måndag 21 oktober 2013

Wild Africa


I helgen hade vi besök av min söta svägerska och jag passade självklart på att bjuda på tårta. Hon hade ju faktiskt fyllt år och det är ju en anledning så god som någon. Jag hade förstås bjudit på tårta även om om hon inte hade fyllt år och faktiskt även om hon inte ens hade kommit. Jag ville nämligen testa att baka en fyrkantig tårta.

Jag måste nog erkänna att det inte alls var lättare att baka en fyrkantig tårta, inte heller var det lättare att klä den i sockerpasta och det var dessutom helt omöjligt att få hjärnan att föreställa sig den fyrkantig.

Men, det kan mycket väl vara så att denna tårtan är den godaste jag bakat. Någonsin. I alla fall tycker jag det och Isabel med, fast hon gillade tårtan bäst innan den blev tårta, när den bara bestod av tårtbottnar. Originalreceptet kommer från Lomelinos Tårtor. Jag har förstås inte kunnat hålla mig till receptet utan ändrat lite på den. Längre ned hittar du min variant.
Recept - Wild Africatårta

Nej, originalreceptet heter inte så, min version heter så, du kommer snart få veta varför.

Kaffe och valnötsbotten

 • 2 msk snabbkaffepulver
 • 3 msk hett vatten
 • 225 g rumsvarmt smör
 • 2 dl strösocker
 • 5 ägg
 • 3,25 dl vetemjöl
 • 100 g rostade, finmalda valnötter
 • 2.5 tsk bakpulver
 • 0,5 tsk bikarbonat


Gör såhär:
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla 4 st engångsformar, de som är avsedda att frysa ned bär och matrester i. 
Blanda ihop vatten och snabbkaffe.
Vispa ihop smör och socker, tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa poröst.
Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt och vispa sedan ned dem i äggen. Vispa ordentligt tills allt blandats. Tillsätt det avsvalnade kaffet. 

Fördela ut smeten i de fyra formarna och grädda dem i cirka 25 minuter. Låt dem svalna lite innan du stjälper upp dem på galler.

Jag använde tre av bottnarna. Den fjärde provsmakade vi lite på och frös sedan ned. Jag delade mina bottnar, men när tårtan var klar och den bestod av sex lager så insåg vi att det faktiskt hade räckt med tre lager, dvs att inte dela på dem. Detta då krämen var så smakrik och tog över lite för mycket när det blev så många lager. Kräm
Jag behövde mer än det som står i receptet nedan, men då hade jag fler lager och jag spacklade tårtan ganska tjockt för att den skulle få en rak och fin form. I mitt nästa inlägg ska jag visa hur jag gjorde det.


 • 3 msk snabbkaffe
 • 3 msk hett vatten
 • 300 g rumsvarmt normalsaltat smör
 • 4 dl florsocker
 • 5 msk grädde
 • 4-5 msk Wild Africa kaffelikör typ Bailys.
 • 2 msk WA att pensla bottnarna med
Vispa smöret i några minuter. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa till en slät kräm.

Montering
Fyll tårtan med ganska tunna lager av kräm. Använd överskottet till att spacka tårtan runt om eller som frosting om du inte vill klä tårtan med sockerpasta. 

2 kommentarer:

Альбина Рассеина sa...

Otroligt vackert! Konstverket!

Anonym sa...

Så fantastiskt vacker tårta!!!
På gränsen till skadlig att äta upp, den skulle jag velat haft som skådebröd på bänken! :)
/Katarina