lördag 14 juni 2014

Artisan Kitchen Aid eller OBH Nordica Chilli?


Ska det vara en KitchenAid Artisan (KA) för cirka 5000 kronor eller en OBH Nordica Chilli (OBH) för cirka 2000 kronor?

Betalar man runt 3000 kronor för märke och design eller är KitchenAid de facto en bättre maskin?

 Nu har jag själv fått chansen att avgöra genom att testa båda maskinerna.

Tekniska specifikationer KitchenAid (5KSM150)

  • 300 Watt
  • 4,8 liter bunke
  • Grundutrustad med ballongvisp, degkrok och flatblandare

Tekniska specifikationen OBH Nordica Chilli
  • 1200 Watt
  • 5,5 liter bunke
  • Grundutrustad med ballongvisp, degkrok och flatblandare
Enligt viss information är KA:s motor utrustad med någon slags specialteknik som gör att den är lika effektiv som den större motorn hos OBH. 

Jämförelse tårt- och muffinssmet
Jag har i båda maskinerna testat att göra smet till en normalstor tårta enligt de recept som finns i bloggen. Dessa recept är avsedda för ett vanligt hushåll. Jag har testat smet där ägg och socker ska vispas pösigt och smet där smör och socker ska vispas. 

Både KA och OBH klarar att vispa ihop en normal smet utan några som helst problem. Båda maskinerna gör det lika snabbt. 

KA har en mindre skål vilket gör att min normalsmet lättare blandar sig och smör/sockerblandningen kräver något färre omgångar med slickepotten för att skrapa ned det som fastnat på kanterna. 
Det uppfällbara motorhuvudet är smalare på KA och hålet i stänkskyddet bättre utformat. Det gör det lättare att hälla i vetemjöl och övriga ingredienser medan maskinen är i gång. 

Motorljudet är tystare på KA

Hastigheten är steglös på OBH medan den regleras med en ganska opraktisk spak på KA. De tio hastigheterna fungerar dock ganska väl för alla behov.

Slutsats:
På det hela taget fyller båda maskinerna sin funktion. KA har ett svagt försprång utifrån mina behov i jämförelse med OBH.


Jämförelse bröddeg
Normalt sett bakar jag bröd på en påse torrjäst och ca 7 dl degvätska vilket anges som max för vad KA klarar av. Om jag inte missminner mig klarar OBH av en hel liter degvätska.

Eftersom jag ibland tillsätter kvarg eller något annat liknande tycker jag att 7 dl är i snålaste laget för mina behov även om båda maskinerna klarade av min deg lika bra. 

Jag upplevde att KA fick kämpa lite mer med min deg, men båda maskinerna dansade runt lika mycket på diskbänken medan de knådade degen. Man kan alltså inte lämna någon av dem utan tillsyn vilket funkar bra för mig som inte knådar degen så länge som man kanske bör. Å andra sidan har jag haft en Electrolux som har degkroken i botten och den stod inte heller stadigare på bänken. 

Som jag tidigare nämnde är det lite lättare att hälla i ingredienser i KA vilket underlättar lite vid brödbak.

Slutsats:
KA halkar efter lite när det gäller brödbak. Den mindre skålen är ett minus, 7 dl degvätska känns väldigt begränsande. Ska du baka mycket bröd och bullar är detta inte en maskin att rekommendera.

Vilken ska man välja då??
Jag skulle säga att har du 3-4000 kronor över för att betala för varumärket och designen ska du absolut välja KA! Den är läcker, lite tystare, och gör sitt arbete lika bra som den lite mindre sexiga OBH:n. Beroende på dina behov får du en ganska likvärdig maskin som dessutom är en aning tystare. 

Det inte OBH Nordica kan erbjuda i form av utrustning, som jag personligen verkligen skulle vilja ha, är den praktiska flatblandaren och vispen med silikon som gör att du slipper skrapa ner smeten med jämna mellanrum. Om det verkligen funkar är det guld värt. Jag skulle även vilja ha den läckra glasskålen som OBH inte har. Är de värda 3000 kr extra för maskinen samt runt en 1000-lapp för skålen och dito för blandaren? Det måste var och en svara själv på. Själv tror jag att slickepotten för 20-lappen är en smartare investering. 

KA har även en glassmaskin som tillbehör, å andra sidan har OBH en mixer. Tillbehör är generellt dyra till båda maskinerna men inte helt otippat kan du köpa en helt ny OBH till priset av en extra skål till KA:n. Eftersom jag inte är miljonär säger det mig en hel del. 

Skulle jag betala för en KitchenAid?
Svaret blir alltså "A BIG FAT NO!" 
Visst har KA vissa fördelar i några lägen men jag tycker absolut inte de fördelarna är värda så mycket pengar. Inte när man dessutom väger in att jag faktiskt får en betydligt mindre maskin med lägre kapacitet. 

1 kommentar:

Anna Lerneryd sa...

Tack Monika

Din jämförelse hjälpte mig en stor bit på vägen att välja en maskin som passar mig och mitt bak :)