lördag 6 september 2014

Project life - how to?

MME, Record It Pretty Things, We R Memory Keepers, Inked Rose. Project life

Hur gör du när du skapar ett pl-uppslag?
Vad är ditt tillvägagångssätt?

Jag gör ungefär såhär:

 1. Öppnar alla foton jag vill ha med från händelsen eller veckan. Jag använder Photoshop.
 2. Bildar mig en uppfattning om vilka som är de viktiga fotona, hur jag vill att uppslaget ska kännas och se ut.
 3. Bestämmer hur fotona ska ligga i den ficka som ju redan är utvald i form av föregående sida, bestämmer vilken ficka som passar bäst till de andra fotona. 
 4. Redigerar alla bilder vilket kan ta tid ibland.
 5. När jag är nöjd lägger jag alla bilder i olika lager i samma dokument.
  Fördelen med detta är att jag nu kan spara alla bilder i en och samma fil och göra redigeringar i efterhand.
 6. Går igenom bilderna och skriver journaling.
 7. Skriver ut alla bilder.
 8. Vid det här laget har jag en ganska tydlig bild på hur sidan ska se ut. Jag tar nu fram fotofickorna jag ska använda och placerar ut bilderna och texten där jag vill ha dem. Fotona får åka in i fickorna direkt eftersom jag väldigt sällan dekorerar dem. Samma sak med texten såvida jag inte lämnat plats för dekoration där.
 9. Slutligen väljer jag papper eller kort till de fickor som är tomma. Först tittar jag på fotona och ser vilka färger som jag vill lyfta, ofta handlar det om en huvudfärg och en till två ytterligare färger.
  Att välja papper kan ta sin tid, ibland får jag dessutom byta när jag inser att jag inte har dekorationer som passar.
 10. Slutligen väljer jag dekorationer, placerar ut dem, flyttar runt dem och limmar eller häftar fast. Sedan är det bara att avsluta genom att stoppa in i fickan. 


Större delen av min skapandeprocess sker vid datorn. Jag lägger störst vikt vid bilderna eftersom fotandet är så viktigt för mig. Av den anledningen är jag noga med utskriftskvalitet, med redigering och med färger. Jag sätter som sagt sällan dekorationer på fotona för jag vill att den som bara är intresserad av bilderna ska ha behållning av dem och se dem så som jag såg bilden när jag tog den. Om nu det är möjligt. 

Jag är inte speciellt road av att skriva men jag vet att texten berättar historien runt bilderna och om några år är det viktigt att ha den. Dessutom är det ett sätt att förklara min tanke bakom fotot. Däremot är det sällan jag skriver om känslor, utan oftast bara om själva händelsen vilket kanske är lite tråkigt. 

MME, Record It Pretty Things, We R Memory Keepers, Inked Rose. Project life

Som du märker har jag valt att inte göra PL veckovis utan händelsevis, eller som i det här fallet utifrån ett tema. För mig är det viktigt att skapandet inte fylls av måsten som jag själv lägger på mig eller av regler. Däremot skapar jag gärna till utmaningar och med givet material så egentligen borde jag kanske försöka hitta ett dt-uppdrag... om det nu finns någon som vill ha en dt-medlem som bara skapar PL och som svänger mellan olika stilar utan att följa vedertagna "normer" för skapandet.

MME, Record It Pretty Things, We R Memory Keepers, Inked Rose. Project life

Tips:
Jag försöker se till att de färger jag väljer ska komma igen på minst tre ställen i uppslaget och att inte välja fler än tre färger. Det är faktiskt en ganska enkel och användbar regel. I det här fallet är det mörkblått som finns i både foton och på det stora prickiga kortet, rosa som finns i flera dekorationer och så min favoritfärg, turkos. Dessutom återkommer den neutrala bruna färgen som bas. Eftersom den är så neutral funkar den trots att jag nu har fler färger än jag nämnde i början. Givetvis dyker även andra färger upp, men det är inte de som lyfts fram på det här sättet.

MME, Record It Pretty Things, We R Memory Keepers, Inked Rose. Project life

Jag är ganska lat i mitt skapande. Jag använder mest saker som ligger på en armlängds avstånd och som jag inte behöver anstränga mig för att nå. Det söta utstansade staketet hade jag färdigt i en låda som råkade ligga närmast mig. Mina, i jämförelse med många andra, fåtal PL-kort förvarar jag också direkt till vänster om arbetsytan och där hamnar allt färdigutstansat som vimplarna nedan och tagen ovan.

MME, Record It Pretty Things, We R Memory Keepers, Inked Rose. Project life

Det mesta av materialet till det här uppslaget är från MME, Record It Pretty Things. De små Instagramfyrkanterna är We R Memory Keepers, Inked Rose.

2 kommentarer:

Monnah sa...

Fint!

Chrystie sa...

I LOVE the photograph with the stairs! Beautiful!!