När jag var yngre älskade jag Halloween, att klä ut mig, gå på fest, dekorera hemma och allt annat som då inte var lika vanligt som nu. Idag är jag motvalls kärring och är inte speciellt förtjust i denna amerikanska helg som ingen verkar ha full koll på när den infaller egentligen.
Därför gav jag mig inte ens på att försöka modellera pumpor eller något annat läskigt. Istället valde jag att inspireras av hösten när jag bestämde mig för att prova på att baka minitårtor. Innehållet är Fiffirutor, självklart med min egen korrigering av receptet - mer kakao. Vill du ha receptet och veta hur jag gjorde så hittar du det längst ned i detta inlägg. På vägen dit kommer några små tips.
![]() |
Pumpan har min Isabel modellerat. Sedan har hon dekorerat tårtan själv. Blomman har jag gjort. |
Recept på Fiffirutor
Sätt ugnen på 157 grader- 150 g smält, avsvalnad smör
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 3 tsk vaniljsocker
- 4 msk siktad kakao
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl mjölk
Glasyr (dubbel sats):
- 150 g rumsvarmt smör
- 4 msk starkt kaffe
- 4 msk siktad kakao
- 4 tsk vaniljsocker
- 6-7 dl florsocker
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop de övriga torra ingredienserna och tillsätt dem omväxlande med mjölk och smör.
Häll smeten i en långpanna som du lagt bakplåtspapper i.
Grädda kakan i nedre delan av ugnen i ca 15 minuter.
Glasyr:
Vispa smör, kakao, vaniljsocker och kaffe smidigt, ca 3-4 minuter.
tillsätt florsockret.
Montering:
Låt kakan svalna. Använd ett runt pepparkaksmått eller liknande för att sticka ut runda bitar av kakan. Varje minitårta består av tre kakbitar. Lägg på en rejäl matsked av glasyren på varje lager och använd nästa del för att fördela den jämt på lagret.
Ställ in kakorna i kylen ca 30 minuter innan du fortsätter.
Klä varje minitårta med krämen runt om och på toppen med ett tunt lager. Kakan är mycket smulig och kommer vara lite svår att hantera, det är därför du bara ska ta ett tunt lager kräm nu.
När du har ett tunt lager kräm på alla minitårtor ställer du in dem i kylen en stund igen. Därefter kan du ta på ännu ett litet lager, allt efter tycke och smak och så att tårtorna får en fin och jämn form. Låt dem nu stå kallt ytterligare 30 minuter minst, eller över natten med plastpåse på, innan du lägger på marsipanlocket och börjar dekorera.
1 kommentar:
Guud så fina!! Supersnygga bilder också som vanligt! ;)
Skicka en kommentar