lördag 23 augusti 2014

Allt är inte gammalt som är nött - mer Annie Sloan


Annie Sloan chalk paint

När vi övertog stugan följde en hel del möbler med. Det mesta är i dåligt skick, snett, skadat eller trasigt på annat sätt. Eller... så är de av furu.

Ärligt talat. 

Finns det något träslag som är mer oinne än just gulnad gammal furu? Lite tråkigt kan man tycka för många av dessa furumöbler som idag inte är värda något är både av bra kvalitet och dessutom vackra i formen. Min spegel är förstås ingen klockren representant för just det sistnämnda. Men jag tyckte ändå att det var värt att ge den en chans.

Gungstolen på bilden ovan var ett av sommarens blocket-fynd. Jag fick två gungstolar till priset av en, den ena i perfekt skick medan den andra, som Isabel sitter på, inte helt perfekt men med en filt på som döljer de fulaste skavankerna är den i perfekt shabby chic stil. 


Annie Sloan chalk paint

Men åter till den fula spegelramen. Jag bestämde mig för att den skulle passa perfekt som träningsprojekt för mina fina nya Annie Sloan-färger.

Annie Sloan chalk paint, Original , Duck Egg Blue

Jag började med att tvätta ramen och kvistlacka där det behövdes. Där efter grundmålade jag med färgen till vänster, Duck Egg Blue. Min tanke var att sedan måla med Original och slipa bort lite av det för att få en sliten look. Jag spädde ut båda färgerna med lite vatten för att de skulle få en jämn och fin yta. 

Anza Platinum paint brush, Annie Sloan chalk paint, Original , Duck Egg Blue

Jag köpte inte de rent ut sagt svindyra penslarna från Annie Sloan. Istället använder jag mina inte fullt så svindyra penslar från Anza som jag haft i många år nu och är fantastiskt nöjd med. Går man in på en större bygghandelsvaruhus så hittar man dessa bland de dyraste penslarna men de är helt och hållet värda sitt pris, som inte är i nivå med Annie Sloans. De här penslarna har mjuka fina borst som ger en absolut slät yta och som inte fäller ett enda hårstrå trots att jag använt dem i så många år.

Annie Sloan chalk paint, Original , Duck Egg Blue

På Biltema köpte jag maskeringstejp avsedd för speglar och glas. Maskeringstejp har jag ett långt och lätt hatiskt förhållande till, ända sedan jag målade mitt första vitrinskåp och i de mörkaste stunderna var helt övertygad om att jag skulle få slänga alltihopa eftersom den vita maskeringstejpen vägrade att lossa. Jag har fortfarande mardrömmar av det projektet.

Så här såg spegelramen ut efter första strykningen. Slät och fin. Jag strök på ett tunt lager vitt, lät torka och gick sedan lös på ramen med fint sandpapper. Vad hände?

Jo, ALL färg lossade, inte bara det vita. Det såg väl okej ut, men var inte alls den effekt jag eftersträvat. Så jag funderade på om jag skulle börja om, men istället borstade jag på lite mer Duck Egg Blue där jag tagit bort för mycket och sedan torrborstade på lite vitt här och där. Det sista innebär att man tar bort nästan all färg ur penseln innan man drar den mot underlaget. När jag var nöjd med detta lät jag allt torka, slipade lite igen med sandpapper och tog sedan på lite Metallic Lustre i nyansen Espresso. Det gjorde jag genom att använda ett finger och stryka ut pastan med.

Annie Sloan chalk paint, Original , Duck Egg Blue

När man använder kvistlack är det nästan oundvikligt att färgen får en annan egenskap just ovanpå kvistlacket. Så även när man använder Annie Sloan. Min erfarenhet är att det oftast försvinner efter ett par strykningar men långt ifrån alltid. I det här fallet tyckte jag det blev en ganska snygg effekt när jag torrborstade på den vita färgen.

Annie Sloan chalk paint, Original , Duck Egg Blue

Slutligen vaxade jag ramen med både ljus och mörk vax. Jag använder en kökshandduk för att lägga på vaxet istället för de återigen svindyra penslarna från Annie Sloan som är avsedda för ändamålet. Vi får väl se om jag tids nog ändrar mig.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Monika! Fin spegeln blev! :)

Jag har också börjat måla med ASCP. Skulle du rekommendera att man späder med vatten i första strykningen också? Har ställt frågan till en som proffsmålar och säljer men ej fått svar. Tycker alla säger att man ska måla outspädd första gången och med en gnutta vatten andra gången. Men färgen är SÅ tjock i första strykningen och ibland är den svårjobbad då, tycker jag. Tacksam för svar. :)

Unknown sa...

Hej Ann-Sofi
Jag är ju absolut ingen expert. Långt ifrån men jag testar mig fram. Jag har också lagt märke till att folk säger att man ska späda färgen vid andra strykningen. Jag tyckte som du att den blev för tjock och ville ha ett slätt resultat redan från början för jag tror det är svårt att få det slätt sedan om det är ränder i den. Så jag tog i lite vatten. Jag skulle tro att man kanske behöver stryka en extra gång när man gör så, om man vill slipa lite på det sedan som jag tänkt, för det blev ett ganska tunt lager som snabbt slipades bort, även om det ändå täckte fint.
Jag tänker att när jag ska måla ytor som ska vara tåligare så kommer jag måla ett extra lager.
Jag har mest målat med lackfärg och den är också väldigt tjock när man öppnar den så jag späder alltid den med i princip så därför gjorde jag likadant här.

Unknown sa...

Vet inte om du blev klokare av mitt svammel? Det korta svaret är att ja, jag kommer även i framtiden späda färgen om jag vill ha ett slätt och jämt resultat. :)

Unknown sa...

Jag kommer definitivt att testa att späda med lite vatten i första strykningen nästa gång. Som sagt. Har tyckt att det gått riktigt trögt att få ut färgen på det jag ska måla. Tänker också att om man målar större ytor såsom sidor och toppskivor så vill man ju ha ett någorlunda slätt och fint resultat! Tusen tack för att du tog dig tid att svara. :-)