tisdag 30 april 2013

Glad Valborg!

Glad Valborg! Eller är det Grattis kungen man ska säga idag? Jag kan inte låta bli men jag tycker det är mysigt när bussarna kör med flaggor, det är nästan folktomt på T-centralen och de flesta verkar vara lediga eller jobba halvdag. Det blir helgstämning. Inte blir det sämre av att det är våren vi firar in och skickar iväg vintern. 

I helgen passade jag på att baka två små chokladbottnar av det där underbara receptet jag hittade för ett tag sedan. Det blev alldeles lagom att dela satsen på två i min lilla form som jag tror mäter ungefär 15 cm. Dessutom blev båda bottnarna lika bra trots att smeten fick vänta ganska länge på att bakas ut. 

Därefter har dekorerandet varit en flerstegsprocess på grund av en massa andra omständigheter jag inte ska gå in på nu. Ett av dem var dock att jag blandade frysta bär med grädde som sedan rann ut ur tårtan när jag lade på de andra bottnarna. Inte så lyckat. Jag fick helt enkelt ta bort gräddrinnet och hälla ner lite gelatin. Det funkade perfekt vilket gjorde mig riktigt glad, för det var även gott. Ända tills jag läste dagens rubriker om hur farligt det kan vara med frysta bär och att de helst ska K O K A S !?!?! först! Frysta, kokta bär? Seriöst??? Nä då får det nog bli kål eller liknande i nästa tårta. 


Här har jag klätt den fyllda tårtan med smörkräm. Det var inte så svårt att få den så här jämn och fin då själva botten är ganska kompakt och ger en fin form på tårtan.

Lycka!!! Jag lyckades för första gången någonsin (ha ha, detta är fjärde tårtan med SP jag bakar) få locket att sitta fint utan veck i botten. Jag vet inte om det berodde på att jag bestämde mig för att lyckas eller för att tårtan är så  liten. 

Jag beställde en pytteliten mönsterroller. Enligt beskrivningen skulle den skära ut vågmönstret upptill. Jo tack, visst gjorde den det om man kavlade SP:tillräckligt tunnt, det är bara det att då gick det inte att lyfta den från underlaget utan att den gick av i mitten på varje hjärta. Jag antar att om man betalar lite så får man just lite. 

Prickar av sockerpasta
Jag har velat göra en prickig tårta från första början men det är inte förrän nu jag listat ut vad jag kunde använda som hålstickare. 


Prickig tårta med kort från Momas Lil shop of stamps
Kortet gjorde jag i helgen, jag hade faktiskt inte minsta tanke på tårtan när jag gjorde den, eller vice versa.

Jag kan inte påstå att rosetten blev särskilt bra trots att jag gjorde flera försök, men jag hade helt enkelt inte tålamod just då att fortsätta prova. 


lördag 27 april 2013

Franska smörkex


Jag hade någon slags förhoppning om att baka vackra kex. Hela idén var befängd insåg jag när det blev uppenbart vad som skulle komma ut ur ugnen. Kex som var ojämna både till tjocklek och yta och som dessutom var ojämt färgade. Jag som hade hoppats klä dem med Sugarpaste i vackra färger och få söta små kex att fotografera... Icke.

Fast de blev ganska goda och faktiskt var själva degen inte speciellt omständig att röra ihop, snarare tvärt om - överraskande lätt. Dessutom hade jag en tillfrisknande sjukling till hjälp. Det som krävde desto mer tålamod var att baka ut kexen...





Enligt receptet skulle man koka socker, vatten och smör och sedan blanda det med de torra ingredienserna. Lite som trolldeg tyckte dottern. En väldigt fet trolldeg.


Mitt recept hittade jag här. 

torsdag 25 april 2013

Nya stämpelset hos Momas!

Även denna månad släpper Momas och Whimsy stamps fyra nya stämpelset. Vill du köpa dem digitalt kan du hitta dem hos Momas, vill du hellre ha dem som gummistämplar hittar du dem hos Whimsy Stamps.

Ryktet säger att de även kan finnas för förbeställning hos Mikaelas Scrap In. Eller ja... faktiskt så är det nog mer än ett rykte!!


Finally spring

Lovely Orchids

Vibrant Violets

Build a Rose Bush

onsdag 24 april 2013

Stockholm

Stockholm, Söder,
I söndags hade vi en alldeles fantastiskt vårdag. Sol från en klarblå himmel, vindstilla och närmare 16 grader i solen. Isabel hade feber och låg hemma sjuk. Jag hade bestämt tidigare under veckan att gå på fotosafari med min fantastiskt kreativa svägerska och jag slets länge mellan att vara en bra mamma och önskan att njuta av vädret med kameran i högsta hugg tillsammans med någon som inspirerar mig. Till slut vann det sistnämnda även om samvetet inte var det bästa. Till mitt försvar får väl sägas att jag visste att jag skulle vara hemma på måndagen och att Isabel faktiskt inte skulle vara ensam utan hade en pappa som tog hand om henne.

Jag mötte Mariko på Mariatorget och därifrån begav vi oss mot "Kärlekens stig" som jag efteråt insåg egentligen heter Monteliusvägen. Stigen går högt upp och man har en helt fantastisk utsikt över Stockholm. Med ens förstod jag var alla vykortsbilder är tagna.

Stockholm, Gamla stan,

Stockholm, kärlekens stig

Stockholm, kärlekens stig, Stadshuset

Stockholm, Gamla stan

Stockholm, Norr Mälarstrand


torsdag 18 april 2013

Summer time!



For me poppies are real summer and a part of my roots, I always think of my home when I see poppies.

On this card I have used several of Spellbinders dies, I love the different shapes and the dimensions you can create by using them.  It makes creating really easy.

The dies are:
Star circles
Back to Basics tags

On the card I have also used a stamp from my own stamp line. This one is in a set called “Summertime Blooms”. You can get it at Momas or Whimsy stamps.  



You might have noticed that a part of the stamp motive didn’t fit inside the die. By using a crafts knife and carefully cut along the motive that doesn’t fin inside the frame and then tucking the die under it like you see on the pic, you can avoid cutting of the motive.




fredag 12 april 2013

Morgontankar

Sitter på tåget och funderar över hur "fantastiskt" Sverige är egentligen.

Igår mötte jag en kvinna som arbetar med energieffektivisering. Hon lever alltså med att tänka på miljön varje dag. Hon har ca 6 mil till sitt jobb och enligt tidtabellen och i teorin utmärkta tågförbindelser. Hon väljer att ta bilen för "sin mentala hälsas skull".

Jag förstår henne. Jag tar bilen till stationen av samma anledning. Hade jag möjlighet skulle jag ta bilen hela vägen. Det finns inget säkrare sätt att få en människa fullständigt sinnessjuk som genom att ständigt och utsätta henne för en lagom dos av osäkerhet.

Kommer jag till jobbet idag? Hur länge kommer jag behöva jobba över för att kompensera förseningen? Jag kan inte jobba över för jag har barn att hämta. Hur länge kommer arbetsgivaren vara tolerant? Kommer jag hinna hämta på dagis? Hur länge får jag jobba i natt, hemma för att kompensera att jag missat några timmar pga sena tåg....

Och så vidare. Frågorna ser lite olika ut beroende på livssituation och jobb.

Vi lever i ett fullständigt u-land avseende allmänna kommunikationer och några vägar bygger vi inte på grund av miljön.

Lösningen är antingen att vi lär oss att teleportera oss eller att alla bor på ett stenkast avstånd från sitt jobb. Jag undrar hur verklighetsförankrat någon av lösningarna är. Mest av allt undrar jag om det finns någon politiker som ens funderat på en hållbar lösning?

fredag 5 april 2013

Cupcakes!

Förra helgen fick vi finbesök av Catharina och delar av hennes familj. Catharina har bott ett stenkast från mig i alla år och jag har lärt känna henne genom scrapbookingen. Men trots att vi har en del gemensamt och känt varandra länge blir det sällan att vi hälsar på varandra vilket jag hoppas blir en ändring på nu. Kanske gillar de muffins och jag kan muta dem med det? Catharina är för övrigt en fantastiskt duktig kortmakare så titta in hos henne!



Man skulle nästan kunna tro att det var kallt här inne när detta kort togs, men faktiskt sken solen och värmde upp hela våningen. Det var bara Isabel som tyckte att Allis behövde mer än sin päls på sig.


Den sötaste muffinsen av dem alla! Vad tiden går, snart är hon tonåring, och nog uppför hon sig som en sådan numera! Låt er inte luras av det gulliga leendet!



torsdag 4 april 2013

Ta bättre foton! korrigera färgen i Photoshop

Genom åren har jag varit med och sökt ett antal dt-platser. Efter varje misslyckande har jag försökt att analysera mina tillkortakommanden och försöka utvecklas genom misslyckandet. Numera söker jag inga dt-platser, jag försöker istället skaffa ett duktigt designteam till mitt eget företag, Momas. Här är några saker jag själv vill ha av mitt designteammedlemmar och som jag vet att andra tillverkare - stora som små - och butiker också tittar efter.

1. Håll vad du lovat, både avseende mängd av alster, utseende och tider.
2. Visa att du är engagerad!
3. Skapa vackert och försök lyfta fram det material butiken/tillverkaren säljer.
4. Ta bra foton av dina alster!!!! I detta inlägg bjuder jag på ett av mina bästa tips i Photoshop!

Att ta bra foton av sina alster är det många som glömmer bort är min erfarenhet, men om du ser dig omkring på de riktigt framgångsrika i branschen eller tittar i vilken tillverkarblogg som helst så ser du att där inte förekommer dåliga foton. Alla bilder är helt perfekta. Alltid.

Faktum är att när du söker en dt-plats har du i regel EN enda chans att fånga ägarens uppmärksamhet. I den hårda konkurrens som råder om de mest eftertraktade platserna kommer absolut ingen bry sig om att titta bortom ett dåligt foto och se ett vackert alster. Förmågan att återge sina alster digitalt är kanske det absolut viktigaste i en dt-uttagning. Personligen skulle hellre ta en medioker scrappare som tar fantastiska foton på sina alster än en duktig scrappare som inte kan fota sina alster.

Några fototips för att bli bättre:

  1. Fotografera ditt alster i en fin miljö med någon vacker bakgrund. Har du inget vackert kan du ta några fina scrappapper och ett par dekorationer, eller varför inte gå ut i naturen?
  2. Fota i dagsljus, använd inte blixt.
  3. Ställ in kamerans vitbalans om det är möjligt.
  4. Ta många foton. Någon blir säkert bra.
  5. Ta närbilder på detaljer ur en annan vinkel. Luta ditt alster eller luta kameran så att lagren eller annat som skapar dimension i ditt alster framträder.
  6. Om du absolut bara vill ha ditt alster på fotot: Lägg alstret på golvet (om det är en layout eller kort), ställ dig rakt över det och ta kortet. På det viset slipper du linsförvrängning och sneda kanter.
I vårt nordliga land är det inte sällan så att vi ändå måste fota, trots att det inte finns någon dagsljus. Mitt tips är då att du ställer vitbalansen till lampsken eller ljusrör, beroende på vad du har, och fotar utan blixt med något högre isotal.

Att korrigera fägen är inte speciellt svårt i Photoshop. 

Så här enkelt är det:

Originalfotot ser ut så här: Ganska gult och helt klart taget i lampsken.


Jag förutsätter att du  har Photoshop och att du öppnat ditt foto där. Tryck nu ned tangenterna CTRL och L. I Mac använder du cmd och L.



Nu visas denna skylt på skärmen. Klicka nu på den pipett som är markerad, dvs den som är ljusast längst till höger. Du får en pipett nu istället för muspekare. Klicka på det som i ditt foto skulle varit vitast. I mitt fall är det pappret runt motivet. 


Voila! Du har plötsligt perfekta färger. Ibland kan du få testa dig fram till en yta som verkligen är vit. Om din justering blir för stor kan du alltid genast gå till menyn Edit och välja "Fade levels". Här kan du välja hur mycket mindre vitt du vill ha fotot. 

Innan du publicerar ditt foto eller skickar det till en dt-uttagning är det alltid en god idé att öka skärpan. Det gör du under menyn Filter och Sharpen och Sharpen. 

Motivet ovan har nyligen lanserats av Whimsy Stamps som gummistämplar. Hos www.momas.se hittar du samma motiv i digital version. 

onsdag 3 april 2013

En snabb och liten chokladtårta




I söndags när jag vaknade så insåg jag plötsligt att den där påsktårtan med haren som överdoserat våren och påskäggen kanske inte skulle bli riktigt någon jättehit hos mig själv. Det fanns ju inte ett endaste litet kakaokorn i den och än mindre choklad. Så jag tänkte att om jag bakar en liten, liten chokladtårta också? Vad skulle hända då egentligen? 

Sagt och gjort. Jag använde samma recept som sist fast halv sats och jag måste säga att det receptet måste vara jordens godaste chokladtårta. Du hittar receptet här. Som fyllning gjorde jag en snabb och kanske inte så lyckad chokladmousse men även om den inte var som godast på söndagen så lovar jag att den, tillsammans med tårtan, var helt oemotståndlig på tisdagen. Tyvärr fanns då bara en väldigt, försvinnande liten bit av den lilla tårtan kvar. Man kan av detta dra två viktiga lärdomar:

1. Baka aldrig tårta samma dag som den ska ätas.
2. Baka aldrig en halv sats av en god chokladtårta. Mycket viktigt!


En annan sak jag inte precis lärt mig än är hur man får sockerpastatäcket att sitta fint utan veck på tårtan. Någon som kan komma och hålla en kurs för mig i denna vetenskap?

Nu kanske vi kan ursäkta just den här tårtan, med tanke på att den är min tredje med sockerpasta och att hälften av botten fastnade i den lilla, lilla formen och jag fick pussla ihop den som ett avancerat 3D-pussel.





tisdag 2 april 2013

Får det vara en kopp solsken?


Det här kortet var med i senaste Inspirationstidningen på Allt om Scrap. Sprängfylld med just inspiration så missa inte att bläddra i den!

Motivet finns med i stämpelsetet som heter just Cup of Sunshine. Vill du ha den som digital stämpel finns den i min butik och vill du ha den som gummistämpel hittar du den hos Whimsy stamps. Denise som äger Whimsy är jättetrevlig så du behöver inte alls vara orolig för att handla från henne.

De stora vita blommorna är för mig julros, jag älskar deras vackra kronblad som får hela blommat att se lite spröd och ömtålig ut. Just julros blommar ju sent på hösten, nästan mitt i vintern så de är säkert inte speciellt ömtåliga, i alla fall vad gäller frost.


måndag 1 april 2013

Regnbågstårta - Death by Spring

tårta, cake, sugar paste, sockerpasta

Vår påsktårta blev en aning... utflippad. Jag hade haft en bild av en vacker, stilren tårta med rosa lock och svarta ränder, på sin höjd en blomma på mitten och ägg runt om. Jag hade inte alls planerat påskarens död som tema. Men så blev det och även om en inte är speciellt vacker så tycker jag den är ganska rolig.

Jag kan berätta att den här tårtan inte bakades på en dag, faktiskt tog den flera dagar att göra. Jag inledde med att göra tårtbottnarna efter ett recept jag hittat på internet, tyvärr kommer jag just  nu inte ihåg var. Smeten innehöll äggvitor istället för hela ägg och blev ganska kompakt och väldigt saftig när den var färdig. Den skulle ge åtta bottnar vilket den också gjorde, men för min tårta blev det två bottnar för många.

Jag bakade ut de åtta bottnarna i två omgångar i engångsformar och frös sedan ned dem. Var och en i egen gladplast.
Några veckor senare, lagom till påsk alltså och dagen före den skulle serveras fyllde jag den med glasskräm. Jag vet inte om min glasskräm blev som ursprungsreceptet, det enda jag gjorde var att blanda Marsan med vispad grädde. Min sambo är barnsligt förtjust i Marsan som faktiskt är riktigt god när den blandas med grädde.
Jag har fått lära mig att sockerpasta smälter om den kommer i kontakt med grädde, vilket ju glasskrämen innehåller. Därför ska man fodra tårtan med smörkräm, något jag inte hade lust att göra. Istället penslade jag lite rumsvarmt smör på sockerpastan foder. Det funkade utmärkt. Enda nackdelen var att jag inte kunde spara resterna av det utkavlade locket eftersom de då var smör på den. 
Dagen innan tårtan skulle serveras hade vi stora pysseldagen, jag, Isabel och hennes kompis.

Den lila rosen du ser överst i bild har Isabel skapat!!!

Mums!