torsdag 29 augusti 2013

Ölandssommar


Efter några fantastiska, varma, dagar i Västervik fortsatte vår resa mot Öland och Ekerums Camping. Ekerum skulle jag vilja kalla för camping basic. Här fanns det mesta, vi bodde nära servicehuset, inga oväntade avgifter, allt var rent, men inget extra utöver det man väntade sig i form av service. Däremot fanns ett trevligt poolområde och en fin sandstrand.

När vi åkte över Ölandsbron började det regna. När vi kom fram till campingen blåste det rätt rejält men vi bestämde oss för att sätta upp förtältet, för det blåste ju inte mer än så...

Efter det följde några av de värsta timmarna i mitt campingliv. Timmar då tältpinnar runt omkring flög genom luften som plockepinn och sambon fick ägna åt att göra fast tältet och vakta så att ingen sprang på linorna i mörkret. 12 timmar varade stormen. Oavbrutet. Och det var... ganska läskigt.

Efter stormen följde en slags mellandag som vi tillbringade med att åka runt på Öland och titta på den vackra naturen. Trots att jag varit på Öland tidigare var det nu jag insåg hur vackert det är där... precis som i hela vårt avlånga land. När man tar sig tid att se sig omkring så inser man plötsligt hur vackert vi bor, trots kyla, regn och skitväder.

En glimt av Alvaret. Jag var dock mer fascinerad av alla vackra blommor. Somliga skulle säkert kalla dem ogräs.

Tistlar är också vackra. Jag ser alltid Ior framför mig. 

Väderkvarnar. De finns överallt. I alla tillstånd. 

Öländska kroppkakor och rårakor. Jag avstod kroppkakorna. Men nu blir jag plötsligt sugen. 

Klockor. 

Alvaret. Och en hotfull himmel som trots allt valde att spricka upp.

Vallmo. Jag har svårt att tänka mig att det finns vackrare ogräs. I all sin enkelhet lyser de upp. De är så skira och fladdriga på något sätt, och så påminner de om mitt hem. 

Solnedgång. Lugnet börjar infinna sig på riktigt.

Vet du vad de blåa blommorna heter?

Skymningsljus. Den magiska timmen som är ganska lång här i Sverige. 

En annan solnedgång. Nu har lugnet infunnit sig och efter en dag på stranden är det ganska trevligt att sätta sig i förtältet, äta och dricka gott och bara vara. Tillsammans.

tisdag 27 augusti 2013

Nya Distress Markersfärger


Om man har en liten stämpelbutik tycker jag faktiskt det är berättigat... nej faktiskt ett måste... att köpa de nya Tim Holtz Distress Markersfärgerna. Så här vackra och levande är de. Jag har länge saknat just de mer knalliga färger så jag är mycket glad för dessa.

måndag 26 augusti 2013

Cake Pops


Jag har funderat på detta med Cake Pops hur länge som helst men aldrig riktigt vågat ta steget. I helgen bestämde jag mig att prova.

Och resultatet... tja. Som ni ser själva är de kanske inte de vackraste Cake Popsen jorden har skådat, men de var desto godare och med lite scrappiga dekorationer blev de väl presentabla. Personligen älskar jag färgerna och tyckte det var jättekul att fota dem. Receptet är en variant på dammsugare, kika längre ned om du är nyfiken på hur jag gjorde.






Recept
OBS, måtten är cirkamängder. Du justerar efter smak.

En chokladtårtbotten, inte helt genombakt.
2 msk kakao
150 g smält smör
2-3 msk rom eller arrakessens efter smak
1 msk jättestark pulverkaffe
150 g vit choklad
250 g mjölkchoklad
strössel


Gör så här:
Smula sönder tårtbotten, jag körde den i matberedaren eftersom den var lite fuktig efter att ha varit i frysen.

Blanda i de övriga ingredienserna, sikta kakaon. Be närmaste barn att provsmaka, jag bad henne nedan.

Rulla små bollar av "smeten", lägg på bakpåtspapper och stoppa sedan in i frysen där de får ligga i cirka 30 minuter.

Smält vit choklad och färgsätt med pulverfärg.

Ta ut bollarna. Doppa toppen av pinnen i den smälta chokladen och stick ned den i en boll. Gör så med alla  och stoppa sedan in dem i frysen i 10-15 minuter.

Tag sedan fram bollarna och börja nu doppa ned dem i den smälta chokladen. När du doppat bollen, och lyft upp den igen är det bra att försöka "skaka" av lite av chokladen innan du strör på valfritt strössel.

Jag doppade en del av bollarna i ljus choklad eftersom vi inte är så förtjusta i vit choklad.


Förste provsmakare, både av smet och färdig produkt. Hon gjorde tummen upp!


söndag 25 augusti 2013

Mer från Momas med Spellbinders


Dogwood and roses är nog en av mina favoritmotiv från Momas just nu, i alla fall den här kvisten med dogwood. När man använder Google för att översätta vad dogwood är för ett träd får man till svar att det är hundkex. Jag väljer att inte tro det för även om jag aldrig haft glädjen att se ett dogwoodträd i full blom är jag helt övertygad om att det inte har den minsta likhet med hundkäx som i och för sig också kan vara vackert.

Spellbinders nya vackra dies är jag också lite förälskad i. De kommer i set och med ett enda klarar man att skapa ett helt kort. Till just det här har jag dock använt flera dies.

När jag skär ut de riktigt detaljrika diesen använder jag en bit bakplåtspapper och lägger mellan pappret och själva stansen. På det viset är det aldrig några problem att lossa det utstansade från stansen och jag får dessutom en extra diecut i själva bakplåtspappret. Det är det jag använt som bakgrund på det här kortet.

lördag 24 augusti 2013

Västervik


Vår roadtrip i somras började i Västervik på Lysingbadets Camping. I motsats till Vita Sandar hade den här campingen allt du kan önska dig och mer därtill och helt utan extra avgifter utöver själva campingen. Man kallade sig för resort vilket det mycket väl skulle kunnat vara, fast en blekare och mer svensk variant än den vi är vana vid från utlandet. Men här fanns aktiviteter, pool, vattenrutchkanor, stränder, äventyrsland och rena, fräscha servicehus där allt var gratis. Ett paradis för barnen helt enkelt.

För mig framstod campingens storlek, och mängden campingplatser, en aning skrämmande men trots antalet platser hade man ändå lyckats dela in området så att det snarare blev flera mindre campingar bredvid varandra än en enda enorm uppställningsplats.

Det som däremot hamnar på minussidan är att jag upplevde tomterna mindre än på andra ställen, men det kan vara så att vi hade oturen att hamna på fel ställe. Dessutom var uppmärkningen av platserna inte det bästa.


Det var på den här campingen som Allis började gå ut med oss och klättra i träd. Bakom vår plats fans en liten skogsbeklädd kulle där det var helt perfekt att gå på promenad med henne.
Det var också här som hon passade på att smita ut från bilen. Inte något vi uppskattade. 

Fast vi var ensamma på vår promenad var det förstås inte långt tillbaka till campinglivet. 

Västerik är en sömnig liten småstad men tydligen en stor turistort. Inte så konstigt kanske med den stora campingplatsen i stan. 

Detta är dock inte Västervik, det är på vägen till Västervik. Vi var helt enkelt tvungna att stanna för i bakgrunden ser du förmodligen Sveriges gulaste rapsfält. 

Västerviks hamn.

Vattnet var inte speciellt varmt i havet. 14 grader enligt skylten. Vi drog oss snabbt vidare till den uppvärmda poolen. Sandleksakerna packades ner i nätet, istället för Isabel.


måndag 19 augusti 2013

Every day is a gift - nyhet hos Momas!


Stämplarna jag använt på den här layouten, blombuketten och citatet är nyheter hos Momas.

Egentligen heter det korrekta citatet "Each day is a gift..." avslutningen på meningen är "not a given right". En fras som jag anser fler av oss då och då borde ta under övervägande. Att mitt citat blev Every day är ett misstag jag upptäckte när jag väl tog fram de färdiga stämplarna. Det är mitt favoritcitat från en av väldens bästa låtar, i alla fall avseende text. Den kommer längre ned, texten alltså.

När man är på semester på ett underbart ställe som vi var när den här bilden togs, ja, då är varje dag en gåva som gäller att ta vara på i sin helhet. Och jag kan meddela att den som semestrar med mig verkligen får ta vara på dagen, jag förvandlas nämligen till värsta semestergeneralen och pekar med hela handen mot solstolarna klockan sju på morgonen. Softa får man göra hemma helt enkelt. Där är tiden åtminstone gratis även om man även då bör ta vara på den, som om det vore den sista dagen.

Här är en närbild på en av de nya stämplarna i shopen. www.momas.se 

Även den här, felciterad eller inte, är med på samma stämpelset. 

Den här lilla stämpeln är inte en stämpel än. Min avsikt var att göra ett PL-kit av denna och några till men intresset för blommiga Project Life-produkter verkar ganska svalt. 


Jag utlovade texten till världens bästa låt. Eller var det världens bästa låttext?

My best friend gave me the best advice
He said each day's a gift and not a given right
Leave no stone unturned, leave your fears behind
And try to take the path less traveled by
That first step you take is the longest stride

If today was your last day and tomorrow was too late
Could you say goodbye to yesterday?
Would you live each moment like your last
Leave old pictures in the past?
Donate every dime you had, if today was your last day?
What if, what if, if today was your last day?

Against the grain should be a way of life
What's worth the price is always worth the fight
Every second counts 'cause there's no second try
So live like you're never living twice
Don't take the free ride in your own life

If today was your last day and tomorrow was too late
Could you say goodbye to yesterday?
Would you live each moment like your last?
Leave old pictures in the past?
Donate every dime you had?

And would you call those friends you never see?
Reminisce old memories?
Would you forgive your enemies?
And would you find that one you're dreaming of?
Swear up and down to God above
That you'd finally fall in love if today was your last day?

If today was your last day
Would you make your mark by mending a broken heart?
You know it's never too late to shoot for the stars
Regardless of who you are
So do whatever it takes
'Cause you can't rewind a moment in this life
Let nothing stand in your way
'Cause the hands of time are never on your side

If today was your last day and tomorrow was too late
Could you say goodbye to yesterday?
Would you live each moment like your last?
Leave old pictures in the past?
Donate every dime you had?
And would you call those friends you never see?
Reminisce old memories?
Would you forgive your enemies?
And would you find that one you're dreaming of
Swear up and down to God above
That you'd finally fall in love if today was your last day?

Självklart är det Nickelback. 


fredag 16 augusti 2013

Vallmo med Spellbinders


En av mina egna favoritblommor är vallmo. Det finns inget vackrare än ett vetefält med röda vallmon bland de gula axen. Eller som i trädgården i vår stuga, mot en bakgrund av blåa irisar. Tyvärr växer de inte vilt där jag bor men de finns längre söder ut.

Jag vet faktiskt inte hur många timmar och försök jag gjorde med att rita av dessa blommor, för trots sin enkla "konstruktion" är de på något sätt så skira och fulla av liv att det är svårt att rita av dem. Att sedan färglägga dem är däremot så mycket roligare. Stämpeln hittar du självklart i shopen hos Momas eller hos Whimsy Stamps.

Här har jag använt Tim Holtz Distress Markers i färgerna Barn Door och Fried Brick för det röda och Peeled Paint och Forest Moss till det gröna. Sedan har jag klippt ut motivet och satt fast både det och de vackra die cutsen med 3D-kuddar. Den vita bakgrunden är utstansad med Spellbinders Die Radiant Rectangles. Jag älskar verkligen de här diesen, man får så många olika alternativ i samma paket.


Spellbinders, Momas Lil Shop
Här syns ur tredimensionell kortet faktiskt blev. 

söndag 11 augusti 2013

Försvinnande gott!


De ser inte så mycket ut för omvärlden, dessa små chokladsnittar. De tar inte speciellt lång tid att baka heller, men i motsats till deras utseende är de bland de godaste småkakor jag smakat på länge. Om någonsin.

Varning!!!
Har du väl börjat äta så går det inte att sluta!

Originalreceptet hittar du i "Sju sorters kakor" under namnet Nötchokladrutor. Jag har modifierat det efter vår egen smak och gjort en dubbel sats enligt receptet nedan:


200 g smör
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 msk kakao
3 tsk vaniljsocker

Garnering: kokosflingor, nötter, mandlar eller pärlsocker. Jag hade kokos på mina

Vispa rumsvarmt smör och socker pösigt, tillsätt äggen och vispa ihop.
Sikta ihop de övriga torra ingredienserna och blanda ner det i smörblandningen.
Lägg ett bakplåtspapper i en normalstor långpanna (den som hör till din ugn) och bred ut smeten på den. Jämna ut den så gott du kan för smeten flyter inte ut speciellt mycket i ugnen och ojämnheterna blir alltså kvar.

Strö på den garnering du valt.

Baka i mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter (175 grader i varmluftsugn).

Skär kakan medan den ännu är varm, gärna med en rullkniv.



torsdag 8 augusti 2013

Helenas havrekex

Bakarassistent Isabel hjälpte till att ta ut kakorna och att slå in dem.
Jag har länge letat efter recept på kex som inte är så jättesöta och som kan passa till lite ost. Slutligen fann jag dem i Helenas blogg. Ett underbart recept som både är enkelt att göra och som blev himmelskt god. Det fina med kakorna är att de är tillräckligt söta för att funka bra som dopp till kaffet, lika väl som med lite smör och ost på. De är som... hembakta Mariekex, fast så mycket godare.

Titta gärna in till Helena, hon är så mycket mer huslig än jag och delar med sig av en massa fina tips och recept.

Tack Helena för receptet!
Du hittar det längst ned.


Helenas havrekex (my way)

Originalreceptet är en sats som är dubbelt så stor som denna men personligen tycker jag att detta var mer än nog, både att baka ut och att förvara. Resultatet blev minst det fyrdubbla som du ser på bilden ovan.

5 dl mjölk
250 g havregryn
150 g smör
25 g hjorthornsalt (en påse)
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
ca 8-9 dl vetemjöl

Låt mjölken och havregrynen svälla i några timmar, gärna över natten.

Smält smöret och häll det över de blötlagda havregrynen, men se till att du har en tillräckligt stor bunke. 

Blanda ner hjorthornsalt, strösocker, salt och vetemjöl. Jag behövde en hel del extra mjöl vid utkavlingen.

Ta mindre delar av degen och kavla ut tunt, tavsluta med några tag med kruskaveln. Ta ut kakorna med ditt favoritmått och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda lite högre upp än mitt i ugnen i 200° i 7 – 9 minuter (i min ugn behövde kakorna 11 minuter).

Jag lät kakorna svalna på galler. 

söndag 4 augusti 2013

Vita Sandar, Mellerud


Swecams Vita sandar i Mellerud var sista campinganhalten i vår roadrip i sommar och det var också den campingplats som vi tyckte minst om. Faktum är att hela campingen gav intrycket av att man endast var ute efter att få ut mesta möjliga pengar av de campande.

Här var priserna för en natt med el i stort sett lika som på de övriga campingplatserna vi stannade på MEN...

Skulle du duscha tillkom en kostnad på 5 kr/3 minuter, ville du "njuta av det tempererade vattnet" i poolen, som var tempererat till ISkallt, så fick du betala extra. Ville du ha färska bröd till frukosten kostade de dubbelt så mycket som på de andra campingplatserna. Ville ditt barn höra ett urblekt gammalt troll i plast gråta kostade det pengar... Faktum är att till och med vissa av lekredskapen på lekplatsen kostade pengar att använda! Att tvätta en tvättmaskin med tvätt kostade 50 kr samt tillkommande kostnad om du skulle nyttja torktumlaren.

Om nu alla dessa extra kostnader hade inneburit bättre service eller fräschare servicebyggnader hade jag kanske inte klagat men så var ingalunda fallet! Tvärt om. Stanken på toaletten var så vidrig att jag höll på att svimma, på herrtoan var väntetiden så lång att Tim slutade att ens gå dit.

Lägg därtill en bokningsavgift på 80 kronor när vi checkade ut och intrycket av snålhet, snikenhet och ren fräckhet var total och lämnade en bitter eftersmak.

Aldrig mer Vita Sandar är vårt omdöme!

Vita Sandar må drivas av Sveriges mest giriga ägare men omgivningarnas skönhet är svårt att förneka. Vänern är Vänern! Som väl är kan vem som helst besöka den vackra stranden utan att checka in på Vita Sandar.





Dalsland är fantastiskt vacker och en lagom dagstur från Vita Sandar hittar man ett pärlband av små idylliska slussar som används tillräckligt ofta för att du ska ha turen att se dem i drift. 

Akvedukten i Håverud bör definitivt ses. Här står Isabel och Tim på själva Akvedukten. Det tog en del övertalning att locka ut henne på den, för den var minst sagt läskig trots att hon om någon kan simma!

Håverud

Ännu en sluss.

lördag 3 augusti 2013

Skärgårdskakor


Jag är inte speciellt förtjust i kex och småkakor som dessa men ibland blir man faktiskt sugen. Speciellt i min familj är det just manen som blir sugen.

Det här receptet hittade jag i "Sju sorters kakor" under namnet Skärgårdskakor. Jag vet inte riktigt varför de heter så för jag förstår inte alls kopplingen. Du hittar receptet längst ned.

Kakorna är gjorda på en ganska fet deg med väldigt lite bakpulver vilket gör att de blir tunna och spröda och är enormt svåra att baka ut. Jag fick använda en slickepott för att lyfta över dem till plåten och ändå gick flera sönder. Det som dock är fint med detta recept är att kakorna innehåller hasselnötter som ska hackas. Jag valde att köra dem i mixern så att det mesta blev en blandning av pulver och hackat. Hasselnötter smakar inte bara gott i småkakor, de innehåller också något som gör att de hjälper till att bryta ned fettet du har i kroppen, speciellt runt magen sägs det. Alltså borde det vara perfekt att ha dem i feta små kakor.



Skärgårdskakor (på Momas sätt)
150 g smör
1 dl socker
1 dl grovmalda nötkärnor
3-4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Rör socker och rumsvarmt smör poröst.
Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en deg. Låt degen vila i kylen minst 30 minuter.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Du kan om du vill avsluta med att ta bort det övre pappret och kavla några tag med en kruskavel. Personligen tyckte jag bäst om de kakor som jag inte kruskavlade.

Använd ditt favoritmått för att ta ut kakorna och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Jag hade jättesvårt att få upp kakorna från underlaget. Det som funkade bäst var att använda en silikonslickepått och liksom "skrapa" upp dem försiktigt utan att formen förändrades. Då provade jag ändå med att ha i mer mjöl och ställa i kylskåp mycket längre än receptet angav.

Grädda kakorna i ugnen ca 15 minuter på 175 grader.

De färdiga kakorna förvarar jag i en kakburk... men hos oss lär de inte förvaras speciellt länge. De är nämligen mycket goda!



fredag 2 augusti 2013

Chokladbiskvier med vit choklad


Chokladbiskvier verkar vara ett bakverk som är på modet just nu. Jag har sett det i flera bloggar på sistone. Själv valde jag att följa receptet i "Sju sorters kakor" till själva biskvierna men sedan använde jag två olika sorters fyllning och vit- respektive mjölkchoklad för att doppa kakorna i.

Mina rosa biskvier fick fyllningen som blev över från Fiffirutetårtan och mjölkchokladbiskvierna fick fyllningen som stod i receptet bestående av marsankräm, smör, florsocker och kakao. Jag ökade på kakaomängden till det dubbla och hällde dessutom i en rejäl skvätt från första bästa flaskan i spritskåpet som råkade vara Jim Beam.

Just det ja... De vita chokladen går utmärkt att färga med pulverfärg. Jag vågar inte rekommendera vanlig flytande färg eftersom smält choklad ofta skär sig om man har vatten i.




Det blev många fler biskvier än så här. Gissa var de är?