måndag 28 oktober 2013

Minitårtor i höstens färger


När jag var yngre älskade jag Halloween, att klä ut mig, gå på fest, dekorera hemma och allt annat som då inte var lika vanligt som nu. Idag är jag motvalls kärring och är inte speciellt förtjust i denna amerikanska helg som ingen verkar ha full koll på när den infaller egentligen.

Därför gav jag mig inte ens på att försöka modellera pumpor eller något annat läskigt. Istället valde jag att inspireras av hösten när jag bestämde mig för att prova på att baka minitårtor. Innehållet är Fiffirutor, självklart med min egen korrigering av receptet - mer kakao. Vill du ha receptet och veta hur jag gjorde så hittar du det längst ned i detta inlägg. På vägen dit kommer några små tips.

När jag började göra tårtor var jag övertygad om att man behövde ett speciellt verktyg för att göra det här mönstret på tårtornas kant. Det finns nämligen ett sådant. Nackdelen med det är att man då alltid får samma storlek på sina rutor. Väljer man att istället köpa ett verktyg med ett taggigt hjul för ca 30 kronor och viker ett kraftigt papper så att det bildar en trekant kan man använda pappret som mall och dra linjera precis så tätt som man själv vill. För att fästa pärlorna behöver man fukta marsipanen lite med en pensel. 

Tårtorna är klädda med marsipan från Örebro. Inte för att jag provat så många olika sorter men den här marsipanen både smakar gott och är lätt att arbeta med. När jag skriver detta inlägg har tårtorna stått i kylskåpet över ett dygn och ingen av dem svettas än. 


Blommorna är gjorda i Flowerpaste som jag gjort själv. Jag har först färgat in hela massan i ljus orange med gelefärg. Därefter har jag modellerat blommorna, låtit dem torka och sedan färglagt dem med pulverfärg: orange, julgrönt och chokladbrunt.

Pumpan har min Isabel modellerat. Sedan har hon dekorerat tårtan själv. Blomman har jag gjort. 

Recept på Fiffirutor

Sätt ugnen på 157 grader

 • 150 g smält, avsvalnad smör
 • 2 ägg
 • 3 dl socker
 • 3 tsk vaniljsocker
 • 4 msk siktad kakao
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 dl mjölk

Glasyr (dubbel sats):

 • 150 g rumsvarmt smör
 • 4 msk starkt kaffe
 • 4 msk siktad kakao
 • 4 tsk vaniljsocker
 • 6-7 dl florsocker

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop de övriga torra ingredienserna och tillsätt dem omväxlande med mjölk och smör.
Häll smeten i en långpanna som du lagt bakplåtspapper i.
Grädda kakan i nedre delan av ugnen i ca 15 minuter.

Glasyr:
Vispa smör, kakao, vaniljsocker och kaffe smidigt, ca 3-4 minuter.
tillsätt florsockret.

Montering:
Låt kakan svalna. Använd ett runt pepparkaksmått eller liknande för att sticka ut runda bitar av kakan. Varje minitårta består av tre kakbitar. Lägg på en rejäl matsked av glasyren på varje lager och använd nästa del för att fördela den jämt på lagret.

Ställ in kakorna i kylen ca 30 minuter innan du fortsätter.

Klä varje minitårta med krämen runt om och på toppen med ett tunt lager. Kakan är mycket smulig och kommer vara lite svår att hantera, det är därför du bara ska ta ett tunt lager kräm nu.

När du har ett tunt lager kräm på alla minitårtor ställer du in dem i kylen en stund igen. Därefter kan du ta på ännu ett litet lager, allt efter tycke och smak och så att tårtorna får en fin och jämn form. Låt dem nu stå kallt ytterligare 30 minuter minst, eller över natten med plastpåse på, innan du lägger på marsipanlocket och börjar dekorera.

1 kommentar:

Sara Fall sa...

Guud så fina!! Supersnygga bilder också som vanligt! ;)