måndag 30 december 2013

Dekorerade vaniljkakor
Så här års känns det som kalasen är lite tätare och tillfällen att fira kommer lite oftare. Kanske är det bara för att det snart är dags att fira nyår? Hur det än är så har jag pysslat med att dekorera småkakor. Väldigt roligt och effektfullt. En perfekt liten gåva att ta med när man är bortbjuden eller varför inte ge till kalasgästerna?För att göra kakorna behöver du ungefär det som du ser på bilden.
  • Kavel, rund utstickare och underlägg
  • Pulverfärg, jag använde färgen light teal Rainbow Dust
  • Sockerpasta fån Culpit, jag använde färgen ivory. Gillar du marsipan bättre hittar du det här.  
  • För att spritsa ut glasyren använde jag en engångspåse och spritsen nr 2
  • Lite vatten för att fästa sockerpastan och en mjuk pensel
  • Schablon som jag stansade ut själv med en stans från Martha Stewart.
  • En sats med kex, det recept jag använt mig av hittar du nederst i detta inlägg. Jag kan tyvärr inte säga att det är ett speciellt bra recept, degen blev svår att baka ut och kakorna blev ojämna trots att de bakas utan bakpulver och ägg. Jag kommer definitivt prova andra recept i jakten på de perfekta, släta kakorna. 

Börja med att knåda sockerpasta mjuk. Kavla ut den tunt på ditt underlägg. Använd majsena eller florsocker om den klibbar. Lägg på din schablon och dutta på pulverfärgen försiktigt med en mjuk pensel.

Så här såg det ut när jag tog bort schablonen och blåst bort överflödig färg. Jag fortsatte att lägga på schablonen och dutta på färg så att mönstret flöt ihop lite. Därefter använde jag den runda utstickaren för att sticka ut lagom stora bitar som jag sedan fästa på mina kex.Runt kanterna på sockerpastan spritsade jag ut små prickar av glasyr. Jag spritsade också ut en halv snöflinga och några små prickar lite här och där.


På det mindre kexet i bakgrunden använde jag min schablon och försökte spritsa ut en snöflinga efter den.


Jag hade celofanpåsar hemma. De fungerar perfekt att slå in kakorna i med en snygg rosett runt. De fungerade också perfekt när jag dagen efter testade att göra flera färger av glasyren och spritsa med.

Recept vaniljkakor
300 g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljpulver
1,5 dl socker
ca 6,5 dl vetemjöl.

Vispa rumsvarmt smör och socker och vaniljsocker pösigt. Blanda i mjölet och gör en deg.
Kavla ut på mjölat bakbord, eller mellan två bakplåtspapper om du i likhet med mig har svårt att få degen smidig. Kavla inte ut allt för tunt, då blir kakorna för spröda och de bubblar sig gärna.

Baka på 175 grader i mitten av ugnen, ca 8-10 minuter. Låt dem svalna på plåten.

Glasyr (Royal icing)
1 äggvita
1 krm ättiksprit
4 dl florsocker
Eventuellt några droppar vatten för rätt konsistens.

Blanda ihop allt till en smidig smet. Dra en kniv genom smeten för att avgöra om konsistensen är rätt. Smeten ska lägga sig slät efter 15 sekunder ungefär.

4 kommentarer:

Cath. sa...

Fantastiskt vackra kakor, du inspirerar på så många sätt! Kramar!

Гуля sa...

Печенье волшебное! Наверное очень вкусное!

Evas Baknings Svammel sa...

Underbara kakor.
Hela mitt flöde på Pinterest flödar över av dekorerade kakor, är helt facinerad över konstverken.
Testade lite försiktigt att dekorera årets pepparkakor lite livligare men jag tycker att det är svårt med kristyren.
Träningssak antar jag :)

Marita Johansson sa...

Väldigt tjusiga kakor.
Får man en sån vågar man ju inte smaka ;-)

önskar dej och din familj ett
GOTT NYTT ÅR