onsdag 3 september 2014

Myten om smörkräm


Smörkräm?
"Nej fy så äckligt!"
"Usch det är inte alls gott!"

Ja så brukar det låta på bakforumen jag är med i. Och jag kan hålla med om det. Smör ihopblandat med florsocker - nej det är inte gott. Det låter inte ens gott! Det låter bara äckligt och sött.

Men faktum kvarstår, en tårta blir bara perfekt om den spacklas rak och slät och allra bäst är det om man använder smörkräm till detta. Så då gäller det alltså att hitta en smörkräm som ÄR god.

Det finns två misstag folk som inte gillar smörkräm har råkat ut för:
1. Smöret är inte vispat tillräckligt länge
2. Smörkrämen är inte ordentligt smaksatt.

Idag bjuder jag på receptet till min godaste smörkräm.

300 g rumsvarmt smör
Ett paket florsocker (ca 4 dl)
Rikligt med smaksättning


Vispa smöret på hög hastighet i cirka 8 minuter.
Tillsätt florsockret och vispa i några minuter till.

Tillsätt smaksättningen. Har du flytande smaksättning kan du behöva mer florsocker.

Exempel på smaksättning:
Rom eller annan likör (minst 3 msk)
Starkt kaffe (3 tsk pulverkaffe till 3 msk vatten)
Kakao (minst 3 msk)
Essenser av olika slag
Saften av en citron och lite av det yttersta skalet
Saften av en lime
Vaniljessens
Fruktpuré

Flera av dessa fungerar bra tillsammans, tex rom, kaffe och kakao blir det absolut godaste tillsammans. Ta gärna mer av smaksättarna än jag skrivit, det ska kännas i smaken, det räcker inte att du vet att du tillsatt ingredienserna.




Inga kommentarer: