torsdag 21 november 2013

Steg för steg - gör en lilja i flower paste.



I den här beskrivningen visar jag hur du gör en lilja som på bilden och hur du färglägger den.

Det är egentligen inte speciellt avancerat att göra en lilja. Svårigheten med den, liksom med alla trådade blommor är att du måste föreställa dig hur blomman kommer att se ut när den sitter ihop och forma dess blad vart och ett för sig. Min lilja fick en lite för skarp böjning på bladen, vilket gjorde den en aning svårare att montera. Mitt bästa tips är att om du ska använda blomma på en tårta, testa den innan så att den verkligen får den form du tänkt.

Modellering


På bilden ser du ungefär de redskap jag har använt. Den gröna bladutstickaren kommer från Panduro och ingår i deras blompaket. Det gör även de två övre skumdynorna. 

Jag använder uteslutande Flower paste när jag gör blommor. Den gör jag själv genom att tillsätta CMC till min egen sockerpasta.
Här har jag kavlat ut degen tunt, så tunt att jag kan se underlaget genom degen. Därefter har jag stuckit ut sju stycken blad. Jag sticker alltid ut en extra. Lägg på en plastfolie på bladen du inte arbetar med så att de inte torkar ut. 

Gör en smal liten korv av degen och sätt fast en tunn floristtråd i den.

Tryck fast tråden på bladet och kavla ut den sedan så att tråden sitter fast och korven du fäst den i är alldeles platt. Se gärna tidigare inlägg om hur du trådar blad.
Vänd på kronbladet och använd en tandpetare för att ge bladet en liten fördjupning i mitten.
Lägg bladet på skummattan och tunna ut kanterna på det med hjälp av ett kulverktyg eller ett frillingverktyg. Jag använder det senare. Ju hårdare underlaget är desto tunnare och krusigare blir bladets kanter. Testa dig fram för att få rätt form.

Gör en rulle av ett lite hårdare papper eller använd någon annan form av rundstav du har hemma. Lägg bladen på den. På min bild ser du att jag lagt bladen så att böjen blir långt ned på dem eller i mitten. När jag satte ihop blomman så insåg jag att böjen gärna kunde varit skarpare och suttit högre upp på bladet.
Det innebär att du kan rulla pappret smalare och låta nederdelen av bladen vara raka. 

Gör nu en droppform av sockerpasta, ca 1,5 cm lång. Klipp ett kryss i toppen på det med en smal sax. Sätt fast på floristtråd. Gör även 4-5 stycken små korvar och sätt fast på floristtråd, se bild nedan. Detta kommer bli pistiller på din blomma.

Låt nu allt torka över natten!

 Färgläggning

Måla de smala, raka pistillerna i orange. Jag använder pulverfärg.

Blanda gul och grön pulverfärg och borsta försiktigt på lite längst ned på kronbladen.

Använd en ljusrosa nyans och borsta med lätt hand på runt den fördjupning tandpetaren lämnat. Borsta på en mörkare nyans i själva fördjupningen.
Färgerna i bakgrunder heter Petal Dust.Man kan köpa separata kakor eller  i en samling som denna. Samlingen finns i tre olika färgkombinationer. Jag köpte mina hos Strössel och Annat.Tyvärr kan jag inte rekommendera dem, färgerna blir väldigt bleka och det är svårt att fylla penseln, oavsett om jag fuktar den eller inte. Men det kanske finns en annan metod som jag inte känner till?

Använd den mörkare nyansen och borsta försiktigt på yttersta kanten av bladen.
Slutligen kan du använda en livsmedelspenna eller en våt pensel för att göra små prickar på bladet. 

 Hopsättning

Sätt ihop blommans pistiller genom att tvinna ihop floristtrådarna. Snurra lite floristtejp runt. Floristtejpen ska förvaras i kylskåp och den blir elastisk och fäster om du drar lite i den. 

Fäst ihop tre av bladen genom att snurra floristtejp runt dem. Sätt sedan fast de andra tre bladen bakom dem. Tvinna tejpen tills du är nöjd med formen på liljan.



Lycka till!

fredag 15 november 2013

Sweeter with sugar


Jag startade min blogg långt innan de flesta andra, någon gång under 2001. Jag döpte jag den till "Under the board walk" som är titeln på en gammal låt som jag hörde som cover med Bruce Willis. Board walk syftar i det här fallet på en strandpromenad i trä som man kan gå in under, sätta sig och pratar med någon man håller kär till långt in på natten. Det förde mina tankar först till USA och sedan till Spanien.

I början var min blogg en sporadisk historia som snabbt rann ut i sanden. På den tiden, stenåldern i detta sammanhang, var det få människor som någonsin hört om en blogg, och än färre som varit i närheten av en. Statistik, Facebook och Bloglovin hade ingen ens tänkt på då och kommentarerna var än glesare än nu. Så min blogg fanns, men blev snabbt ganska tom, ouppdaterad och lite bortglömd.

2004 föddes min dotter. Strax efter började jag scrappa och inte långt därefter började allt fler likasinnade att visa upp sina alster i bloggar. Jag började skriva regelbundet, visa mina alster, berätta om mitt liv, mina tankar och mina åsikter.

Någonstans 2006-2007 fick jag en psykopat till chef och det visade sig snart att han kunde vrida vartenda ord jag skrev i min blogg till min nackdel. Det gick så långt att jag fick, på ett mycket förödmjukande sätt, be om ursäkt för att jag hade en hobby och skrev en blogg. Jag låste givetvis genast min blogg och de som ville följa mig privat fick göra det i en separat, lösenordsskyddad blogg. Den lösenordsskyddade bloggen finns inte kvar längre. Numera delar jag inte med mig av mitt privatliv och mina åsikter utan att alltid först överväga om en psykopat skulle kunna använda det jag skriver mot mig. Detta har inneburit att min blogg numera är ganska slätstruken avseende privat innehåll även om jag fortfarande, då och då, uttrycker mina synpunkter.

Istället har fokus flyttats helt till bilden. Oavsett om det är foton från semestern, min hobby scrapbookingen eller mina bakverk. Det är, utöver min dotter, mina foton, tårtor och allt annat kreativt jag har glädjen att kunna hålla på med som är sockret i mitt liv, kryddan i vardagen, och allt blir faktiskt sötare med socker. Därför har jag beslutat mig för att vända blad helt än en gång och ta steget fullt ut genom att faktiskt byta namn på min blogg. Låt mig därför få presentera:

"Sweeter with sugar" 


Välkommen att fortsätta följa mig!

torsdag 14 november 2013

Ett litet test i tårtväg




Det kan låta helt galet, men jag har faktiskt köpt mig en tårtdummy. Min tanke var att jag nu skulle lära mig att klä tårtorna med sockerpasta utan att det blir veck på dem. Tanken var god, riktigt god. Men att arbeta med en dummy var faktiskt svårare än jag trodde. Det tog mig ett antal försök att få på sockerpastan utan att den gick sönder av de skarpa kanterna och ganska mycket pill att få den ett fästa på dummyn som ju inte var klädd med smörkräm. När jag väl lyckats var sockerpastan full med avtryck från mina naglar, och avtrycken gick inte att släta ut.



Trots nagelmärkena ville jag testa att måla på sockerpastan. Jag använde pulverfärger och borstade försiktigt på. Jag vet inte om jag tyckte det blev så jättebra, ytterligare en sak att träna på.


Tårtor med "frills" på verkar vara extremt poppis just nu. Jag tycker de är fantastiskt vackra och gjorde en variant jag tyckte om. Eftersom detta är en dummy använde jag flowerpaste, lät det torka och borstade sedan på lite pulverfärg på de yttersta kanterna. Jag använde grönt och brunt som jag blandat. 

En av blommorna jag visat tidigare.

Som du ser är färgen inte speciellt framträdande, det var heller inte min målsättning.

måndag 11 november 2013

Ett litet lila paket...


Vi firade fas dag i helgen, precis som alla andra. Min egen far bor allt för långt bort, så han fick nöja sig med ett kort men mitt barns far uppvaktades både med presenter och tårta i form av en  present. I alla fall var det det som var tanken. Jag kan inte påstå att jag tycker att jag lyckades speciellt väl, men nu har jag testat detta och gjort det med min egen twist - vilket naturligtvis innebär blommor.


Far i huset är svag för sockerkaka och marsansås. Det ska vara enkelt med andra ord. Men han hade också önskat sig en tårta med bilar i.Jag vet inte riktigt om han sa det där på skoj, men bilar i tårtan fick han. Ahlgrens bilar närmare bestämt.

Glöm inte att rösta på mig!!

Jag är finalist i fototävlingen som arrangeras av Hela Sverige bakar. Om du gillar min bild så vore jag tacksam för din röst! Hoppas du vill hjälpa mig att vinna. Röstar gör du här:

The pic above is one of the finalist in the photo competition Hela Sverige Bakar. If you like the photo, I would be happy for your vote. Here is the competition.

onsdag 6 november 2013

Rösta på mig! Vote for me! Please!



Jag är finalist i fototävlingen som arrangeras av Hela Sverige bakar. Om du gillar min bild så vore jag tacksam för din röst! Hoppas du vill hjälpa mig att vinna. Röstar gör du här:

The pic above is one of the finalist in the photo competition Hela Sverige Bakar. If you like the photo, I would be happy for your vote. Here is the competition.

söndag 3 november 2013

How to - En enkel ros



Den här typen av stiliserade, utslagna rosor tycker jag är väldigt dekorativa. Dessutom är de lätta att färglägga och dekorativa på en tårta. Här får du veta hur jag gör dem, hur jag färglägger dem återkommer jag till senare.

Du behöver:
- Rosutstickare i två storlekar. Detta är också enligt mig den mest användbara utstickaren du kan köpa om du är nybörjare.
- Flower paste
- Kavel och non stick underlägg.
- Skummatta
- En sax med riktigt skarp spets
- Frillingverktyg eller en tandpetare, eller ett klotverktyg
. Ett vasst föremål, ex en palettkniv
- Florsocker
- Något att lägga den färdiga rosen på
- Liten bit bakplåtspapper
- Vatten

Kavla ut flowerpaste tunt, så tunt att du ser mönstret från underlaget genom det.
Stick t två små och en stor ros. 

Använd frillingverktyget, eller tandpetaren för att tunna ut kanterna på varje blomblad.

Så här bör det se ut när du är klar. Ett tips: Ju hårdare underlag, desto "krusigare" blir kanten.

Använd din palettkniv eller baksidan på en vanlig kniv för att göra små ränder i kronbladen. Gör dessa moment på alla dina blommor och lägg dem sedan åt sidan, täck över dem med plast för att de inte ska torka ut allt för mycket.

Forma en korv. Ca 10 cm lång och 5-7 mm tjock.

Platta till korven med din kavel

Rulla ihop den tillplattade korven till en snäcka. 

Använd saxen för att klippa små hack i snäckan, hela vägen ända in till mitten.
(Den suddiga bilden beror på att sambon är fotograf)

Lägg den största blomman nederst, pensla lite vatten i mitten och lägg på en av de små blommorna så att kronbladen går omlott. Tryck till med fingret. Gör likadant med den andra mindre blomman och slutligen sätter du dit snäckan du gjorde nyss. 

För att forma bladen knycklar jag ihop bakplåtspapper i små bitar och lägger under kronbladen som stöd. Låt blomman torka ordentligt, helst över natten. 

Den färdiga blomman kan färgläggas med pulverfärg. Var försiktig så inte de tunna bladen bryts.
Jag har använt samma metod för dessa blommor men endast två lager. Jag färgade in Flowerpasten med lite orange pastafärg.
När rosorna torkat använde jag orange, grön och brun pulverfärg för att förstärka detaljerna.