söndag 9 februari 2014

Tårta för alla hjärtans dagSom ung var jag nog ännu mer romantisk än jag är nu. Jag drömde rent av om att gifta mig på Alla hjärtans dag och även om jag lätt kan räkna de tillfällen jag fått blommor den dagen så drömmer jag nog fortfarande om den där stora rosenbuketten. Jag har hört att det finns de som får sådant...  Nå väl. Romantiskt svammel lämnar jag därhän nu, det är inte nyttigt att läsa Harleqinböcker i tonåren. 

Den här tårtan festade vi på igår och bara för att göra sambon glad är det en helt vanlig sockerkaka som gömmer sig under dekorationerna. Jag använde receptet från Sju sorters kakor. Fyllningen är gjord på mandelmassa blandad med vispgrädde och bara för att den ska bli lite mer stabil är det dessutom lite gelatin i, tårtan är spacklad med smörkräm smaksatt med bittermandel. De mjuka sockerkaksbottnarna är kanske inte idealet för en riktigt så här hög tårta då den blev en aning svajig. Recept följer längst ned.


Jag har köpt fyra stycken miniformar, de är bara 10 cm i diameter och för en normal sats sockerkaka räcker de perfekt.

För säkerhets skull klädde jag formarna med bakplåtspapper. Jag var kanske lite väl optimistisk i fråga om hur hög bottnarna skulle bli. Eftersom alla formar är likadana var det enkelt att få lika mycket smet i varje med hjälp av vågen. Har jag nämnt att jag är perfektionist?

Tack vare den lilla mängden smet i varje form behövde sockerkakorna bara vara inne i 20 minuter. det gjorde att de blev ljusa och fina utanpå också. Toppiga blir mina tårtbottnar alltid men fina Linda i Frankrike tipsade om att man kan platta till dem genom att försiktigt trycka på dem med en potatisstöt. Nu äter vi ju upp topparna men det kan vara värt att testa.

Den fjärde lilla botten åkte in i frysen, toppen på bottnarna åt vi självklart upp genast. Jag beslöt mig för att inte dela bottnarna ytterligare just med tanke på att sambon nog är mer förtjust i själva sockerkakan än i fyllningen.

Jag har använt sockerpasta från Scrapbruket som säljer märket Culpit. Det är en lättjobbad och smidig massa som enkelt formade sig runt tårtan trots att den var så hög. Däremot kunde jag kavlat ut den lite tjockare eftersom den sträckte ut sig så mycket och blev lite genomskinlig. Så mitt tips är att inte kavla den tunnare än 5-8 mm. Till den här pyttelilla tårtan använda jag drygt ett paket sockermassa men mycket av massan finns kvar. Ska du klä en mer normalstor tårta bör du ha minst två paket så att du har gott om massa att kavla ut. Såvida du inte redan är proffs på att täcka tårtor.


Blomman har jag gjort med en pionutstickare och använt Flowerpaste. Även det hittar du hos Scrapbruket. Jag har färgat in massan med geléfärg som du också hittar i samma butik, till ett väldigt bra pris.Recept sockerkaka
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Finrivet skal av en citron eller lime
1 dl hett vatten

Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner resten av de torra ingredienserna och tillsätt till sist vattnet.

Baka ut i fyra stycken runda formar 10 cm i diameter eller i en normalstor form. 175 grader ca 20 minuter eller tills provstickan är torr.

Ta ut ur ugnen, låt svalna i 10 minuter, stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt.


Flufffig mandelfyllning (mängdangivelser är ungefärliga)
200 g riven mandelmassa
2 dl vispad grädde
2 tsk gelatinpulver
2 msk kallt vatten

Rör ihop den hårdvispade grädden med mandelmassan tills det inte finns några klumpar kvar.
Lägg gelatinpulver i ett värmetåligt glas och lös upp det i vattnet, låt det stelna. Värm glaset med det stelnade gelatinet över vattenbad tills det blir flytande igen.
Ta ut cirka 2 -3 msk av din tillblandade fyllning och lägg det i en liten skål. Värm det i micron ca 20 sekunder. Det ska vara lite mer än fingervarmt och kommer bli flytande. Blanda ned gelatinet i den uppvärmda smeten och rör ut det ordentligt. Häll tillbaka det till resten av fyllningen, rör om och stoppa in i kylskåpet cirka 30 minuter innan du fyller tårtan.
Denna sats räcker till ett normalstort lager eller två små.

Smörkräm med mandelsmak
200 g smör
3 dl florsocker
bittermandelarom
2 msk mjölk

Vispa smör i ca 8 minuter på hög hastighet. Tillsätt de övriga ingredienserna. Denna sats ska räcka att spackla tårtan. Får du något över går det utmärkt att frysa. 

1 kommentar:

Mahlin78 sa...

Vilket konstverk!!! Oj så sugen jag blev på tårta nu :-)