söndag 8 december 2013

Pepparkakstårta


Finns det något mysigare än den här tiden före jul? Det är nu man får tända ljus, glittra överallt och känna hur hela hemmet fylls av förväntan och ljuvliga dofter.

Idag bjuder jag i sann julanda på en lättbakad pepparkakstårta med smak av glögg, doft av förväntan och dekorationer av marsh mellow fondant. Tårtbottnarna är milt kryddade mjuka pepparkaksbottnar som är fyllda med en lätt smörkräm gjord på mascarpone och smaksatt med vanilj, glögg och lite bourbon. Längst ned hittar du receptet som denna gång är helt och hållet, så vitt jag känner till, min egen.


Recept pepparkaksbottnar


200 g smält smör
3 ägg
3 dl socker
2 dl gräddfil
1 dl lingonsylt
1 påse pepparkakskryddor (Kockens)
1 dl russin
4, dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat eller 3 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst (smeten ska vara nästan vit med fina luftbubblor i).
Blanda ihop de torra ingredienserna utom russinet. Tillsätt de torra ingredienserna varvat med de våta  och vispa tills inga klumpar återstår. Rör ner russinen sist av allt. Är dina russin väldigt torra är det en bra idé att först ha låtit dem stå och dra i en kopp vatten en stund.

Baka i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter beroende på vilken form du använder.

Jag delade upp smeten i två lika stora delar och bakade ut den i två omgångar i en liten tårtform vars omkrets är 12 cm. Jag klädde formen med bakplåtspapper båda gångerna.

Ha noggrann koll på kakan i slutet, stickan ska vara torr när du provsticker men kakan ska inte bakas längre än så för då blir den torr. Ta ut kakan, låt stå en stund innan du stjälper upp på ett galler. Frys ner så fort den svalnat om du inte planerar att använda den genast.

Jag delade varje botten i tre lika stora delar efter att jag skurit av den lite ojämna toppen när den fortfarande var lite halvfryst. Till tårtan använde jag alla utom en.


Recept mascarponesmörkräm

OBS, alla måttangivelser är ungefärliga. Smaka av hela tiden så att du tycker att fyllningen smakar gott! Den här mängden räcker till en liten tårta, att fylla och spackla.

150 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
125 g Mascarpone 
3 msk god glögg
eventuellt annan likör eller bourbon.
1 tsk vaniljessens

Vispa det rumsvarma smöret tills det är mjukt, vitt och fluffigt. ca 5-10 minuter. Tillsätt hälften av sockret och vispa ihop. Tillsätt mascarponen och vispa lite till. Tillsätt slutligen smakämnena och så mycket av sockret du tycker behövs. Smörkräm kan skära sig av spriten. Den blir en aning grynig då. Det påverkar inte smaken och kommer inte synas i tårtan. 3 kommentarer:

Marita Johansson sa...

Wooow vilken tårta.
Den var säkert lika god som den är tjusig

Kraaaam

Sara sa...

Låter verkligen underbart gott!!

Evas Baknings Svammel sa...

Jag ska göra en tårta till vår lilla julfest på jobbet på fredag och jag har bestämt mig för att testa dina pepparkaksbottnar.

Jag ska fylla mina med smörkräm med kondenserad mjölk och lingon tänkte jag och dekorera den med samma smörkräm utan lingon men med lingonglögg i ställt.

Vet att vi har pratat om min jultårta tidigare, men nu har jag bestämt mig.

Tror jag ;)