tisdag 25 juni 2013

Project life - birthday girl


När Isabel fyllde år blev det för ovanlighetens skull en drös med bra foton. Jag gjorde tre sidor till mitt PL-album. Det första, ovan, är en vanlig sida, med alla fina "poseringsbilder" som vi tog innan kalaset. 

Det här fotot blev så vackert, speciellt efter det att jag redigerat det lite i Photoshop, så det förtjänade en riktig layout. Jag satte in layouten i en vanlig plastficka i samma album som de andra PL-sidorna. Sedan visste jag inte riktigt hur jag skulle lösa baksidan av layouten. Först tänkte jag klippa av hålkanten på fotofickorna och stoppa in dem i plastfickan, men det visade sig att en ficka för fyra 10x15 foton är större än en ficka för ett A4. Alltså fick jag göra en PL-sida utan fickor till baksidan av layouten. Därav det enkla upplägget nedan.



tisdag 4 juni 2013

Project Life - PL

För er som inte scrappar kan jag berätta att "Project Life" är den nyaste trenden inom scrapindustrin. Jag skulle tippa på att det är en trend som kommit till för att någon ville tjäna ännu mer pengar och skapa sig en nisch. Säljargumentet är att det här är ett sätt att verkligen dokumentera ditt liv utan att det tar hela ditt liv i tid. Det här ska vara snabbt och enkelt och helst ska varje dag i veckan dokumenteras. Dessutom behöver du inte så många prylar. Jo pyttsan. Det växer snabbt upp en helt ny industri i industrin med PL-prylar i mängder. Den som vill shoppa kan shoppa ihjäl sig precis lika bra som när det gäller vanliga scrapprylar.


Jag föll för trenden. Fast som många av er vet redan så är jag en motvalls kärring. Min variant av PL är som följer:


  1. Inga nya, specialanpassade, produkter ska köpas. Hittills har jag bara köpt fotofickor vilket är själva förutsättningen, men jag har valt att köpa helt vanliga fickor. Inte specialanpassade för PL. Jag har också valt att skaka liv i min lilla Selphyskrivare och beställt bläck och papper till den. Hur länge jag kommer att hålla mig till denna punkt? Ja det vet ingen...
  2. Inga höga ambitioner i fråga om dokumentation.
    Genom åren har jag lärt känna mig själv. När det blir ett krav tappar jag lusten. Mitt mål är att ha roligt, att få använda foton som annars bara ligger i datorn, att dokumentera händelser, inte uppfinna händelser, leta efter händelser varje dag, för att dokumentera och skriva. Skrivandet är underordnat, många bilder talar för sig själva.
  3. Inte dokumentera varje vecka.
    Visst får gärna vardagslivet komma med på ett hörn ibland, men det viktiga för mig är att få med saker som när vi åker till stugan, när våren kommer, när Isabel har kalas, när vi bakar en tårta eller åker på utflykt. Inte att varje vecka dokumentera att jag åker och handlar mat.


Här kommer mina första sidor, de som inte var med i AOS-tidningen förra veckan.




lördag 1 juni 2013

Födelsadagstårta till födelsedagsbarnet Isabel


Idag, den 1 juni, fyller min lilla bebis 9 år!

Hon gav mig klara direktiv om hur hennes tårta skulle se ut och hon hjälpte till med att göra blommorna.

Inuti är det chokladbotten och hemmagjord hallonmousse som jag gjorde efter eget huvud (recept längst ned).

I övrigt skulle man kunna säga en hel del om insidan av tårtan. Som till exempel att det är ett mirakel att det blev en tårta alls. Den första botten jag gjorde blev en fullständig katastrof. Jag tog ut den för tidigt och lyckades dessutom tappa den så allt rann ut. Ja, det rann. Så mycket för tidigt lyckades jag ta ut det.

Den andra botten jag bakade lyckades jag med att undgå att se att det ensamma mjölkpaketet i kylen inte ens innehöll hälften av mängden mjölk jag behövde. Jag vet inte om det var därför tårtan såg ut som en jordbävning på toppen.

Det hemmagjorda hallonexperimentet blev visserligen gott, men när jag fyllde tårtan med den så började det rinna ut och när jag spacklade tårtan höll den på att helt haverera. Det hade behövts betydligt mer tid i kylskåpet för att den skulle bli stabil nog för att jag skulle kunna ge den en fin form. Dessutom insåg jag, när tårtan var serverad, att jag nog egentligen borde vänt på den helt och hållet och haft toppen av den längst ned. På det viset hade tårtan säkert sett betydligt mer jämn och rak ut än den gjorde nu.








Hallon mousse 
400 g frusna, tinade hallon
1 mask gelatinpulver
0,6 dl kallt vatten
2-3 dl vispgrädde
floursocker efter smak

Passera hallonen genom en sil, kasta bort det som blir kvar i silen.
Lös upp gelatinpulvret i vattnet, låt vätskan stelna. Lös upp det sedan över kokande vatten.
Blanda gelatinvätskan i hallonpurén och låt purén stå kallt en stund så att den tjocknar lite.
Vispa grädden tills det bildas mjuka toppar. Blanda ner purén lite i sänder medan du fortsätter att vispa.

Blanda i floursocker efter smak.

Fyll tårtan och låt tårtan stå kallt några timmar innan du spacklar och dekorerar.