söndag 2 februari 2014

Kakor att dekorera


Jag har letat efter receptet på de perfekta kakorna att sticka ut för att sedan dekorera med kristyr i olika färger. På något konstigt sätt trodde jag att om jag bara hittade ett recept som både är gott och där degen inte sväller när man bakar ut den så skulle jag liksom kunna åstadkomma de där vackra dekorerade kakorna som mitt Pinterestflöde är fullt av.

Jag kan meddela att jag hittade receptet. Och efter lite felräkning vid omvandlingen från cups till gram så lyckades jag också baka ut de perfekta, de godaste chokladkakor jag någonsin ätit.

Jag kan också meddela att de dekorerade kakorna inte kommer hamna någon annanstans än i de närmast sörjandes magar. Inte på några villkor kommer jag att visa dem. Men vem vet, kanske att jag provar igen. Någon gång när jag känner för att bli knäckt och börja tvivla på om jag ens ska hålla på och dekorera något över huvud taget.

Receptet till kakorna, som påminner om Oreoes i smaken, hittade jag här.

480 g smör, rumstemp (2 cups)
4,5 dl socker (2 cups)
2 stora ägg
vaniljessens efter smak
9 dl vetemjöl (4 cups)
3,5 dl kakao (ja!) (1,5 cups)
1 tsk salt
(2 msk mjölk eget tillägg)

Rör ihop smör och socker med flatblandaren bara så mycket att det blandas, tar ca 1-1,5 min. Ju mer du rör, desto mer luft blir det i degen.
Rör ner äggen försiktigt, tillsätt vaniljessensen. Jag hade en rejäl skvätt.
Sikta de torra ingredienserna och tillsätt allt på samma gång. Rör om tills degen börjar klumpa sig runt flatblandaren. Tillsätt mjölken.

Kavla ut degen mellan bakplåtspapper. Min kavlade jag ut till ca 5 mm tjocklek med hjälp av en silikonkavel med gummiringar på.

Lägg in den utkavlade degen i kylskåpet för minst en timme.

Ta ut och stick ut dina kakor. Knåda ihop resterna och stick ut tills du inte har någon deg kvar.

Stoppa in i kylskåpet igen i minst 10 minuter, gärna längre. Jag hade dem i kylen minst 30 minuter.

Baka ut mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Du ser att de är klara när de ser torra ut och inte bubblar längre.

Låt svalna på plåten lite, lyft dem sedan över till ett galler där de svalnar helt.

Vill du sticka ut hål i kakorna gör du det så fort du tagit dem ur ugnen.


Glöm inte att följa mig på FB 


Inga kommentarer: