söndag 1 december 2013

Julinspirerad födelsedagstårta utan äggI helgen fick jag förtroendet att för första gången få göra en tårta på beställning. Isabels bästa kompis lillebror fyllde år och mamman frågade om jag hade lust att baka. Jag tackade ja med glädje för att i nästa stund ta tillbaka det hela. Jag kan ju inte dekorera med annat än blommor och en nybliven 7 årig pojke skulle förmodligen inte uppskatta det fullt ut. Men mammans rolig svar var "Strunt i honom, jag vill ha dina blommor".

Så baka gjorde jag, och dekorerade med blommor gjorde jag.

Det var faktiskt inte bara beställningen det var premiär för, det var det även för att baka äggfritt. Något jag inte ens trodde var möjligt att göra. Recept på tårtbottnar hittade jag i Sju sorters kakor, med en liten ändring följer receptet nedan. Receptet gav saftiga och ganska kompakta tårtbottnar som ändå smakade riktigt gott, trots att jag inte ens är förtjust i sockerkaka. Jag färgade smeten med geléfärg i turkos ton. Eftersom smeten inte innehåller ägg som gulfärgar så funkar detta recept utmärkt till regnbågstårta och blir godare än det recept jag redan bjudit på här i bloggen.

Fyllningen bestod av mjölkchokladganasche och hallonmousse.

Det går utmärkt att använda sina scrapsaker till att dekorera en tårta. Närmare bestämt de där oanvända bokstavsstämplarna jag hittade i en påse längst in i skåpet. Med dem stämplade jag namn och ålder på bandet som fick ligga över tårtan.

Det blåa locket är denna gång marshmellowfondant. Den har samma egenskaper som sockerpasta men smakar marsmellows vilket vi tycker är godare. Själv tycker jag det recept jag nu testat är enklare än att göra sockerpasta. När jag lyckas helt med MMF-en återkommer jag med recept och beskrivning.

Jag gjorde mrshmellowfondanten själv och eftersom det var andra gången jag provade fick jag den lite för hård. Jag lade ner den hårda degen i hushållsassistenten och tillsatte några matskedar vatten och lite olja och knådade. Ut kom en fortfarande ganska hård men kavelbar deg som nu dessutom var marmorerad.

Den stora blomman är gjord av vit flowerpaste och sedan färglagd med Rainbow dust och pulverfärg. Jag använde droppformad utstickare i flera storlekar och floristtråd. den stora innandelen av blomman sitter på en tandpetare. 


Recept äggfri tårtbotten, lämplig till regnbågstårta

4,5 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smält smör
2,5 dl mjölk

Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt smör och mjölk och rör ihop tills det är klumpfritt. 
Blanda i eventuell geléfärg om du vill ha en färgad tårta. Om inte så kan du pressa ner saften från en halv apelsin eller en hel klementin för att få en vackrare färg. 

Grädda kakan i 200 grader i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter. Stick den med en provsticka ca 7 minuter innan tiden gått ut. Stickan ska vara helt torr när du drar  upp den. Låt kakan svalna en stund i formen, stjälp sedan  upp på galler. Frys ner så fort den svalnat om du ska göra tårta på den senare. Även om du ska göra tårtan samma dag är det en god idé att låta den stå i frysen ca 30 minuter så att den blir lättare att skära. 

3 kommentarer:

Lilo sa...

Makalöst vacker!! :)

Ester - ettkreativtliv.se sa...

Wow, vad vacker! älskar den stora blomman! Kram från Ester ❤ ett kreativt liv

Marita Johansson sa...

Wooow bara såååå tjusig