tisdag 18 februari 2014

Sockerkakor i miniatyr och fiffiga verktyg


Ibland är det enkla också riktigt, riktigt gott. Speciellt om man väger arbetsinsatsen mot resultatet. Personligen tvivlar jag på att något med chokladsmak kan vara annat än allra minst jättegott.Jag investerade i en silikonform för minisockerkakor. På e-bay, som numera är vår gud, kostade den runt en 20:a inklusive frakt och damp ner i brevlådan efter cirka två veckor. Formen på de små muffinsen är samma som Nordic Wares betydligt dyrare variant och faktum är att jag tror att denna silikonform fungerade minst lika bra. Jag smorde formarna med lite flytande margarin och pudrade över lite kakao.

Längst ned i detta inlägg hittar du receptet.

Ser du de supersöta tårtunderläggen?


Jag fick möjligheten att prova verktyget som man kan använda för att göra sina egna tårtundelägg, i vilket vackert papper som helst, i storlekar från 15-30 cm. Det är Hobbyworld som låtit mig leka och de är grossister för scrapbokingmaterial men under namnet Craftworld kan man shoppa loss bland deras sortiment som privatperson. Jag kan rekommendera ett besök då de har många trevliga verktyg som kan användas till dekorationer till exempel vid kalas och liknande.

Verktyget heter Martha Stewart Circle Border Eyelet Doily Punch.

När man köper verktyget ingår ett mönster, inte det ni ser på denna bil utan det som är närmast i bilen ovan.

Den runda ratten längst fram är magnetisk och dess funktion är att vrida runt pappret. Det är där mitten av ditt papper ska vara. Metallplattan sitter fast i en plasthållare som man kan dra fram och tillbaka och därigenom bestämma storleken på det utstansade pappret. Den fyrkantiga klossen längst upp i bild är ovandelen av själva stansen och alltså den som gör hålet.

Den fyrkantiga klossen är också magnetisk och snäpper med automatik fast på underdelen. Det är detta som gör att du kan stansa ut ditt papper precis där du själv känner för.

Här har jag använt två stycken mönsterpapper från kaisercraft i storleken 6x6 inch och gjort mina tårtunderlägg. Genom att vrida pappret med den runda ratten lägger sig mönstret i perfekt cirkel.

Underdelen av mönstret tar man enkelt bort och byter ut för att få ett annat mönster. Skräpet lägger sig praktiskt i behållaren under.

Så här ser det mönster ut som följer med i startkitet. Verktyget är enkelt att använda, det fungerar perfekt och skär ut mönstret utan minsta problem, till och med om man stansar i två papper samtidigt. Det krävs ingen större kraft för att stansa och när man vrider ratten för att stansa nästa mönsterdel radas det upp helt perfekt, gång efter gång. På det hela taget är det ett väldigt fiffigt, genomtänkt och roligt verktyg. Det stora pluset för mig är att jag kan använda vilket papper jag vill och få exakt den storlek jag vill ha på mina underlägg.


Det finns mängder av mönster att välja mellan och samla på sig. Hur man sedan använder dessa har jag också mängder av ideer för. Varför inte göra vimplar, eller "pompombollar" fast med vackra kanter? Eller kort, eller... ja det är ju bara fantasin som sätter gränserna.

Eller så kan man ha dem som tårtunderlägg.


Recept chokladmuffins

Sätt ugnen på 175 grader

1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna. 
Vispa smöret och resten av sockret poröst. 
Vispa ner ett ägg i taget, gärna rumsvarmt. 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet. Jag silade det.
Häll/klicka i smeten i 12 st muffinsformar till max 3/4 av formen. Grädda i ca 18 min.

Använder du silikonformar bör de smörjas och bröas, jag använde kakao och pudrade över. 

Inga kommentarer: