Den här tårtan har smak av choklad och jordgubbar, den är fylld med chokladbollsfyllning och grovhackade jordgubbar blandade med grädde. Receptet kommer från Sockerrus, men faktiskt har jag förenklat metoden lite. Ju mer jag bakar, desto mer kommer jag ihåg de kunskaper jag har från före Hedenhös när jag bakade mer än jag gör nu och jag inser att jag faktiskt lärt mig en hel del genom de åren som nu kan återanvändas.
Vad gällde jordgubbsbottnarna hade jag lite svårt att förstå syftet med att värma mjölken och smälta smöret i det när man lika väl kan smälta smöret och sedan låta det bli rumsvarmt genom att tillsätta den kalla mjölken. Eller varför smöret ska vara rumsvarmt om det ändå ska smältas? Någon av er kanske vet? Efteråt, när kakan var klar förstod jag inte heller poängen med att låta sockret smälta i ett vattenbad tillsammans med äggen när man lika väl kan vispa sockret pösigt. Det är ju vad man gör när man bakar rulltårta. Det går utmärkt att vispa socker och ägg pösigt om man har en elvisp eller ännu hellre en ballongvisp till hushållsassistenten. Men självklart måste det vispas så länge att allt socker löser sig och man inte känner några sockerkorn mellan fingrarna om man doppar dem i smeten.
För mig var det också obegripligt hur man ska kunna röra ut en halv dl kakao i en halv dl kokande vatten. En halv dl vatten är liksom svårt att koka utan att det genast förångas i botten på kastrullen. Istället rörde jag ut kakaon i smöret när det smält och tillsatte vattnet vilket funkade precis lika bra. Men du väljer naturligtvis din egen metod om du använder receptet. Vi är ju som bekant olika och har varierande uppfattning om vad som är enkelt eller logiskt.
Chokladbotten blir fast, god och hög. Den får 10 poäng av 10 möjliga. Jordgubbsbotten är en variant av rulltårta upplever jag det som, den blir lite mjuk och svampig med samma konsistens som en rulltårta och inte speciellt hög. Jag bakade ut den i tre omgångar i en form som har diametern 12 cm men det hade räckt med två sådana formar. Denna kaka skulle enligt receptet räcka till två st 20-24 cm formar. Jag upplevde det inte som ett alternativ, varken avseende mängden smet eller vad resultatet blev - en tårtbotten som var hälften så hög som chokladbottnarna och med en konstig form upptill i alla tre bakomgångar. Dock får även denna botten 10 poäng av 10 möjliga avseende smaken som var förträfflig trots att den var extremt söt.
Jag dekorerade min tårta med en rosett gjord på flowerpaste. All dekorationsmaterial och färger är från Scrapbruket. Ett hett tips är att kika på deras pulverfärger i synnerhet som har ett grymt bra pris.
Här kommer en enkel steg för stegbeskrivning på rosetten.
![]() |
Forma små bågar av remsorna och sätt hushållspapper i bågarna för att de ska behålla sin form. Make loops like this, place some tissue paper in the loop so it holds its shape. |
![]() |
Sätt ihop fyra bågar. Ändarna ska mötas. Put 4 of the loops together. The ends should meet. |
![]() |
Sara på bloggen Tårttokig tipsade mig om att man kan pensla sockerpasta med en blandning av sirap och sprit för att få den blank. I vanliga fall gillar jag inte blank sockerpasta men det här skulle bli en presentinslagen ask och visst vill vi ha fina glansiga julklappar? If you want your sugarpaste to be shiny you can paint it with a mix of syrup and vodka. |
![]() |
Så här läcker blev tårtan inuti. Hälften är kvar efter att fyra personer och ett barn festat loss på den, alla tog två gånger. Med andra ord är det ganska många bitar på en så här hög tårta. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar