onsdag 13 augusti 2014

Vår gamla skola - The old school


Den 11 juli blev den gamla skolan utanför Karlstad vår. Det här är förstås inte nyckeln till skolan, utan till ett av uthusen. Liten och behändig för skolfröken att stoppa i kjolsfickan.

Den gamla skolan invigdes någon gång på 1860 talet. Då var det en skola för en klass, med ett klassrum i bottenvåningen, lärarinnans rum och ett kök. Från klassrummet leder än idag en trappa upp till övervåningen där det på den tiden fanns en slöjdsal. Numera finns där tre sovrum, ett litet allrum, två hallar och två väl tilltagna kattvindar för förvaring. I den ena av dem skymtar en av de ursprungliga, gamla tapeterna fram.

Huset användes till 1950-talet som skola. Någon gång under resans gång fick det sällskap av vad som numera är en byggdegård men som ursprungligen användes som skola för de äldre barnen. När sedan skolan upphörde att fungera som skola renoverades den och ett antal ägare avlöste varandra, vi vet inte exakt hur många. Det vi vet är att de två senaste ägarna har använt huset som fritidshus.


 Framsidan av huset har ni redan sett liksom även mäklarens bilder av interiören.

Personligen tycker jag att insidan har renoverats ganska ovarsamt. Kinesiska tapeter och moderna fondväggar tycker jag inte har någon plats i ett hus från 1800-talet. Jag kan inte påstå att jag är någon expert på denna tidsepok, jag ämnar inte heller bli det men jag är övertygad om att våra val av tapeter och färger kommer stämma bättre överens med ett hus på landet, byggd 1860.


Det här är ett av uthusen som hör till. Den främre delen är i ganska bra skick och vi använder det som förråd och vedförvaring. Den bakre delen, som egentligen är ett eget hus, är i sämre skick, det ska nog kanske helst rivas. Det har bland annat används som toalett för byggdegården som ni ser skymta längst bort i bilden.


Här är en del av kortsidan av huset och fönstret hör till köket. Rundar man hörnet ser man köksingången som jag inte upptäckte förrän dagen efter vi köpt huset. Det är under den här delen av taket som svalorna har sitt bo.

Under semestern har vi passat på att besöka ett antal loppisar. Jag kommer att visa mina "fynd". Denna resväska är absolut inget fynd, det är den för dyr för, men icke desto mindre passar den utmärkt in i lärarinnans rum. Det prickiga paraplyet är helt nytt.

Jag skulle tro att vi alla kan erkänna att den bevarade svarta tavlan var ett stort försäljningsargument på oss och bidrog mycket till att vi absolut ville titta på huset. Skolbänken är inte original utan inköpt på Blocket av förra ägaren. Däremot tror vi att vi har originalkrokarna för barnens kläder. 

Utomhusbilderna jag visat nu är tagna i lördags, tidigt på morgonen. Jag vaknade upp och kunde inte sova, gick ner och ut i trädgården för att upptäcka att en nästan magisk dimma låg över landskapet, värmen till trots. Jag beslöt mig för att gå en promenad på en en av grusvägarna man ser från huset.

Inga kommentarer: