fredag 15 augusti 2014

Annie Sloan Chalk Paint

I alla år jag målat om möbler har jag använt Beckers lackfärg som ger en underbart vacker, slitstark sidenmatt yta och som går att få i alla möjliga kulörer. Lackfärger ger visserligen en slitstark och slät yta men de kräver förarbete i form av slipning, häftgrund, två-tre lager färg och gärna ett par lager lack.

Jag ska villigt erkänna att jag var extremt skeptisk mot denna färg som inte kräver slipning, häftgrund, tre lager färg och några lager lack. Trots att färgen funnist i många många år utomlands och på intet sätt är ny. Jag trodde inte ett dyft på att den kan fästa på allt och att det ska räcka med ett lager för att få en täckande färg, eller att den ska bli slitstark bara genom att den vaxas. Och även om det nu skulle vara så, så skulle det nog garanterat bli flammigt eller ojämt. Minst.


Hur som helst så beslöt jag mig för att beställa hem några provburkar och testa. Lämpligt nog hade vi just köpt en spegel vars ram var en guldimitation i plast.Den såg ganska billig ut får jag lov att erkänna.

Spegeln ska sitta på väggen i duschrummet som är det första rum vi målat om.

Jag målade ramen med Annie Sloans Paris Gray som redan på första stykningen blev täckande och slät och fin. Jag valde dock att måla en andra gång. Båda gångerna spädde jag ut färgen med lite vatten för att inte få synliga penseldrag.

Min ena farhåga hade alltså inte besannats, det gick att måla slätt, men är färgen hållbar då? Jag drog lite med naglarna och genast lossade allt. Men jag skulle ju ändå fila bort lite av färgen för att låta guldet lysa igenom. När jag var klar med den övningen gjorde jag enligt instruktionerna och vaxade färgen med genomskinlig, ljus vax. Jag använde en kökshanduk för att göra det, och vaxet lade sig jämt och fint på spegelramen. Ganska direkt härdade färgen och jag kunde inte längre göra repor i den med naglarna. Detta trots att vaxet ska härda i flera dagar.

För att ge spegeln en mer antik look lade jag även på lite mörkt vax i hörnen och förstärkte gulddetaljerna med lite Metallic Lustre, en del av guldet hade faktiskt lossat när jag filat på det (snacka om dålig kvalité på spegeln!). Metallic Lustre är ungefär som en skokräm i konsistensen, jag tog lite på fingret och strök ut där jag ville ha det. Eftersom vaxet inte hade härdat helt (min teori) så gick krämen in i vaxet och blev också det hårt och tåligt.

Med andra ord kommer det fler projekt med Annie Sloan-produkter på denna blogg. Att måla möbler blev plötsligt så mycket lättare och roligare. Dessutom har jag redan upptäckt hur fina effekter man kan få med denna färg!

Färgerna hittar du i nätbutiker om du googlar på Annie Sloan.

3 kommentarer:

Cath. sa...

Åh vad kul, jag blev verkligen nyfiken på den där färgen! Älskar dina fina bilder! Kram!

Pernilla ~Pillan~ sa...

Va snyggt det blev. Jag bestämde mig häromdagen att måla om en rottingfåtölj m denna färg.. Men det lär nog behövas vax då... Målade du på vaxet med den penseln som man kan köpa till? såg att den va rätt dyr...
För min del har jag haft lite sommarlov fr min blogg men har kickat igång den nu igen, du får gärna hälsa på mig :-) kram Pillan

Unknown sa...

Visst är Annie Sloan bara fantastisk?! Jag googlade runt lite för att hitta bloggar och forum som behandlar ämnet, och på så vis hittade jag dig.
Jag tror jag stannar ett tag!

Ha en fin dag önskar vi på vingt.se