måndag 6 januari 2014

Vårlängtan


Så här när alla julhelger är över är det lätt att få vårlängtan. Det var precis vad jag hade när jag gjorde dekorationerna till denna tårta. Om ni funderar över de stora vita blommorna, ska de föreställa Dogwood och utstickarna jag använt för dem kan du vinna lite längre ned.

Den här tårtan blev inte riktigt som jag hade tänkt  mig. Fast jag vet faktiskt inte om en tårta någonsin blivit vad jag från början tänkt mig. På ett sätt är jag väldigt nöjd med den. Jag tror aldrig jag lyckats klä in tårtan i sockerpasta eller marsipan så perfekt som denna, lite längre ned visar jag dig hur jag gjorde. Däremot är jag mindre nöjd med de handmålade detaljerna och det kanske inte är så konstigt då det är mitt allra första försök.

Längst ned får du receptet till tårtan som jag hittat hos sockerrus.se. Jag har dock gjort en del förändringar i receptet och därigenom fått en enklare metod och finare bottnar.

Jag har använt gelefärger, grönt och blått för att målapåmarsipanen. För att kunna måla med dem kan man med fördel tunna ut dem med lite vit sprit. 

Klä en hög tårta med fondant

Idag tänkte jag visa dig steg för steg hur man enklast klär in en hög tårta i marsipan, sockerpasta eller marshmellowfondant. Den här metoden är kanske inte den som proffsen föredrar, men den ger dig, med relativt lite träning en rak och fin tårta med skrapa kanter. 

 Det första steget är alltid att spackla tårtan med smörkräm eller ganasche. Ju bättre underarbete, desto bättre slutresultat. När du är färdig med underarbetet bör tårtan stå kallt i minst en halvtimme så att krämen stelnar.
Jag använder här bakformen jag bakat tårtan i för att mäta ungefär hur stor toppen är.


Kavla ut din fondant (sockerpasta, marsipan eller marshmellowfondant) på en bit bakplåtspapper. Ca 3-4 mm tycker jag är lagom.
Använd formen för att skära ut en cirkel i fondanten.
Med hjälp av smörpappret lyfter du locket på tårtan till tårtan. Var försiktig så du inte får fingermärken på tårtan. Dra av smörpappret när locket sitter på rätt ställe.
Använd gärna en smoother för att släta till locket och fästa det på smörkrämen.
Mät nu tårtans höjd och omkrets. Jag gör det enkelt för mig och måttar med en rulle bakplåtspapper.
 Klipp till en bit bakplåtspapper som motsvarar omkretsen av din tårta. Kavla fondanten så att den täcker bakplåtspapprets mått.
Skär bort överskottet så att du får samma storlek som på bakplåtspappret. Du kan ta till lite extra på längden.
Rulla nu en rulle av din fondant med bakplåtspappret inuti.
Klä tårtan på samma sätt som om du skulle bandagera ett ben. Rulla alltså på fondantrullen och se till att överkanten går kant i kant med locket. Där rullen möts lägger du kanterna ovan varandra. Skär igenom bägge bitarna och ta sedan loss den undre biten så får du ett lock som möts perfekt.
Dra med fingret runt de kanter där fondanten möts och försök fäst ihop dem så gott det går. Ibland kan man ta lite vatten på fingret.Som du ser måttade jag dåligt. Min marsipan räckte inte ända ned på tårtan och det skilde nästan en centimeter. Jag använde min smoother och med cirkulära nedåtgående rörelser kunde jag dra ut marsipanet så att det slutligen gick ända ned. Får du för mycket fondant nedtill är det bara att skära bort det med en vass kniv.

Recept jordgubbsbottnar

Receptet hittade jag hos sockerrus.se. Jag har nu provat det två gånger, en gång enligt den metod som stod i hennes recept med resultat att formen på bottnarna blev helt misslyckade. Denna gång bakade jag dem enligt min metod och fick dessa perfekta bottnar. Den ena mäter ca 17 cm i diameter, den andra 12,5 cm i diameter. Höjden är ca 6 cm på båda bottnar. 

2, 75 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,25 tsk salt

115 g smör
1 dl mjölk (helst 3 %)
0.25 dl jordgubbssaft (det du får när du tinar frysta jordgubbar) Går att byta ut mot 0.25 dl mjölk istället.

4 dl socker
3 stora ägg
0.5 tsk vaniljpulver

Ev några droppar jordgubbsessens
Ev lite rosa karamell-/pastafärg

Gör så här:
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt. 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och jordgubbsaft. Låt svalna medan du gör resten. 
Vispa socker, ägg och vaniljpulver poröst, det kan ta ca 10 minuter i en hushållsassistent på högsta fart. Det är inte en katastrof om du känner några sockerkorn när du doppar fingrarna i smeten.
Tillsätt mjölblandningen, varvad med mjölk/smörblandningen. Vispa tills det inte finns klumpar i smeten. Tillsätt eventuell jordgubbsessens och färg. 

Fördela smeten i två små formar eller i en större. Jag klär alltid mina formar med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 30 min i nedre delen av ugnen. Låt en sticka avgöra när den är klar. Den ska vara torr.

Recept chokladbottnar

Även detta recept kommer från Sockerrus men metoden har jag förenklat något. Även av detta kan du baka två mindre bottnar eller en större.

0,5 dl kakaopulver
0,5 dl  vatten
225 g smält smör
2,75 dl socker
4 ägg
3,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader. 
Vispa smält smör, vatten, socker och kakaopulver tills det är luftigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver och blanda ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i form klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.

Fyllningen i min tårta bestod av hackade jordgubbar blandade med lite grädde samt ett lager chokladbollskräm. 

Recept chokladbollskräm räcker till två lager i en liten tårta (12,5 cm diameter)

50g smält smör
2 msk kakao
0,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
(3 msk rom)
ca 1 dl vaniljkräm gjord på marsanpuvler
Kokus efter smak
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser, tillsätt så mycket vaniljkräm som du tycker behövs för att få rätt konsistens på krämen. 

Montering

Jordgubbsbottnarna blir inte lika höga som chokladbottnarna. Jag valde därför att dela en chokladbotten i två lika delar. Jag skar bort så mycket av jordgubbsbotten att den blev lika tjock som ena delen av chokladbotten. Min tårta bestod alltså av tre lager. Jag hade chokladbollskrämen på nere lagret och jordgubbarna på övre. Pensla gärna bottnarna med sockervatten eller jordgubbssaft.
   
2 kommentarer:

Anonym sa...

Du ska vara jättenöjd med det handmålade Monika!! Hela tårtan är fantastiskt vacker!
Sara

Monnah sa...

Dina makalösa tårtor alltså! <3