lördag 24 maj 2014

Morsdag - grattis alla mammor!


Eftersom min mamma bor så långt ifrån mig så fick jag helt enkelt baka en tårta till mig själv. Det var inte så att sambon inte erbjöd sig att baka en tårta till mig... det var väl kanske just det som fick mig att baka.

Han senaste kreation skulle passat ypperligt i ett visst fb-forum jag numera inte längre får delta i... Isabel erbjöd sig också att baka en kladdkaka men eftersom jag vet hur spontana hennes erbjudanden är och hur snabbt bortglömda de blir så var det helt enkelt säkrast att ta saken i egna händer.

Och ifall någon undrar... jo jag köper även julklappar till mig själv.


Denna gång... hör och häpna... blev det återigen en härligt mäktig chokladtårta, på mitt favoritrecept (se nedan) och med fyllning av underbar chokladkräm från Sugarcoated och lite mosade hallon på det.

Fantastiskt gott, och tack vare de mosade hallonen inte bara sött utan också lite syrligt. Dessutom så enkelt att vem som helst kan klara av att göra det!


Vi fikade på balkongen i solen. Och jo... faktiskt så tjuvstartade vi redan på lördag, Mors afton heter det väl?

Recept hög chokladbotten
270 g vetemjöl
75 g kakao
1,5 tsk bikarbonat
en nypa salt
1 msk vanlijsocker eller en halv vaniljstång

170 g rumsvarmt smör
435 g socker

3 stora ägg
3,5 dl mjölk

Man skulle kunna tro att smeten inte kommer jäsa då det innehåller bikarbonat men inget syrligt, men det gör det. Tro mig! Däremot brukar mina kanter bli lite högre än själva mitten av botten men då bakar jag ut smeten i en form som är 15 cm och en som är 12 i diameter. Se till att alla ingredienser är rumsvarma för bäst resultat.

Sätt ugnen på 170 grader.
Smörj och bröa din form, eller gör som jag, klä den med bakplåtspapper.

Lägg smöret i bakmaskinen och börja vispa medan du siktar ihop torrvarorna. Tillsätt sockret när smöret känns mjukt och smidigt. Vispa ytterligare 5 minuter tills det är vitt och fluffigt. Peta ner det som fastnat på bunkens kanter några gånger.

Vispa ner ett ägg i taget. Jag brukar efter det byta till flatblandaren och röra ned torrvarorna varvat med mjölken eftersom jag tycker det är svårt att få smeten klumpfri om jag använder en slickepott och rör för hand.

Grädda långt ned i ugnen i cirka 30-40 minuter, känn med en sticka så att den är klar. Låt svalna tio minuter innan du stjälper upp på galler. Frys ned i tätslutande plastpåse när det svalnat om du inte ska använda det dagen efter.

Tips:
Denna botten behöver inte frysas för att den ska vara lätt att dela. Den är ganska kompakt och smular inte. Den smakar lite åt kladdkakehållet.
Fyll tårtan dagen innan den ska serveras så att den hinner safta till sig. Använder du smörkräm eller den kräm jag har fyllt med för att spackla den kan du även klä den och dekorera dagen innan utan att tårtan svettas. Klä med marsipan eller Culpit sockerpasta från Scrapbruket.com som är lätt att klä tårtor med och finns i många färger. Förvara tårtan i kylen utan något på.

Inga kommentarer: