade sedan med ljus vax samt lite Metallic Lustre i nyansen Espresso och slutligen mörk vax.När det väl var dags att lägga på den mörka vaxen var jag ganska trött på hela den här historien. Den lilla byrån hade ju inte riktigt blivit som tänkt och jag var osäker på om jag ens skulle behålla den. Jag var ganska frikostlig och slarvig med det mörka vaxet och så här efteråt känns det inte alls så fel.

Annie Sloan chalkk paint, duck egg blue, old white, rokoko drawers, dresser, chest
Jag målade för ovanlighetens skull även insidan av byrån denna gång. Dock vaxade jag inte lådorna utan lackade med vanlig, matt lack. Så här efteråt kan jag tycka det var ett dåligt drag eftersom träet svällde lite och lådorna blev lite tröga.

Annie Sloan chalkk paint, duck egg blue, old white, rokoko drawers, dresser, chest
Jag försökte få guldet att lägga sig på rätt ställe, lagom mycket men det blev som det själv ville. Just den här mörka nyansen är perfekt att framhöva slitningar med, nästan bättre än dark vax.

Annie Sloan chalkk paint, duck egg blue, old white, rokoko drawers, dresser, chest


Annie Sloan chalkk paint, duck egg blue, old white, rokoko drawers, dresser, chest
Så här ser byrån ut i sin omgivning, i lärarinnans rum som nu fått nya färger även om det är långt ifrån min slutgiltiga planering.

Annie Sloan chalkk paint, duck egg blue, old white, rokoko drawers, dresser, chest
Den vita träväggen är ganska shabby, den ska målas om och lister sättas upp mot den dörrkarm och vägg. Tyvärr tror jag inte att vi ska måla om resten av väggarna i första taget då tapeten är i ganska dåligt skick och förmodligen inte klarar en omgång färg.Annie Sloan chalkk paint, duck egg blue, old white, rokoko drawers, dresser, chest
Golvet ska också målas, jag föreställer mig vitt eller ljust, ljust grått. Den del av rummet som inte syns på bild ska få ett riktigt vackert skåp med spegel som redan finns på plats men just nu i ett annat rum.

2 kommentarer:

Anna Maria Niia sa...

Tycker den blev superfin!
Jag har inte upplevt att färgen blir randig efter penseln, men jag späder den ganska mycket...

Så roligt att få följa livet i er gamla skola <3

STILRUMMET sa...

Men det blev iaf oerhört fint