måndag 16 december 2013

Ett litet rött paket...


Ja, det blev helgens tårta. Ett litet rött paket, helt i min smak eftersom jag älskar prickigt. Jag vet inte varför jag inte gör prickiga tårtor oftare, de är ju både så vackra och så jag.

Den här tårtan har smak av choklad och jordgubbar, den är fylld med chokladbollsfyllning och grovhackade jordgubbar blandade med grädde. Receptet kommer från Sockerrus, men faktiskt har jag förenklat metoden lite. Ju mer jag bakar, desto mer kommer jag ihåg de kunskaper jag har från före Hedenhös när jag bakade mer än jag gör nu och jag inser att jag faktiskt lärt mig en hel del genom de åren som nu kan återanvändas.

Vad gällde jordgubbsbottnarna hade jag lite svårt att förstå syftet med att värma mjölken och smälta smöret i det när man lika väl kan smälta smöret och sedan låta det bli rumsvarmt genom att tillsätta den kalla mjölken. Eller varför smöret ska vara rumsvarmt om det ändå ska smältas? Någon av er kanske vet? Efteråt, när kakan var klar förstod jag inte heller poängen med att låta sockret smälta i ett vattenbad tillsammans med äggen när man lika väl kan vispa sockret pösigt. Det är ju vad man gör när man bakar rulltårta. Det går utmärkt att vispa socker och ägg pösigt om man har en elvisp eller ännu hellre en ballongvisp till hushållsassistenten. Men självklart måste det vispas så länge att allt socker löser sig och man inte känner några sockerkorn mellan fingrarna om man doppar dem i smeten.

För mig var det också obegripligt hur man ska kunna röra ut en halv dl kakao i en halv dl kokande vatten. En halv dl vatten är liksom svårt att koka utan att det genast förångas i botten på kastrullen. Istället rörde jag ut kakaon i smöret när det smält och tillsatte vattnet vilket funkade precis lika bra. Men du väljer naturligtvis din egen metod om du använder receptet. Vi är ju som bekant olika och har varierande uppfattning om vad som är enkelt eller logiskt.

Chokladbotten blir fast, god och hög. Den får 10 poäng av 10 möjliga. Jordgubbsbotten är en variant av rulltårta upplever jag det som, den blir lite mjuk och svampig med samma konsistens som en rulltårta och inte speciellt hög. Jag bakade ut den i tre omgångar i en form som har diametern 12 cm men det hade räckt med två sådana formar. Denna kaka skulle enligt receptet räcka till två st 20-24 cm formar. Jag upplevde det inte som ett alternativ, varken avseende mängden smet eller vad resultatet blev - en tårtbotten som var hälften så hög som chokladbottnarna och med en konstig form upptill i alla tre bakomgångar. Dock får även denna botten 10 poäng av 10 möjliga avseende smaken som var förträfflig trots att den var extremt söt.

Jag dekorerade min tårta med en rosett gjord på flowerpaste. All dekorationsmaterial och färger är från Scrapbruket. Ett hett tips är att kika på deras pulverfärger i synnerhet som har ett grymt bra pris.

Här kommer en enkel steg för stegbeskrivning på rosetten.


Kavla ut en bit flowerpaste ca 1-2 mm tunt. Använd en vass kniv för att skära remsor, ca 2x11 cm. En rullkniv eller skalpell är utmärkt att skära med. Var aktsam om din flowerpaste, den torkar snabbt så förvara alltid det du inte använder i tätslutande plast.
Roll your flowerpaste and cut to stripes like on the pcture. The size of these are approximatly 3/4 inch by 4,1/2 inch.

Forma små bågar av remsorna och sätt hushållspapper i bågarna för att de ska behålla sin form.
Make loops like this, place some tissue paper in the loop so it holds its shape.

Sätt ihop fyra bågar.  Ändarna ska mötas.
Put 4 of the loops together. The ends should meet. 

Fortsätt att forma bågar men skär av yttersta delen av dem så att ändarna blir smalare. Sätt sedan fast dessa mellan bågarna du redan satt ihop.
Make more loops but now, make the ends of them slightly less whide so they can fit between the loops you already have. 

Fortsätt att forma bågar, lite kortare och mindre för andra raden. Prova dig fram till lämpligt utseende.
I mitten fick jag plats med två bågar till som jag satte fast genom att peta in dem i mitten med ett av mina modelleringsverktyg.
The stripes that makes the loops in the second row is slightly shorter than in the bottom row. You might need to try a few sizes to get the right shape. After this pic was taken, I added two more loops in the middle.

Jag ville mjuka upp rosetten med små skruvade band som jag stack in här och var bland de stora bågarna. Den här flowerpasten är mycket tacksam att arbeta med, den behåller sin form redan efter en knapp minut. Om man är försiktig kan man alltså snabbt modellera fram den färdiga formen utan att behöva störas av pappret.
I wanted to soften the final bow and added curls like these here and there. If you are using flowerpaste you can remove the tissue papers very quickly and the paste will keep its shape. This makes it easier for you to create the finished result. 

Sara på bloggen Tårttokig tipsade mig om att man kan pensla sockerpasta med en blandning av sirap och sprit för att få den blank. I vanliga fall gillar jag inte blank sockerpasta men det här skulle bli en presentinslagen ask och visst vill vi ha fina glansiga julklappar?
If you want  your sugarpaste to be shiny you can paint it with a mix of syrup and vodka.Så här läcker blev tårtan inuti. Hälften är kvar efter att fyra personer och ett barn festat loss på den, alla tog två gånger. Med andra ord är det ganska många bitar på en så här hög tårta. Inga kommentarer: