måndag 8 september 2014

Project Life - och mitt bästa trick för att vitt ska vara riktigt vitt


För några helger sedan bad jag den underbara FB-gruppen Project Life Sweden att sparka på mig så att jag skulle få tummen ur och börja skapa. Det gjorde de och resultatet blev två hela uppslag och en ensam sida. Detta är den ensamma sidan, den ar legat fotad i kameran ganska länge nu med andra ord.

Det är inte alltid jag lyckas fota mina sidor utan att få med en massa blänk från fotofickorna. Det som funkar bäst för mig är att lägga fickan i en tom PL-kartong, nere på golvet i vardagsrummet och stå rakt ovanför med kameran. Den tomma kartongen har en fin krispig vit insida som gör att foton och dekorationer framträder bra. Ljuset är bäst i vårt vardagsrum där vi har ett stort burspråk som gör att det blir jämnt och fint. Är det solljus ser jag till att lägga alstret i skuggan. Fotar jag detaljer lyfter jag oftast ur dem ur fickan och lägger ovanpå.


Här har jag inte tagit ut kortet ur fickan för det funkade bra ändå.

Ofta är det svårt att fota vitt och få det riktigt vitt. Mitt superenkla trick är att göra följande i Photoshop:

1. Tryck på Ctrl och L
2. Välj den pipett som är ljusast (du ser när dialogrutan öppnas)
3. Klicka med pipetten i det som ska vara vitast i bilden.

Oftast funkar detta trick perfekt, eventuellt kan det bli lite för ljust men det fixar man enkelt under Edit och Fade, i detta fall levels.  Skulle det nu bli helt knasiga färger ändå så är det bara att inte använda ändringarna och göra om proceduren fast välja ett annat ställe i bilden med pipetten.
Inga kommentarer: