onsdag 30 oktober 2013

Hur du gör trådade sockerblommor


Blommor som denna gör man av flowerpaste. Flowerpaste (FP) är i grund och botten vanlig sockerpasta (SP) fast med tillsats av ett medel som heter CMC och som du kan köpa i välsorterade bakbutiker. Hur du gör egen SP kan du läsa på min Facbooksida. Om du sedan vill göra FP av den tillsätter du en tsk CMC per 250 g sockerpasta

Blomman ovan är sammansatt av kronblad som har en tunn ståltråd i sig. Att tråda kronblad och löv är en av grunderna i att skapa blommor. Jag tänkte visa hur jag gör för att sätta fast tråden.

Börja med att sticka ut ett den form du vill använda. 

Till det här bladet har jag använt den tunnaste ståltråden. Tjockleken på ståltråd mäts i gauge, ju högre siffra, dess tunnare tråd. Denna har storleken 24.
Forma en liten tunn korv av sockerpastan, ca 1 cm lång och några mm tjock.

Doppa ståltråden i lite vatten och skaka av. Stick den i korven du gjort, hela i vägen igenom. 

Sätt korven på bladet du ska tråda, tryck till lite och använd sedan en minikavel eller penseslskaft för att sätta fast den ordentligt.

Det färdiga resultatet ska se ut sådär ungefär. Eftersom detta är på undersida av bladet kommer den lilla ojämnheten inte att synas. Ska du göra blad vars undersida kommer att synas kan du försöka sticka in tråden i bladet, något jag inte tycker är helt lätt. Hittills har jag heller inte haft behov av att göra det. 

Nu kan du vända på bladet och använda den lilla "frill-kaveln" till att rulla utmed kanterna för att få en lockig, tunn kant på bladet. 

Med ett vasst föremål kan du trycka mönster för bladnerver. Lägg sedan bladet på tork över natten. När det hårdnat kan du montera det i din blomma eller bukett. 



måndag 28 oktober 2013

Minitårtor i höstens färger


När jag var yngre älskade jag Halloween, att klä ut mig, gå på fest, dekorera hemma och allt annat som då inte var lika vanligt som nu. Idag är jag motvalls kärring och är inte speciellt förtjust i denna amerikanska helg som ingen verkar ha full koll på när den infaller egentligen.

Därför gav jag mig inte ens på att försöka modellera pumpor eller något annat läskigt. Istället valde jag att inspireras av hösten när jag bestämde mig för att prova på att baka minitårtor. Innehållet är Fiffirutor, självklart med min egen korrigering av receptet - mer kakao. Vill du ha receptet och veta hur jag gjorde så hittar du det längst ned i detta inlägg. På vägen dit kommer några små tips.

När jag började göra tårtor var jag övertygad om att man behövde ett speciellt verktyg för att göra det här mönstret på tårtornas kant. Det finns nämligen ett sådant. Nackdelen med det är att man då alltid får samma storlek på sina rutor. Väljer man att istället köpa ett verktyg med ett taggigt hjul för ca 30 kronor och viker ett kraftigt papper så att det bildar en trekant kan man använda pappret som mall och dra linjera precis så tätt som man själv vill. För att fästa pärlorna behöver man fukta marsipanen lite med en pensel. 

Tårtorna är klädda med marsipan från Örebro. Inte för att jag provat så många olika sorter men den här marsipanen både smakar gott och är lätt att arbeta med. När jag skriver detta inlägg har tårtorna stått i kylskåpet över ett dygn och ingen av dem svettas än. 


Blommorna är gjorda i Flowerpaste som jag gjort själv. Jag har först färgat in hela massan i ljus orange med gelefärg. Därefter har jag modellerat blommorna, låtit dem torka och sedan färglagt dem med pulverfärg: orange, julgrönt och chokladbrunt.





Pumpan har min Isabel modellerat. Sedan har hon dekorerat tårtan själv. Blomman har jag gjort. 

Recept på Fiffirutor

Sätt ugnen på 157 grader

  • 150 g smält, avsvalnad smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4 msk siktad kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mjölk

Glasyr (dubbel sats):

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 4 msk starkt kaffe
  • 4 msk siktad kakao
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 6-7 dl florsocker

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop de övriga torra ingredienserna och tillsätt dem omväxlande med mjölk och smör.
Häll smeten i en långpanna som du lagt bakplåtspapper i.
Grädda kakan i nedre delan av ugnen i ca 15 minuter.

Glasyr:
Vispa smör, kakao, vaniljsocker och kaffe smidigt, ca 3-4 minuter.
tillsätt florsockret.

Montering:
Låt kakan svalna. Använd ett runt pepparkaksmått eller liknande för att sticka ut runda bitar av kakan. Varje minitårta består av tre kakbitar. Lägg på en rejäl matsked av glasyren på varje lager och använd nästa del för att fördela den jämt på lagret.

Ställ in kakorna i kylen ca 30 minuter innan du fortsätter.

Klä varje minitårta med krämen runt om och på toppen med ett tunt lager. Kakan är mycket smulig och kommer vara lite svår att hantera, det är därför du bara ska ta ett tunt lager kräm nu.

När du har ett tunt lager kräm på alla minitårtor ställer du in dem i kylen en stund igen. Därefter kan du ta på ännu ett litet lager, allt efter tycke och smak och så att tårtorna får en fin och jämn form. Låt dem nu stå kallt ytterligare 30 minuter minst, eller över natten med plastpåse på, innan du lägger på marsipanlocket och börjar dekorera.

söndag 27 oktober 2013

Allis Bengalis Bengalkatt


Allis uppfödare, Sara, bad att få låna några bilder på Allis som vuxen. Jag insåg att det faktiskt är ganska länge sedan jag fotat henne ordentligt och kattskrället växer ju fortfarande. Även om hon nu kanske ska vara fullvuxen. Så, det var bara att ta fram kameran och försöka jaga Allis med den, något som tycks få henne att gömma sig nästan lika snabbt som snabeldraken, som hon fortfarande inte är kompis med. Men med jag tror faktiskt vi lyckades överlista henne så här är några bilder, och om de här är de bästa så kan ni kanske ana hur de andra 200 ser ut...

Allis älskar att hoppa höjdhopp i sängen. Hon lockar och pockar och försöker få oss att vifta med något så fort vi går förbi sovrummet. Utanför bild står husse med den nya leksaken.

Här har hon fått tag på den. Hon håller fast den så vi inte kan ta den. I tre sekunder . Sedan är leken i full gång igen.

Allis älskar att leka kurragömma med oss. Vi ska gömma oss och hon kommer rusande fram för att visa att hon minsann är smartare än så. Det är oftast just här, i denna pose som leken startar. Snart kommer hon rusande efter oss. 

Hennes vackra prickar. Passar perfekt in i vårt prickiga hem. Synd de inte är mer rödvita. 

Här på övervåningen är vi ofta och hon ligger gärna på soffans kuddar. Ibland somnar hon en underlig ställning med huvudet hängande nedåt. 

Här myser hon på armstödet. Konstigt nog lockas hon aldrig till solen eller där det är varmt, hon verkar varken frysa eller vara varm. 

onsdag 23 oktober 2013

Hur du gör en rak tårta

Att få till en tårta som har raka kanter och en vacker rak topp, gärna med riktigt skarp kant mellan toppen och sidorna, är bland det svåraste jag stött på hittills i tårtbakandets förunderliga värld. Jag vet inte hur många filmer och tips jag gick igenom innan jag kom fram till att det här är den bästa metoden för mig. Nedan visar jag hur jag gör, denna gång är det en fyrkantig tårta, men metoden är exakt den samma med en rund tårta, bara lite enklare då du slipper hörnen.

Bra verktyg att ha är dessa:
Jag använder mig av ett snurrande fat från IKEA som heter Snudda och kostar strax under en 50-lapp. Jag har en spatel avsedd för tårtor och en spackelgrej som är avsedd för färg och köpt i en färghandel. Dessutom har jag en degskrapa i plåt som är lite mindre och behändig att ha just för hörnen. 


Dela din tårtbotten efter tycke och smak. Jag har bakat mina bottnar i engångsformar och behövde därför bara jämna till toppen och dela varje bit i två lager.

Klipp till en bit smörpapper som är något större än dina tårtbottnar. Lägg på och fördela ut en rejäl klick smörkräm lite större än din tårtbotten. Jämna till det någotsånär. Jag brukar ha ungefär knappt en cm tjocklek på krämen här.

Lägg nu på den första botten, det är detta lager som kommer bli överst i din tårta och den sida du vänder nedåt kommer vara toppen på tårtan.

Nu är det bara att fortsätta att fylla tårtan med vad det nu är för gott du planerat att ha mellan lagren. 

När du fyllt din tårta och lagt på bottenlagret kan du spackla den med ett tunt lager smörkräm. Ibland kan det unerlätta att stoppa in tårtan i kylen innan du börjar spackla, eller rent av mellan lagren.
Detta är ingen skönhetstävling, detta gör du bara för att inte dra runt alla smulor när du sedan ska spackla tårtan till dess riktiga form. Du ser hur sned min tårta fortfarande är. Stoppa nu in hela härligheten i kylen en stund. 30 minuter brukar vara lagom eller 5 minuter i frysen.

Nu är det dags att ge tårtan sin slutgiltiga form. Jag börjar nedifrån och går uppåt och lägger på ett rejält lager med smörkräm runt hela tårtan. Det kan tyckas mycket, men det mesta kommer jag att dra bort med de verktyg du såg ovan. På det här viset kan jag nämligen täcka över ojämnheterna och ge tårtan en vacker, rak form. 

Eftersom detta är en tårta som dessutom behöver fyra raka hörn så drar jag ut smeten en bit utanför tårtan. När jag sedan lagt smörkräm runt om kan jag jämna till hörnen. 

Nu är hela tårtan täckt med smörkräm. Det är nu den ska formas genom att med lätt hand dra bort så mycket smörkräm så att varje sida blir rak och fin. Det underlättar då att smörkrämen fin och smidig (i motsats till min här). Hur mycket smörkräm du låter sitta kvar på tårtan beror lite på hur ojämn den var från början och hur mycket du gillar smörkrämen. 

Nu börjar jag bli nöjd med tårtans form och ställer den i kylen en stund till. Som du ser har jag även skrapat bort överflödig kräm från bakplåtspappret så att jag fått en jämn kant nedtill.

Jag lägger på två bitar bakplåtspapper. Anledningen till det är att dessa papper kommer att hamna under tårtan. När jag sedan dekorerat tårtan och lyft över den till ett tårtfat kan jag lätt dra bort pappren och med dem det eventuella kladd som samlats där. 

Uvanpå bakplåtspappren lägger jag en liten skärbräda. Ju mindre desto lättare att få in tårtan i kylen. Dock ska hela tårtan rymmas under den. Och nu är det dags för det som är läskigast när man gör detta första gången. Nämligen att fatta tag i båda skärbrädorna och vända tårtan upp och ned. Första gången var jag säker på att jag skulle tappa alltihopa men du kommer märka att det faktiskt inte alls är så svårt eller riskfyllt. Ta det bara lugnt och känn efter var du har tyngden. 

Och nu är tårtan vänd, den har en perfekt rak översida och vassa fina kanter. Om du nu vill ha den extra jämn och fin så kan du doppa din spatel i hett vatten och stryka med den utmed hela tårtan. Då kommer smörkrämen att få en betydligt finare, jämnare yta. Jag fick några veck på toppen efter bakplåtspappret. De var små och inte så störande så jag gjorde inget åt det, men när sockerpastan kom på och jag jämnade ut den med min Smoother så syntes de fina vecken! Så, med andra ord, underarbetet är lika viktigt som vid tapetsering!

tisdag 22 oktober 2013

Momas & Spellbinders on layouts


Most people would probably not consider dies and stamped images belonging primarily on scrapbook pages. I don´t quite agree. I love to use Momas digistamps om layouts, in fact, when I draw them I always think about how they would look on my layouts.  And you have to admit that the motive on this one is a perfect match for the photo. You might event think I made it with the photo in mind, but I did´nt. How ever I have always loved poppies so it might not be such a big coincidence after all.

As you can see I have also used quite a few dies from Spellbinders on this layout. The beautiful wave shaped bottom of the photo matte, the letters, the banner behind the letters, and the round doily shape. In the bottom of this post you will find the links to the dies.







Materials used:
Momas stamp set Summer time blossoms

Spellbinders Curved borders one
Spellbinders Font One Upper case
Spellbinders Ribbon Banners
Spellbinders Vintage Lace Motifs

måndag 21 oktober 2013

Wild Africa


I helgen hade vi besök av min söta svägerska och jag passade självklart på att bjuda på tårta. Hon hade ju faktiskt fyllt år och det är ju en anledning så god som någon. Jag hade förstås bjudit på tårta även om om hon inte hade fyllt år och faktiskt även om hon inte ens hade kommit. Jag ville nämligen testa att baka en fyrkantig tårta.

Jag måste nog erkänna att det inte alls var lättare att baka en fyrkantig tårta, inte heller var det lättare att klä den i sockerpasta och det var dessutom helt omöjligt att få hjärnan att föreställa sig den fyrkantig.

Men, det kan mycket väl vara så att denna tårtan är den godaste jag bakat. Någonsin. I alla fall tycker jag det och Isabel med, fast hon gillade tårtan bäst innan den blev tårta, när den bara bestod av tårtbottnar. Originalreceptet kommer från Lomelinos Tårtor. Jag har förstås inte kunnat hålla mig till receptet utan ändrat lite på den. Längre ned hittar du min variant.








Recept - Wild Africatårta

Nej, originalreceptet heter inte så, min version heter så, du kommer snart få veta varför.

Kaffe och valnötsbotten

  • 2 msk snabbkaffepulver
  • 3 msk hett vatten
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 5 ägg
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 100 g rostade, finmalda valnötter
  • 2.5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat


Gör såhär:
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla 4 st engångsformar, de som är avsedda att frysa ned bär och matrester i. 
Blanda ihop vatten och snabbkaffe.
Vispa ihop smör och socker, tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa poröst.
Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt och vispa sedan ned dem i äggen. Vispa ordentligt tills allt blandats. Tillsätt det avsvalnade kaffet. 

Fördela ut smeten i de fyra formarna och grädda dem i cirka 25 minuter. Låt dem svalna lite innan du stjälper upp dem på galler.

Jag använde tre av bottnarna. Den fjärde provsmakade vi lite på och frös sedan ned. Jag delade mina bottnar, men när tårtan var klar och den bestod av sex lager så insåg vi att det faktiskt hade räckt med tre lager, dvs att inte dela på dem. Detta då krämen var så smakrik och tog över lite för mycket när det blev så många lager. 



Kräm
Jag behövde mer än det som står i receptet nedan, men då hade jag fler lager och jag spacklade tårtan ganska tjockt för att den skulle få en rak och fin form. I mitt nästa inlägg ska jag visa hur jag gjorde det.


  • 3 msk snabbkaffe
  • 3 msk hett vatten
  • 300 g rumsvarmt normalsaltat smör
  • 4 dl florsocker
  • 5 msk grädde
  • 4-5 msk Wild Africa kaffelikör typ Bailys.
  • 2 msk WA att pensla bottnarna med
Vispa smöret i några minuter. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa till en slät kräm.

Montering
Fyll tårtan med ganska tunna lager av kräm. Använd överskottet till att spacka tårtan runt om eller som frosting om du inte vill klä tårtan med sockerpasta. 

söndag 20 oktober 2013

Magnolia och en ros kanske?


Igår var vi riktigt produktiva, jag och min lilla familj. Jag började dagen med lite shopping på Willys. Och på tal om det, här kommer ett litet tips till dig som bakar och gör, i likhet med mig, av med mycket florsocker, så är priset på nämnda vara endast 10 kr hos Willys medan det kostar 16 på Coop. Efter min shoppingtripp åkte vi iväg för att titta på bilar och när alla bilbutiker stängt och vi nästan blivit utkastade åkte vi hem. Tim lagade mat och jag och Isabel bakade och därefter hann jag även med att modellera några blommor. Det är inte dåligt för ett dagsverke.

Eftersom jag oftast bakar tårtbotten i engångsformar för att bottnarna inte ska bli så stora så går det oftast att provsmaka dem innan montering. Gårdagens tårtbottnar fick med beröm godkänt av dottern så nu ska det bli spännande att se om även tårtan får godkänt.


Jag siktade på en öppen ros med den här blomman, men sedan kunde jag inte riktigt bestämma mig vilken form på kronbladen jag tyckte var snyggast eller... mja, mer ärligt, så hade jag liksom inte så mycket att säga till om eftersom jag fortfarande inte har full kontroll över resultatet av att tunna ut bladen med bollverktyget. Däremot är jag ganska nöjd med själva mitten av blomman.


Här har jag försökt mig på att göra en Magnolia. Eftersom jag inte har de rätta utstickarna fick jag använda det jag hade och improvisera. Jag är faktiskt ganska stolt över mig själv i just det hänseendet.