torsdag 21 november 2013

Steg för steg - gör en lilja i flower paste.I den här beskrivningen visar jag hur du gör en lilja som på bilden och hur du färglägger den.

Det är egentligen inte speciellt avancerat att göra en lilja. Svårigheten med den, liksom med alla trådade blommor är att du måste föreställa dig hur blomman kommer att se ut när den sitter ihop och forma dess blad vart och ett för sig. Min lilja fick en lite för skarp böjning på bladen, vilket gjorde den en aning svårare att montera. Mitt bästa tips är att om du ska använda blomma på en tårta, testa den innan så att den verkligen får den form du tänkt.

Modellering


På bilden ser du ungefär de redskap jag har använt. Den gröna bladutstickaren kommer från Panduro och ingår i deras blompaket. Det gör även de två övre skumdynorna. 

Jag använder uteslutande Flower paste när jag gör blommor. Den gör jag själv genom att tillsätta CMC till min egen sockerpasta.
Här har jag kavlat ut degen tunt, så tunt att jag kan se underlaget genom degen. Därefter har jag stuckit ut sju stycken blad. Jag sticker alltid ut en extra. Lägg på en plastfolie på bladen du inte arbetar med så att de inte torkar ut. 

Gör en smal liten korv av degen och sätt fast en tunn floristtråd i den.

Tryck fast tråden på bladet och kavla ut den sedan så att tråden sitter fast och korven du fäst den i är alldeles platt. Se gärna tidigare inlägg om hur du trådar blad.
Vänd på kronbladet och använd en tandpetare för att ge bladet en liten fördjupning i mitten.
Lägg bladet på skummattan och tunna ut kanterna på det med hjälp av ett kulverktyg eller ett frillingverktyg. Jag använder det senare. Ju hårdare underlaget är desto tunnare och krusigare blir bladets kanter. Testa dig fram för att få rätt form.

Gör en rulle av ett lite hårdare papper eller använd någon annan form av rundstav du har hemma. Lägg bladen på den. På min bild ser du att jag lagt bladen så att böjen blir långt ned på dem eller i mitten. När jag satte ihop blomman så insåg jag att böjen gärna kunde varit skarpare och suttit högre upp på bladet.
Det innebär att du kan rulla pappret smalare och låta nederdelen av bladen vara raka. 

Gör nu en droppform av sockerpasta, ca 1,5 cm lång. Klipp ett kryss i toppen på det med en smal sax. Sätt fast på floristtråd. Gör även 4-5 stycken små korvar och sätt fast på floristtråd, se bild nedan. Detta kommer bli pistiller på din blomma.

Låt nu allt torka över natten!

 Färgläggning

Måla de smala, raka pistillerna i orange. Jag använder pulverfärg.

Blanda gul och grön pulverfärg och borsta försiktigt på lite längst ned på kronbladen.

Använd en ljusrosa nyans och borsta med lätt hand på runt den fördjupning tandpetaren lämnat. Borsta på en mörkare nyans i själva fördjupningen.
Färgerna i bakgrunder heter Petal Dust.Man kan köpa separata kakor eller  i en samling som denna. Samlingen finns i tre olika färgkombinationer. Jag köpte mina hos Strössel och Annat.Tyvärr kan jag inte rekommendera dem, färgerna blir väldigt bleka och det är svårt att fylla penseln, oavsett om jag fuktar den eller inte. Men det kanske finns en annan metod som jag inte känner till?

Använd den mörkare nyansen och borsta försiktigt på yttersta kanten av bladen.
Slutligen kan du använda en livsmedelspenna eller en våt pensel för att göra små prickar på bladet. 

 Hopsättning

Sätt ihop blommans pistiller genom att tvinna ihop floristtrådarna. Snurra lite floristtejp runt. Floristtejpen ska förvaras i kylskåp och den blir elastisk och fäster om du drar lite i den. 

Fäst ihop tre av bladen genom att snurra floristtejp runt dem. Sätt sedan fast de andra tre bladen bakom dem. Tvinna tejpen tills du är nöjd med formen på liljan.Lycka till!

6 kommentarer:

Tanja sa...

Alltså...du är ju helt fantastisk!!!

Sara sa...

Vilken fantastiskt vacker blomma! Färgerna är helt perfekta och bladen otroligt realistiska! Kanonbra jobbat!! Kände ett stark vill-ha-begär när jag såg färgerna i bakgrunden.. Var har du hittat dom?
/Sara

Unknown sa...

Sara, färgerna finns på Strössel och annat och heter Petal dust.
Jag tycker inte de är så jättebra, färgen blir väldigt blek, både om man använder dem torra och om man har en våt pensel.

Kristin // The Chocolate Box sa...

Tack för en bra beskrivning, den ska jag spara! Jag har precis gått en kurs och lärt mig att göra sockerblommor, så det här känns alldeles nytt och kul för mig! :D Var mycket lättare än jag trodde, men steg-för-steg-beskrivningar som denna är ju toppen :)

Marita Johansson sa...

Wooooow såååå tjusig.
Ser ju alldeles äkta ut

Zarah sa...

Jag har inte ord för hur duktig du är! WOW!