måndag 18 augusti 2014

Fritidsresors Sea Planet Resort and Spa


Innan vi visste om köpet av stugan skulle bli av, när det var som kallast och mest typisk svensk sommar, beslutade vi oss för att boka en resa.

Jag erkänner att största anledningen till den mer eller mindre desperata bokningen var den sköna damen här ovan. Det var hon som tjatade, gnällde och grät. Jag tror ni själva förstår att man inte har så mycket att sätta emot när det kommer tårar från de där stora ögonen som dessutom råkar tillhöra ens enda barn.

Utbudet av resor vid denna tidpunkt var inte stor. Speciellt inte som vi hade några krav.

  1. All inclusive
  2. Nära till flygplatsen (eller ja, inte fullt så långt bort som Utopia World)
  3. Minst fyrstjärnigt i resebyråkatalogen
  4. Fräscht och hyfsat nytt
  5. och sist men inte minst, det skulle serveras vattenmeloner. 
Valet föll på Fritidsresor och Sea Planet Resort and spa.

Och jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska säga om detta hotell som hade både fördelar och nackdelar. Det jag genast kan säga är att det sammantaget har svårt att tävla med fjolårets vinstlott Utopia World.
Detta hotell färdigställdes så sent som 2013. Det är otroligt fräsch och har en läcker stil som tilltalar mig mycket. Inredningen är vad jag skulle vilja kalla för rokoko á la 2014. Lobbyn är stor och imponerande med sitt höga takfönster (9 våningar) och den häftiga inredningen. Tyvärr är sittplatserna för dåligt tilltagna och det var svårt att hitta någonstans att slå sig ned på kvällskvisten. Något som på det hela taget var typiskt för hotellet.
Trots hotellets till synes enorma storlek så var kringytorna, grönområden, poolområden och strand ganska litet i förhållande till antar sängplatser. Samma sak gällde givetvis för matsal, uteplatser och barer. Det var kö till det mesta och trångt runt poolområdena. Ville man ha tre stycken solsängar så var det bara att kliva upp klockan 6 och lägga ut sina poolhanddukar. Något vi aldrig behövde överväga på Utopia World.


Stranden i den här delen av Turkiet, i närheten av Manamvgat, är en slags blandning av småstenar och sand. Det var ganska höga vågor och en brant avsats i början där man gick i så vi valde faktiskt att bada från bryggan som hade stegar som ledde in så djupt att vi inte bottnade. Detta lockade naturligtvis till att hoppa från bryggan, viket man absolut inte fick... men vad brydde vi oss om det? Både jag och Isabel hoppade, bara en av oss tre var badkruka.


Som du ser på denna bild tar hotellområdet slut vid det röda huset till vänster och ungefär lika mycket är det på andra sidan om hotellet så parkområdet är begränsat och det finns inget framför byggnaden. Eller jo, en kyrkogård. Bakom kyrkogården finns en liten by med några butiker där vi kunde shoppa ganska bra.


Trots trängseln tillbringade vi de flesta dagar i den stora poolen vars vatten var så varmt att inte ens jag ville gå upp. Isabel tillbringade den mesta tiden under vattnet förstås.


Hotellet har ytterligare två mindre pooler, det ena ett litet vattenland för de minsta och det andra med några rutschkanor för de större. Den ena av dessa fick man bara åka i med badring. Egen badring! en aning märkligt tycker jag faktiskt.


Bortsett från trängseln var det alltså ett fint, rent och fräscht hotell. Både rummen och kringområden var välstädade. Gästerna var från flera olika länder vilket var ett stort plus, det kändes alltså inte som att komma till en rysk bestickning. För första gången fick vi faktiskt vara försiktiga med vad vi sa högt för det var så många svenska och norska röster runt oss.

Så nu till det negativa.
De år vi rest till Turkiet har lärt oss att inte förvänta oss någon övertrevlig personal. Mina förväntningar var alltså låga, men Sea Planet Resort slog till och med det. Jag har aldrig någonsin varit med om maken till dålig, otrevlig och sur service. I matsalen kunde det ta större delen av middagen att få ett glas vatten. Jag hade gärna hämtat även vatten själv men eftersom hotellet aspirerar på att behålla sina stjärnor skulle gästen serveras vid bordet. Problemet var bara att personalen inte alls hade varken tid eller lust att göra det.
I baren var det samma visa, att få en drink efter middagen var som att vinna på lotto och dristade vi oss till att klaga blev de ännu mer sura och griniga, så till den milda grad att de skällde ut oss!
Nog för att jag fått dålig service! Jag bor ju i Stockholm, och jag har varit i Turkiet förr, men detta var under all kritik!

jag ska inte ens gå in på vår upplevelse av a la carterestaurangen som låg i något som kändes som en källarlokal och saknade allt vad ljuddämpning heter. Jag höll ärligt talat på att bli döv, för att inte tala om den enorma tid det tog för dem att servera oss. Så lång tid att jag slutligen reste mig och gick därifrån.

Eftersom personalen var så otrevliga och sura så tänkte jag en av kvällarna att det är ett mirakel om vi överlever denna resa utan att få matförgiftning, för när man avskyr sitt jobb och gästerna så mycket som den här personalen så tydligt visade att de gjorde, så skulle det inte förvåna mig om de till och med spottar i vår mat.

Jag skulle inte tänkt tanken... för ibland går saker i uppfyllelse bara man tänker på dem. Jag fick matförgiftning och tillbringade större delen av semestern med att må illa och fundera på vad jag kunde äta utan att behöva springa på toa. Dålig valuta för All inclusive med andra ord.

Däremot måste jag ändå erkänna att maten var god, vällagad varierande och såg fräsch ut. Jag är ganska säker på att det snarare handlade om min egen mage än om just hotellets hygien.

Däremot kan jag tycka att Fritidsresors personal var allt annat än hjälpsamma även om de var trevliga.

Så, med andra ord så blev det inte full pott för det här hotellet. Sura och griniga människor väljer jag bort och provar något annat nästa år. Jag rekommenderar varken Fritidsresor eller Sea Planet till någon annan heller.

Och apropå Fritidsresor... andra charterbolag har personal med på transferbussen. Fritidsresor har ingen. Hos andra bolag ingår maten på flyget, men inte hos Fritidsresor. Och priset på resorna är ju ganska snarlika... Så varför ska jag välja Fritidsresor nästa gång????

1 kommentar:

Pernilla ~Pillan~ sa...

Men vilka vackra foton! de vid havet är ju helt magiska!! hur lyckas du fånga dropparna så väl?
Nu har jag lagt till dig på Insta så jag kan följa dina foton där
:-)

Tråkigt med er upplevelse på hotellet, har själv varit i Turkiet för måånga år sen och har lite blandade känslor. Hade visserligen inte all-inclusive vilket gjorde att man testade lite olika ställen. Däremot var det inte lika kul att gå omkring som blond tjej emellanåt..

Tack för ditt svar om färgen, duttade du på vax direkt på handduken? och sen smetade direkt på? så bra om jag kan slippa kostnaden på den dyyra penseln.. :-)

Tack på förhand!
Kram
Pillan