onsdag 30 oktober 2013

Hur du gör trådade sockerblommor


Blommor som denna gör man av flowerpaste. Flowerpaste (FP) är i grund och botten vanlig sockerpasta (SP) fast med tillsats av ett medel som heter CMC och som du kan köpa i välsorterade bakbutiker. Hur du gör egen SP kan du läsa på min Facbooksida. Om du sedan vill göra FP av den tillsätter du en tsk CMC per 250 g sockerpasta

Blomman ovan är sammansatt av kronblad som har en tunn ståltråd i sig. Att tråda kronblad och löv är en av grunderna i att skapa blommor. Jag tänkte visa hur jag gör för att sätta fast tråden.

Börja med att sticka ut ett den form du vill använda. 

Till det här bladet har jag använt den tunnaste ståltråden. Tjockleken på ståltråd mäts i gauge, ju högre siffra, dess tunnare tråd. Denna har storleken 24.
Forma en liten tunn korv av sockerpastan, ca 1 cm lång och några mm tjock.

Doppa ståltråden i lite vatten och skaka av. Stick den i korven du gjort, hela i vägen igenom. 

Sätt korven på bladet du ska tråda, tryck till lite och använd sedan en minikavel eller penseslskaft för att sätta fast den ordentligt.

Det färdiga resultatet ska se ut sådär ungefär. Eftersom detta är på undersida av bladet kommer den lilla ojämnheten inte att synas. Ska du göra blad vars undersida kommer att synas kan du försöka sticka in tråden i bladet, något jag inte tycker är helt lätt. Hittills har jag heller inte haft behov av att göra det. 

Nu kan du vända på bladet och använda den lilla "frill-kaveln" till att rulla utmed kanterna för att få en lockig, tunn kant på bladet. 

Med ett vasst föremål kan du trycka mönster för bladnerver. Lägg sedan bladet på tork över natten. När det hårdnat kan du montera det i din blomma eller bukett. Inga kommentarer: